Mijn verwachting voor de prijs van Bitcoin

Mijn verwachting voor de prijs van Bitcoin

Ik ben niet zo van de voorspellingen. Zelfs nu de prijs van bitcoin en andere crypto’s enorme dalingen laten zien, merk ik dat er nog steeds een hoop mensen hangen aan de extreme koersdoelen van influencers op Twitter en Youtube.

Er doen nog altijd prijsverwachtingen de ronde van $100.000 tot zelfs een miljoen dollar per bitcoin. Leuk voor hopium, maar ondertussen voelen veel mensen de pijn van de enorme teleurstelling.

“I am in it for the revolution”

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik puur in bitcoin investeer voor de “technologie”. Want als het puur een technologisch revolutie zou zijn, zonder de mogelijkheid om er ook vermogen mee op te bouwen, dan zou ik waarschijnlijk andere dingen gaan doen met mijn geld.

Dus ja, ook ik doe het voor een groot deel vanwege de potentie in prijs. Maar dat wil niet zeggen dat ik me dus maar blind moet staren op de verwachting die hieraan gekoppeld zit.

Waarschijnlijkheden

Ik ga uit van scenario’s. En van waarschijnlijkheden. Niet van zekerheden en roeptoeterende guru’s die een plaatje schetsen waar veel mensen halsreikend naar uitkijken.

En ja, misschien haalt de prijs van bitcoin de miljoen dollar. Dat zou fantastisch zijn. Maar misschien gebeurt dit pas in het jaar 2050. Of wellicht al over 5 jaar, maar kosten in die tussentijd mijn boodschappen €5.000 per maand. Is dat iets waar ik naar uitkijk? Nee.

Waar gaat de prijs op korte termijn heen?

Ok. Wat de prijs van bitcoin op de lange termijn doet, is dus leuk maar niet heel relevant voor nu. Ik ga er vanuit dat als bitcoin er over 10 jaar nog is, dat er een KANS is dat de prijs op dat moment hoger is dan nu. En dat elke euro die ik er de komende tijd in steek, straks meer waard is dan nu. 

Dat is voorlopig genoeg voor mij om een klein deel van mijn beschikbare inkomen elke maand in bitcoin te beleggen.

Belangrijker dan de hoopvolle prijs in de verre toekomst, is de prijs van bitcoin in het heden en de nabije toekomst. Want we zitten in een bear-market. De koers daalt en de vraag is dan: 

“Hoe ver daalt die koers dan, voordat de trend omkeert en we weer aan een bull-market beginnen?

En bij het gebrek aan een glazen bol, ga ik zoveel mogelijk uit van scenario’s uit het verleden. Want: “I’ve been here before”. 

Deze cyclus heb ik al eens meegemaakt. Dus kijk ik wat het toen deed en of dat een idee kan geven over wat het nu en straks kan gaan doen.

Ik kijk dus op dit moment vooral naar de neerwaartse trend. En schets hieronder wat scenario’s. 

Let op: dit zijn mijn hersenspinsels, dus doe ermee wat je wilt. Ik weet wellicht net zoveel (of net zo weinig) als jij. En heb net zoveel (of weinig) invloed op de prijs als ieder ander.

Scenario 1: $11.000

Ik zei al: “I’ve been here before”. Mijn eerste flinke bear-market in bitcoin was die van 2018. Na de stevige prijs-explosie in 2017, maakt de koers pas op de plaats en daalde flink. Meer dan ik had verwacht. VEEL MEER!

Vanaf de top in december 2017 daalde de prijs van bitcoin maar liefst bijna -85%. De bodem was bereikt in december 2018. Precies een jaar later dus. 

Als we diezelfde daling nu projecteren op de huidige fase, vanaf de top van $69.000, dan zou de bodem kunnen liggen op een prijs van zo’n $11.000 per bitcoin.

Dat is stevig, maar het is al twee keer eerder gebeurd: in 2018, maar ook in 2014. Dus ik hou hier rekening mee.

En mocht het net zo lang duren als de vorige twee keren, dan zou de bodem op z’n vroegst pas gevonden worden rond november/december 2022. Nog 6 tot 7 maanden te gaan dus, als de geschiedenis zich zou herhalen (wat het overigens zelden doet).

Scenario 2: $16.000 – $22.000

De meest recente trend-bodems vinden we in december 2018 en maart 2020 (de Covid-crash).

De koers van bitcoin “ketste” toen af op twee technische indicatoren. Namelijk de 200-week (dec ‘18) en 300-week (mrt ’20) moving averages

In de grafiek hierboven zie je beide lijnen en het punt waarop de koers omkeerde en daarmee een lokale bodem vormde.

