Lessen van de vorige bear-market(s)

Lessen van de vorige bear-market(s)

Of het nou crypto is of aandelen: iedereen die door een bear-market heen gaat, krijgt vroeg of laat lessen die pijnlijk, duur of helemaal niet geleerd worden. En ook al is het elke keer anders, toch blijf ik mezelf herinneren aan de volgende dingen die ik opgeschreven heb in de afgelopen 15 jaar.

Misschien dat je er iets aan hebt.

Staying power

Het belangrijkst wat je kunt doen in een dalende markt, is zorgen dat je “je huis op orde hebt”. Ik kan je niet genoeg benadrukken hoeveel invloed krimpende financiële ruimte en stress is voor de relatie met je omgeving (gezin, vrienden, werk etc). Elke beweging van de markt voelt uitvergroot als je nauwelijks ruimte hebt in je budget om te kunnen ademen.

Ik reserveer in een bear-market minimaal twee keer zoveel cash op een spaarrekening. Extra buffer.

Had ik die ruimte/reserves in het verleden niet, dan gebruikte ik mijn inkomen om een paar maanden tot een jaar heel agressief te gaan sparen. Tot die buffer er was. Pas dan ben ik mijn inkomen gaan gebruiken om weer dalende koersen mee te kopen. 

En de tijd heb je, ook al lijkt het van niet. Bear-markets zijn over het algemeen niet voorbij binnen een maand of twee.

Het is beter om minder winst te hebben als de markt zich weer omdraait, dan steeds meer verlies te hebben in een dalende trend. Het is het niet waard. Gewoon…niet!

Blijf beleggen

Dit voelt altijd weer heel tegenstrijdig, want je wilt het liefst stoppen met iets dat veel pijn doet. Persoonlijk ga ik bij flinke dalingen maar weer eens door mijn plan heen. En wil het liefst even alles op pauze zetten en opnieuw beginnen. Even de capitulatie afwachten en cash beschermen. Beleggen op pauze dus.

Maar door te blijven beleggen, ben ik al meerdere bear-markets (edelmetaal, aandelen, crypto) doorgekomen met een beter gevoel dan wanneer ik was gestopt en uitgestapt. De bodem is niet te timen. Althans, ik ben er heel slecht in. En ik weet dat emoties zorgen voor uitstellen en uiteindelijk afstellen.

Bovendien wil je niet wennen aan “niet beleggen”, want dat sluipt erin. Zoals het erin sluipt dat je niet meer gaat sporten. Voor je het weet ben je al 2 jaar niet geweest en wordt het een hele opgave om weer te beginnen.

Zorg dat het in je routine blijft zitten. Dan maar met kleine bedragen. Maar stop NIET met beleggen.

Move slower

In een bull market lijkt het soms wel alsof je a-la-minuut je geld in de markt moet slingeren, voordat het hard verder gaat stijgen en jij aan de zijlijn blijft staan, terwijl iedereen er rijker van wordt. 

Die kansen krijg je tijdens een bull-market genoeg. Immers, de trend is “omhoog”, dus vrijwel elke dip die je koopt eindigt op de korte tot medium termijn in het groen.

In een bear-market is dit anders. En dit heb ik zelf al meerdere malen ervaren. Ik was gewoon TE snel met inleggen, bij elke (grote) dip. Ik dacht dat het niet verder kon, na al ruim 50% van mijn belegde vermogen op papier kwijt te zijn. 

Maar het kan ALTIJD lager. En het duurt ALTIJD langer. En dan loop je het risico dat je bij de ECHT lage prijzen weinig tot geen cash meer hebt om er optimaal gebruik van te maken.

Persoonlijk koop ik dus ook in een bear-market nauwelijks dips met veel cash. Ik DCA wat agressiever op het moment dat ik denk “dat het niet verder kan”. En als het dan nog verder daalt, dan heb ik nog genoeg ammo om in te leggen. Stijgt het weer aanzienlijk, dan schroef ik mijn maandelijkse inleg wat terug.

Focus op signaal

Waar het minder schadelijk hoeft te zijn in een bull-market, is het in een bear-market juist enorm pijnlijk om mensen te volgen met extreme meningen. Op Twitter, in Telegram groepen, Discord etc. Negatieve emoties roepen heel wat onplezierige vibes op en daar wil je je niet mee omringen. Dat versterkt alleen maar het pessimisme. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je een stevige portie realisme uit de weg moet gaan.

Ik ga in een bear-market altijd door mijn lijstje met bronnen heen. Ik schoon mijn Twitter lijst op, schrijf me in en uit van nieuwsbrieven, block websites en verlaat groepen die grotendeels bestaan aan schreeuwende paniekzaaiers.

Zo blijf ik beter gefocust op het signaal en beperk ik de ruis. En ik voel me er gewoon beter door. Geen zin in onnodig drama en het blijven voeden van negativiteit.

Los schulden af

Zorg dat je leningen en andere zaken waar je financieel afhankelijk van bent, zo snel mogelijk aflost. Leningen en andere schulden beperken je financiële ruimte en mind-space. 

Hoe minder je afhankelijk bent van schuldeisers, hoe beter. In dit soort chaotische tijden worden voorwaarden immers nog strenger, wil iedereen z’n cash en assets beschermen en kan een gemiste betaling al snel zorgen voor extreme gevolgen.

Rood staan, persoonlijke leningen, crypto-loans, doorlopend krediet, schulden bij “koop nu, betaal later” diensten: allemaal zware stenen in jouw rugzak.

Ik heb inmiddels al mijn persoonlijke en zakelijke leningen afgelost en mijn marge op platformen als DEGIRO geheel afgebouwd. Waarmee ik het risico op onprettige situaties aanzienlijk heb verminderd.

Er komt weer een tijd dat alles prettiger voelt en de markten weer omhoog gaan. Tot die tijd: wees voorzichtig, blijf beleggen en focus op het positieve!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in