Een van de meest pijnlijke ervaringen in beleggen, is wanneer je in iets investeert en de prijs vervolgens ziet zakken als een baksteen. En waarom doen we dat toch? Hype!
We zijn gevoelig voor nieuws en dan met name het nieuws waar we ons goed bij voelen. Zodra er een belegging in de spotlight staat en de media hier dag-in-dag-uit over rapporteren, dan lijkt het soms wel alsof we de enige zijn die de boot gaat missen.
Zo gaat het met aandelen, edelmetalen, crypto, startups en noem het maar op. Alles kent z’n eigen hype-cyclus.
Mijn advies aan mezelf is altijd:
Trap er niet in en wacht gewoon tot de hype weer een beetje verminderd is en de media weer verdergaan naar het volgende ding.
Want zo gaat het altijd: de prijs van een belegging schiet omhoog, de media-aandacht explodeert (want ja, dat trekt kijkers en clicks) en iedereen en z’n goudvis voelt de druk om mee te doen.
Hype Cycle
Wanneer je zo’n beetje alle (met name technologie) hypes onder de loep neemt, zie je dat na verloop van tijd de prijzen en aandacht weer zakken en stabiliseren. Of zelfs helemaal op niets uitlopen. En dan zit jij met een portfolio met waardeloze impuls-aankopen.
Ik probeer het al jaren anders te doen. Namelijk, wanneer de hype versterkt wacht ik het gewoon rustig even af. En kijk ik ernaar. En zodra er weer eens weinig aandacht voor is, dan neem ik een aanzienlijke positie in.
Dus eigenlijk wil ik gewoon wachten tot de eerste fase van de Hype Cycle is voltooid, om hierna pas echt in te stappen, voor de lange termijn. Zodra de eerste piek van “inflated expectations” voorbij is en niemand het eigenlijk meer ziet zitten – behalve de slimme jongens en meiden die gericht zijn op de toekomst.
En ja, de meeste winst wordt vaak geboekt in die eerste fase. Maar dan moet je wel weten wanneer je uit moet stappen.
Nibble & Wait
Maar soms wil ik toch gewoon meedoen. Omdat ik ook gevoelig ben voor FOMO en ik ook de druk soms voel om ergens aan mee te doen. In dat geval bepaal ik een belachelijk laag bedrag en investeer alleen dat.
Kleine beetjes, maandelijks of incidenteel, en wacht het dan verder af. Loopt het dan op niets uit, dan riskeer ik niet mijn hele portfolio. Een “nibble and wait” strategie.
NFT’s
Neem bijvoorbeeld de NFT-hype: Non-fungible-tokens. Misschien heb je er van gehoord. Versimpeld uitgelegd: cryptografisch versleutelde jpeg plaatjes die als kunst verkocht worden op sites als OpenSea en SuperRare.
Het afgelopen jaar gingen er tienduizenden van dit soort unieke digitale kunststukken, voor tot wel miljoenen dollars, over de virtuele toonbank. Bekende artiesten en social media influencers sprongen massaal op de trein en ook vermogende verzamelaars en crypto-fanaten konden de hype niet aan zich voorbij laten gaan.
Maar inmiddels is het aantal zoekopdrachten in Google voor “NFT” alweer gedaald. En ook worden er even minder digitale kunststukken voor miljoenen verkocht. Waardoor velen met een zak veel te dure NFT’s opgescheept zitten, op zoek naar een koper.
Is de NFT-hype voorbij? Misschien, misschien niet. Dit kan een tijdelijk iets zijn. Ik geloof in de toekomst van NFT’s. De toepassingen zijn eindeloos. Niet alleen voor digitale kunst.
Maar het punt is, dat ik tijdens deze hype-cyclus gewoonweg mezelf niet mee wilde laten doen aan de gekte. En dus wacht ik het rustig af.
Goud, zilver en nikkel
Met al het nieuws over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en de bijbehorende problemen van de sancties, is ook de onzekerheid op het wereldtoneel toegenomen. En dat drijft de vraag en de koersen van edelmetalen naar nieuwe hoogten. De prijs van goud brak z’n ATH in euro’s (all time high) en ook zilver schoot als een pijl omhoog.
Alle media doken erop en ik kreeg gewoon bijna geen ander type berichten meer te zien op mijn Twitter-timeline, dan posts over zilver/goud/koper/nikkel etc.
Ook ik schreef er afgelopen week over. Maar, zoals ik toen ook al aangaf, niet met de intentie om mee te doen aan de hype. Want ik schrijf er al jaren over. Ook toen het in het verdomhoekje zat en niemand het wilde lezen.
Ook deze media-aandacht zal weer gaan zakken. Wanneer? Geen idee.
Geduld
Het moeilijkste aan niet meedoen met de hype, is het uitoefenen van een stevige portie geduld. Het kan soms wel jaren duren voordat de hype uitsterft en prijzen zich weer normaliseren. En ja, dan kan het zijn dat je de eerste boot – en bijbehorende winsten – hebt gemist.
Maar dat impliceert natuurlijk wel dat je jouw hype-investering op het juiste moment hebt weten te verkopen.
En dat lukt nou eenmaal niet altijd. Want zolang de media-aandacht jouw overtuiging nog blijft bevestigen en versterken, zul je waarschijnlijk niet te vroeg willen verkopen. Want dat voelt ook als de boot missen.
En wat gebeurt er dan? Juist, dan neem je heel waarschijnlijk ook weer de gehele rit naar beneden. Tot het punt waarop geduldige investeerders het weer aantrekkelijk vinden om in te stappen.
Ik zou zeggen: doe er niet aan mee. En als je toch deel wilt nemen aan een hype en het niet los kunt laten, dan met hele kleine bedragen. Gewoon om te leren, voor de fun. Lesgeld ;-)