Samen investeren in onze lokale ondernemers

Samen investeren in onze lokale ondernemers

Wanneer ik naar buiten ga om een rondje te lopen, zie ik een ander straatbeeld dan voorheen. Met name veel horeca-bedrijven zijn gesloten als gevolg van de semi-lockdown en ook veel andere bedrijven lijken hun deuren maar half open te hebben. Mensen werken thuis en veel ondernemers hebben het moeilijk.

We doen ons best om, via vele initiatieven, onze lokale ondernemers te steunen. Door wat extra maaltijden af te halen of lokaal te shoppen, waar we anders bij de grote jongens online zouden gaan shoppen. En toch lijkt het voornamelijk een druppel op een gloeiende plaat.

Lokale ondernemers steunen

De toekomst van duizenden bedrijven hangt op dit moment aan een zijden draadje en overleven veelal door creatief om te gaan met hun business-model. Verder komt er geld bij deze zaken binnen, door gebruik te maken van de financiële compensatieregelingen die door de overheid beschikbaar zijn gesteld (zoals de NOW regeling).

De vraag is echter of het genoeg zal zijn en of deze lokale ondernemers kunnen overleven zolang we in deze situatie blijven verkeren. Onder normale omstandigheden zouden vele bedrijven het al niet redden. Dat is gewoon hoe het werkt. De een heeft een goed businessmodel en trekt doorgaans genoeg klanten. De ander heeft het nakijken en probeert het wellicht later opnieuw.

Financiële moeilijkheden voor veel bedrijven

Maar dit zijn geen normale omstandigheden en de pijn wordt steeds duidelijker zichtbaar. En wat als hierdoor (onvermijdelijk) mensen het persoonlijk ook financieel moeilijker gaan krijgen? Doordat het bedrijf waarvoor ze werken, mensen gaat ontslaan.

Dan zullen meer mensen minder te besteden hebben. Wat er weer voor zorgt dat we minder gaan kopen. Waardoor er steeds minder omzet is voor die lokale ondernemers, met een versnellende negatieve spiraal tot gevolg.

Een ondernemer die het nu moeilijk heeft, kan dus in veel gevallen (op dit moment) gebruik maken van overheidssteun. En/of een lening afsluiten bij de bank, plus hier en daar met enig kunst- en vliegwerk proberen wat bij te klussen.

Samen investeren in bedrijven dichtbij huis

Wat als dit in de toekomst anders zou kunnen? Als we met z'n allen de mogelijkheid zouden hebben om onze lokale ondernemers te steunen met meer dan alleen een extra aankoop? Wat als we deze ondernemers zouden kunnen voorzien van kapitaal, door direct in hun bedrijf te investeren en hierdoor mede-eigenaar te worden?

Vandaag de dag kun je natuurlijk al mede-eigenaar worden van een onderneming, door te beleggen in de aandelen van het desbetreffende bedrijf. Je deelt hiermee in het succes en falen, wat zich vertaalt in onder andere een lagere/hogere aandelenkoers. Maar ook keren veel bedrijven een deel van hun winst uit in de vorm van dividend.

Beleggen in aandelen van dit soort publieke bedrijven is algemeen bekend en geaccepteerd. Maar lang niet alle bedrijven staan genoteerd op de beurs. En dus moeten deze (vaak) kleinere bedrijven op andere manieren geld binnenhalen.

Crowdfunding en startup-investing

De afgelopen jaren is het voor kleinere investeerders makkelijker geworden om te investeren in dit soort niet-beursgenoteerde bedrijven. Startup platformen en crowdfunding websites maken het vaak mogelijk om voor minder dan €500 al te investeren in ondernemingen. Jij stelt jouw geld beschikbaar en wordt hierdoor of mede-eigenaar ofverstrekt een lening aan deze ondernemers in ruil voor rente.

Ik vind dat een zeer mooie ontwikkeling, omdat dit kan leiden tot een democratisering van de kapitaalmarkt. Jij hebt geld en kan hier veel meer mee dan vroeger het geval was. Ook ik heb hierdoor met kleine bedragen al in vele bedrijfjes kunnen investeren, waar dit voorheen alleen weggelegd was voor vermogende mensen en durfkapitaal-bedrijven (Venture Capital).

Écht lokaal investeren is lastig

En toch, ondanks deze positieve ontwikkelingen, kan ik op dit moment niet echt lokaal investeren. De ondernemers in mijn stad die via crowdfunding of startup-investing geld ophalen, zijn op één hand te tellen. Misschien dat je in San Francisco of Berlijn meer lokale mogelijkheden hebt, maar hier vooralsnog zeer weinig.

