Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen financiële toekomst

Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen financiële toekomst

Wie blind de verhalen van de mainstream media gelooft, heeft misschien gemerkt dat hij/zij redelijk bedrogen uit is gekomen in de afgelopen jaren. Toen vorig jaar de inflatie op begon te lopen, riepen vele beleidsmakers en bankiers dat het een tijdelijk fenomeen zou zijn en dat het allemaal wel mee zou vallen. 

Nu, nog geen jaar later, blijkt het dus niet tijdelijk en blijkt het ook niet mee te vallen.

Inmiddels hebben vele beleidsmakers een 180 graden draai gedaan en zeggen ze ons dat het “toch niet zo tijdelijk is als ze dachten”. Goh, verrassend zeg. Wat verwacht je dan dat er was gebeurd, na een periode van economische moeilijkheden door de lockdowns van de laatste 2 jaar. En wat had je dan verwacht dat het effect van ongekend veel geld de wereld inslingeren, zou zijn?

Ik moet zeggen dat ik steeds meer begin te waarderen dat er op kanalen als Twitter en Youtube, slimme mensen de huidige uitspraken van onze wereldleiders en economen tegen het licht houden. Zij hebben het uiteindelijk grotendeels bij het juiste eind gehad. 

Niet de mensen die we steeds op de NOS en bij talkshows als Jinek voorbij zien komen.

Het is de schuld van Putin

Het Witte Huis heeft de afgelopen week heel wat TikTok influencers via Zoom uitgenodigd om te vertellen hoe het kan dat er nu toch zoveel problemen zijn. En wat de oorzaak is van de hoge benzineprijzen en dreigende tekorten en oplopende kosten voor bijvoorbeeld energie en voedsel.

Ze geven er een draai aan en vertellen deze jonge influencers dat het ten eerste komt door COVID en ten tweede het nu de schuld is van Putin, dat we allemaal meer moeten gaan betalen voor onze basisbehoeften.

Ik weet niet wat ik erger vind: dat er kennelijk een hele generatie hun economisch nieuws moet verkrijgen via 18 jarige TikTok influencers of dat de beleidsmakers in het Witte Huis met dit excuus komen, om de echte redenen te verbloemen.

“Never let a good crisis go to waste”

~ Winston Churchill

Want heel eerlijk: er was al enorm veel mis in de financiële wereld, voordat we ook maar iets te maken kregen met COVID. De maatregelen hebben versterkt wat er al jaren onder het oppervlakte broeide. Een torenhoge schuldenberg, financieel wanbeleid en een groeiende “greed is good” mentaliteit onder vele bankiers.

En je kunt fel tegen de acties van Putin zijn, maar hem de schuld geven van deze crisis en zodoende de ware monetaire en fiscale wanacties van de afgelopen jaren verborgen houden – dat is de waarheid op een wel heel slinkse manier verdraaien.

Je geeft de barman toch ook niet de schuld, wanneer je met je dronken hoofd tegen een paal aanrijdt? Of misschien de gemeente, omdat die paal daar voor jou echt niet handig staat. 

Het lijkt wel of we ons massaal beter voelen bij het toeschrijven van onze ellende aan een makkelijk verteerbare oorzaak of gemeenschappelijke vijand. Zonder daarbij zelf verantwoordelijkheid te nemen en hand in eigen boezem te steken.

Neem het heft in eigen hand

Er gebeurt op dit moment enorm veel in de wereld. Niet alleen zichtbaar, maar vooral achter de schermen. De sancties hebben enorme gevolgen, er zijn miljoenen mensen op de vlucht, de beurzen staan diep in het rood en ons spaargeld neemt elke maand in rap tempo in koopkracht af. Het risico binnen en buiten het financiële systeem neemt hiermee aanzienlijk toe.

Iedereen gaat hier last van hebben. Op korte of lange termijn, dat zal de tijd moeten leren. Maar je kunt er wel iets aan doen. Door allereerst zelf de verantwoordelijkheid te nemen om je beter te laten informeren.

Door niet met elke mening mee te lopen of je verantwoordelijkheid bij anderen te leggen. Echt, er zijn heel veel slimme mensen op deze wereld, die je ogen kunnen openen. Maar je moet ze wel weten te vinden en de tijd nemen om naar ze te luisteren. En ja, ook die mensen hebben het soms mis. Maar inmiddels beginnen ze allemaal steeds vaker gelijk te krijgen. 

Aanraders

Wil je zelf wat meer horen en lezen over “de andere kant” van het verhaal, dan kan ik je van harte onderstaande Youtube kanalen aanraden.

En ook hier geldt natuurlijk: geloof ook niet alles wat zij zeggen. De waarheid ligt altijd ergens in het midden.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in