Crypto domino's

Crypto domino's

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn post van 13 juni over Celsius Network, lijkt er een crisis gaande bij veel crypto-lenders. Nog altijd is er niet geheel bekend wat de situatie bij Celsius is, maar inmiddels zitten ook andere platformen in de problemen.

Voyager, ook een platform en tevens beursgenoteerd bedrijf waar je rente kunt verdienen op jouw crypto, kondigde aan dat ze meer dan $600 miljoen hebben uitgeleend aan een partij en het niet zeker is of dit geld teruggehaald kan worden. Ook BlockFi zit kennelijk in de problemen, want het heeft een lening (credit line) nodig gehad van maar liefst $250 miljoen om draaiende te blijven.

Wat is er nou aan de hand?

Dat klinkt allemaal niet heel positief en het lijkt op een serie domino-stenen die lijkt te (gaan) vallen. En dat heeft er allemaal mee te maken dat dit geen op zichzelf staande en geïsoleerde gevallen zijn. 

Zoals in de traditionele bankwereld, zijn ook veel crypto “banken” met elkaar verbonden. Ze lenen aan elkaar uit en stallen bezittingen bij elkaar in ruil voor rente. Wanneer een partij is moeilijkheden komt, heeft dat ook gevolgen voor de anderen. En al helemaal, wanneer de prijzen van crypto’s hard dalen en er door margin-calls en liquidaties ineens heel wat scheuren in het fundament komen.

Ineens kan partij A niet meer aan z’n verplichtingen voldoen. En dus ook de leningen niet terugbetalen. Wat weer een probleem is voor partij B, omdat deze verbonden is met partij A.

Bron: Bitcoin.com

Three Arrows Capital = Lehman Brothers 2.0?

Misschien ken je het verhaal van Lehman Brothers nog wel. Deze bank stond centraal in het debacle van de financiële crisis van 2008. En dreigde de hele financiële wereld met zich mee naar de bodem te slepen. Een enkele bank die kon zorgen voor het crashen van het wereldwijde financiële systeem. 

Mogelijk gemaakt door de verwevenheid van alle financiële instellingen.

Wat Lehman was voor de financiële wereld in 2008, lijkt nu een partij genaamd “Three Arrows Capital” te worden voor de crypto-wereld.

Three Arrows Capital (ook wel bekend als 3AC) is een in Singapore gevestigd cryptocurrency-hedgefonds, opgericht in 2012. Het is een van de grootste hedgefondsen binnen crypto. Veel crypto partijen vertrouwden deze reus met hun geld. Want er was kennelijk weinig reden om dat niet te doen. Zij “zijn” de grote jongens, de experts.

Maar door de problemen van de afgelopen maanden, die begonnen met het fiasco van Terra / Luna, lijkt 3AC in grote problemen te verkeren. 

Even de storm uitzitten en kiezen voor een veilige haven

Lang verhaal kort: het is een puinhoop aan het worden en ik denk dat de onderste steen nog niet boven is. Ja, er is genoeg geld om dit soort bedrijven van de ondergang te redden. De crypto-markt is klein. 

En tuurlijk, er zijn ook heel wat kapers (banken) op de kust die gebruik willen maken van de onrust, om zo goedkoop overnames te kunnen doen. Het zijn nog geruchten en dat zijn niet de beste bronnen om beslissingen op te baseren.

Maar tot er meer bekend is, ben ik niet zo zeker dat er geen problemen meer boven komen. Omdat alles zo verbonden is, weet ik niet welke partijen er nog meer blootgesteld zijn.

En dus besluit ik om voorlopig even al mijn crypto en euro’s weg te halen bij deze platformen. Onder andere bij Nexo. En ook via diverse crypto-beurzen als FTX, Binance en Kraken.

Gewoon even zoveel mogelijk veilig stellen: crypto’s terugstorten op mijn hardware wallet en terug op mijn spaarrekening. Die paar procent rente is het risico op “total-loss” niet waard.

Laat de storm maar waaien. Ik steek even liever mijn hoofd niet uit het raam.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in