Op dit moment liggen deze twee indicatoren op:

  • 200W = $22.000
  • 300W = $16.240

Het probleem met dit soort indicatoren uit het verleden is dat veel mensen hiernaar kijken. En als veel mensen hier rekening mee houden en dus gokken op deze prijzen, dan gebeurt er vaak iets anders dan wat de meeste mensen verwachten.

Maar toch, het is noemenswaardig.

Scenario 3: $14.000 – $20.500

De prijs van bitcoin beweegt zich al ruim 8 jaar in een zogeheten “parallel trend-kanaal”. De toppen en bodems vormen zich al jaren aan de boven- en onderkant van dit kanaal.

Dit kan een keer veranderen, maar ook hier weer geldt: het is iets om rekening mee te houden.

Zou de prijs van bitcoin dus weer omkeren aan de onderkant van het kanaal, dan zou de bodem kunnen liggen tussen de $14.000 en $20.500

Hoe langer de prijs hierboven blijft, hoe hoger de bodem kan komen te liggen. Want het trend-kanaal loopt schuin op en dus de onderkant van dit kanaal ook, naarmate de tijd verstrijkt.

Waarschijnlijkheid ≠ zekerheid

Je zou op basis van deze drie scenario’s er dus rekening mee kunnen houden dat de prijs van bitcoin z’n bodem vindt tussen $11.000 en $22.000. Dat is natuurlijk nogal een verschil.

En dat het daarbij blijft is natuurlijk met geen enkele zekerheid te zeggen. Maar door de historische bewegingen op de huidige trend te projecteren, kun je wat mij betreft wel een zekere mate van waarschijnlijkheid geven. 

Maar ook hier weer geldt: hoeveel mensen weten dit? En als veel mensen dit weten, gaat het dan wel gebeuren?

Dat is het risico van investeren, wat mij betreft. En hoe hoger de onzekerheid, hoe kleiner wat mij betreft de inleg zou moeten zijn. 

De toekomstige potentie van bizar hoge bitcoin koersen is toch al enorm, dus waarom zou je jouw hele hebben en houwen erin steken! 

Zelfs een klein bedrag kan al zorgen voor enorme winsten op de langere termijn. Mits de adoptie van bitcoin blijft groeien. En dat is het ‘m nou juist: dat weet je niet en heb je geen enkele controle over.

“Don’t blow yourself up, looking for outsized returns”

Andere scenario’s

Zijn er dan nog andere scenario’s te bedenken? Tuurlijk. De prijs kan z’n bodem al gevonden hebben op $25.000 per bitcoin, van 12 mei 2022. 

Dat kan. En het zou een hele hoop mensen verrassen. Want ik zie dat weinig mensen hier echt rekening mee houden. De meesten denken dat het nog veel lager kan, waarschijnlijk omdat ze naar dezelfde historische gegevens kijken als ik. Of omdat ze de boot eerder gemist hebben en nu hopen op een mooie lage instap-prijs.

Ook kan natuurlijk de prijs van bitcoin nog VEEL lager dan de $11.000 die ik hierboven heb geschetst. Maar de kans dat dit gebeurt, is wat mij betreft kleiner dan de scenario’s hierboven. 

Wat niet wil zeggen dat het niet zal gebeuren, maar ik zou er niet mijn geld op zetten. Mocht het gebeuren, dan zien we dat dan wel weer.

Wat kun je hier nu mee?

Persoonlijk bieden deze scenario’s voor mij een gedegen houvast. Meer niet. Maar ondanks dat ik niet met zekerheid kan zeggen waar het heen zal gaan, geven deze mogelijke scenario’s en prijspunten me iets om mijn maandelijkse #DCA strategie voor bitcoin op te baseren.

Ik blijf dus voorlopig een maandelijks bedrag inleggen. En zodra de prijs zich meer gaat bewegen richting bovenstaande prijspunten, zal ik steeds iets meer inleggen. 

Het laatste wat ik nu wil doen is:

  1. Mijn geld de markt in slingeren op basis van hoopvolle koersdoelen en nog maanden (zo niet jaren) tegen lagere koersen aankijken, zonder dat ik cash heb om die lagere koersen te kopen
  2. Niets met mijn geld doen, in angstige afwachting van een lager koersdoel dat wellicht nooit gaat komen (en $25.000 dus echt de bodem was)

Ik zorg er simpelweg voor dat het geen “alles-of-niets” spel wordt. Want het is gewoon niet nodig. Ik ga uit van waarschijnlijkheden en pas daarop mijn te beleggen bedrag in. 

Succes! 

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in