Nieuwe toevoeging aan mijn portfolio: EQQQ

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Over het algemeen houd ik mijn portfolio hetzelfde en voeg ik alleen maandelijks geld toe aan bestaande posities. Maar ik ben sinds deze week een deel van mijn cash aan het gebruiken en begonnen met het opbouwen van een nieuwe positie. En wel in de NASDAQ.

Tech aandelen zijn enorm afgestraft

En deels geheel terecht. De waarderingen in koersen waren echt buitenproportioneel. Bedrijven die nul winst maken, werden in de afgelopen jaren gewaardeerd als cash-cows. Het was veelal hype en FOMO, gecombineerd met enorm rooskleurige verwachtingen en beloftes over de toekomst. Daarom heb ik de afgelopen 5 jaar ook niet in de NASDAQ belegd.

Maar nu de index zo’n -30% lager staat vanaf de top en veel aandelen binnen die index soms wel -70% gedaald zijn, wil ik weer eens een positie innemen.

En dit doe ik in de Invesco NASDAQ-100 ETF, die onder de ticker EQQQ verhandeld wordt. Met 0,30% lopende kosten, is dit een relatief goedkope ETF om exposure te krijgen in de 100 meest verhandelde bedrijven aan de NASDAQ.

EQQQ nu op zo’n -24% in 2022

Rustig opbouwen

Ik neem nooit in een keer een gehele positie in. Dit doe ik rustig, door maandelijks een vast bedrag in te leggen. In dit geval wil ik de komende 2 jaren maximaal 10-15% van mijn portfolio in deze ETF belegd hebben. 

De maandelijkse inleg gaat geheel automatisch via BUX

Hier kan ik een zogeheten beleggingsplan instellen, waarbij BUX voor mij automatisch de ETF aankoopt op de door mij aangegeven datum. De kosten hiervoor zijn 1 euro per keer, ongeacht de hoogte van het in te leggen bedrag. In totaal dus 12 euro per jaar. Ik doe dit niet bij DEGIRO, zoals dat wel het geval is bij mijn andere etf (VHYL), omdat ik daar niet automatisch kan beleggen. En ik wil dit echt “hands-off” opbouwen. Volledig automatisch dus.

Waarom een ETF?

En waarom dan een brede ETF en geen losse, individuele aandelen? Omdat ik niet de tijd heb om al die losse bedrijven te gaan volgen. Veel te veel werk. Ja, hiermee zal ik niet de maximale potentie halen uit een herstel van de tech sector. Maar dat hoeft ook niet. Ik ben tevreden met de potentiële performance van deze technologie-ETF.

Goede timing?

Denk ik nu dat het een goede timing is om in de tech sector te gaan beleggen via deze ETF? Kan het allemaal niet nog veel lager?

Zeker. Ik denk dat wanneer later deze maand en later in het jaar meer cijfers bekend worden over de Amerikaanse economie en de gemaakte winst van veel bedrijven in kwartaal twee en drie, dat de koersen nogmaals (hard) naar beneden kunnen.

Maar in simpele termen: “I don’t care”

Ik ben rustig aan het opbouwen. Ik hoop stiekem dan ook op een verdere daling. Of tenminste een periode van zijwaartse koersbewegingen. Zodoende kan ik meer stukken kopen tegen een voordeligere prijs.

En daarbij: ik geloof dat zelfs na een recessie, tech aandelen een mooie toekomst hebben. De wereld zal niet “minder geavanceerd” worden. Eerder het tegenovergestelde.

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.