Kijken, kijken, niet kopen

Kijken, kijken, niet kopen

Veel markten staan inmiddels op een daling van -15% tot -30% en ik heb nog altijd zo’n 30% van mijn liquide vermogen in cash staan. 

Ik zie veel mensen die tegen de huidige koersen maar al te graag instappen. Dat is niet goed of fout, want ik denk dat iedereen zijn eigen strategie moet volgen. Maar gaandeweg hoor ik toch wat meningen piepen en kraken.

Beleggers die te snel de dip hebben gekocht. Of niet durven in te stappen, omdat ze bang zijn dat we nog niet bij de bodem zitten. En dan zit je krampachtig het nieuws te volgen, op zoek naar signalen die je besluitvorming kunnen helpen.

De meest populaire ETF’s van de S&P500 (SPY) en NASDAQ (QQQ) staan in 2022 op -17% en -28% verlies. Koopmomentje?

Iedereen heeft een mening

En ik denk dat beide situaties goed te verklaren zijn. We volgen namelijk met z’n allen “experts” die allemaal iets anders claimen te weten en verwachten. De een zegt dat we nog veel meer pijn te gaan hebben, de ander komt met statistieken dat we op dit moment al genoeg daling hebben gezien.

De een denkt dat de Centrale Banken weer gaan draaien en de markten zullen gaan redden. De ander zegt dat de FEB en ECB niet anders kunnen dan de torenhoge inflatie te bestrijden en voorlopig de markten niet te hulp zullen schieten (en daarmee vanzelf de inflatie zullen beteugelen).

In welk kamp je ook zit, het kleurt waarschijnlijk jouw verwachtingen en dus ook mogelijk jouw beslissingen.

Beslissings-verlamming

Persoonlijk vind ik het voor het eerst echt knap verwarrend. En ik weet heel eerlijk niet zo goed wat ik moet verwachten. En daarom heb ik de afgelopen tijd nagedacht over een zo “neutraal” en flexibel mogelijke strategie.

Wat ik niet wil is wachten op een bodem die nooit gaat komen. Maar ik wil ook niet al mijn kruit verschieten voordat die bodem is bereikt.

“Beslissen vergt moed. Sommige mensen zijn zo verlamd door angst, dat een enkele fout hun financiële situatie zal ruïneren, dat ze elk risico uit de weg zullen gaan. 

En veel mensen nemen slechte beslissingen omdat ze vertrouwen op dezelfde data en processen die ze al gewend waren te gebruiken. Ze kijken niet of er een aanpak is die beter werkt.”

En dus heb ik besloten om mijn cash voornamelijk te gaan beleggen via een progressief DCA (dollar-cost-average) schema.

Progressief en flexibel DCA schema

Wat ik wil en ga doen, is dus een progressief DCA schema. Dat houdt in dat ik bij elke daling van de markt, mijn extra cash ga gebruiken om mijn maandelijkse DCA bedrag op te hogen.

Voorbeeld

Stel dat je maandelijks met €100 belegt. Je hebt daarnaast een potje van €1.000 waarmee je de “dip” wilt kopen. Dan zou je ook kunnen overwegen om de komende 10 maanden je maandelijkse bedrag met €100 te verhogen. €100 wordt dan €200.

En om het nog verder te trekken: ik ben van plan om de komende tijd elke maand dit DCA-bedrag aan te passen, op basis van de prestatie van de markt. Daalt het de komende maanden verder, dan gaat er steeds meer extra cash naar mijn DCA inleg.

Laat ik duidelijk zijn: dit is financieel gezien NIET de beste strategie. De beste strategie is namelijk wachten op een bodem en dan ineens al je beschikbare cash inleggen. Dat is gewoon zo. Lumpsum investing op de bodem verslaat gewoonweg altijd de DCA strategie.

En dat hoor ik dan ook veel ervaren traders zeggen. Dat DCA strategieën in een bear-market gewoonweg dom zijn. Dat werkt veel beter in een bull-market. Immers, in een bear-market zal elke maandelijkse belegging minder waard worden, tot de bodem is bereikt.

Maar ik denk dat hier de crux zit: ik ben GEEN trader. En ik heb dus ook niet de tools en ervaringen om het maximale uit een dalende markt te halen. En dus moet ik werken met wat ik dan wel heb. 

“Welk type belegger ben ik?”

Kun jij op je handen zitten en wachten op een bodem, om vervolgens met heel veel lef al je cash de markt in te slingeren? Ik denk dat maar weinig mensen dat echt durven. Als het puntje bij paaltje komt, haalt bijna niemand de trekker over op het juiste moment. Bang om het toch fout te doen, met alle psychologische en financiële gevolgen van dien.

En dat moet je misschien ook niet willen. Ik maak het mezelf in ieder geval een stuk makkelijker, door mijn standaard DCA strategie nu iets flexibeler te maken. 

Daalt de markt, dan koop ik meer. Stijgt de markt, dan koop ik minder. Maar ik blijf beleggen en zorgen dat ik de komende 12 maanden niet door al mijn beschikbare cash heen ben.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in