Tuurlijk, ik kan de lokale koffietent inlopen en de eigenaar aanbieden om hem/haar een lening te verstrekken of mede-eigenaar te worden. In ruil voor rente of een aandeel in de winst. Maar dat is lastig en ook zit deze ondernemer niet te wachten op mijn honderd euro die ik beschikbaar heb om te investeren of uit te lenen.

“Wat als het in de toekomst mogelijk zou zijn om met z'n allen, met kleine bedragen in vrijwel iedere lokale onderneming te investeren?”

Wat als door technologische en wettelijke vooruitgang, er platformen of apps zouden zijn waar ik in mijn lokale koffietent zou kunnen investeren. Net zo frictieloos en toegankelijk als nu het geval is via platformen als Crowdaboutnow (Nederlandse bedrijven) en Republic (startups in de VS).

Een portfolio van lokale bedrijven

Zou ik een portfolio willen van investeringen in lokale ondernemers in mijn buurt? Ja, zeker. Het lijkt me fantastisch om niet alleen geld uit te geven rondom mijn eigen huis, maar ook om op een andere manier betrokken te zijn bij en financieel te kunnen profiteren van het succes van de ondernemers om mij heen.

Klinkt dit gek? Misschien. Maar ik zie in steeds meer interviews op diverse financiele kanalen (oa RealVision) hele slimme mensen sparren over precies deze ontwikkeling. Door de exponentiële groei van technologische applicaties en de globalisering, kunnen steeds meer mensen deelnemen aan de democratisering van kapitaal. Via je smartphone even een tientje investeren in bedrijf A en bedrijf B.

Tokenizen van mensen

En dat is niet slechts beperkt tot investeren in bedrijven. Wat als je het iets verder zou kunnen trekken? Wat als je zou kunnen investeren in mensen? Anders dan je nu gewend bent. Wat als jij een aandeel zou kunnen nemen in bijvoorbeeld het inkomen van jouw favoriete voetballer?

Klinkt vergezocht misschien, maar er zijn nu al succesvolle sporters die zichzelf willen “tokenizen”. Hiermee kunnen investeerders een aandeel kopen in bijvoorbeeld de inkomsten van Messi. Wanneer Messi een nieuw sponsorcontract afsluit of voor veel geld naar een andere club gaat, kan jij als investeerder dus zelf delen in die nieuwe inkomsten en profiteren van zijn (financiële) succes.

Maar niet alleen voor sporters zou dit een optie zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van filmsterren, waarbij je recht hebt op een deel van de inkomsten van de rol in een nieuwe speelfilm of serie? Of denk aan personal trainers, coaches, beleggers en artiesten. Iedereen die een inkomen heeft en succesvol kan zijn, zou hiermee zijn fans / vrienden / collega's / geïnteresseerden kunnen laten delen in het (financiële) succes.

Conclusie

Ok, even terug naar de lokale ondernemers. Afgezien van het feit of je het wilt of niet: wanneer de mogelijkheid er zou zijn om op deze manier mede-eigenaar te worden van ondernemingen in jouw buurt, zou het met name kleinere bedrijven de tools geven om hun bedrijfsvoering te koppelen aan onder andere hun trouwe klanten en andere buurtbewoners (wat een zin joh, haal even adem). De mensen in de buurt worden zo mede-eigenaar van de lokale ondernemingen en zijn op zo'n manier gebaat bij het succes van die bedrijven.

En wanneer deze investeringen vrij verhandelbaar zouden zijn, zou er ook een markt ontstaan waarbij (als voorbeeld) nieuwe bewoners de aandelen van verhuizende bewoners over zouden kunnen nemen. Tegen een hoger of lager bedrag, afhankelijk van het historisch succes van de ondernemer.

Ik weet niet waar het heen gaat in de toekomst. Ik denk daar te lineair voor. Mijn brein kan dit soort ontwikkelingen slecht doortrekken naar de volgende 5, 10 of 20 jaar. En misschien is het ook wel een eigenaardig hersenspinsel en blijft het daarbij.

Maar toch… toch denk ik dat de ontwikkelingen deze kant op zouden kunnen gaan. En wie weet zijn we straks, wanneer deze hele crisis voorbij is, op een andere manier financieel betrokken bij onze eigen buurt dan we nu voor mogelijk houden.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in