Afgelopen zaterdag hield Berkshire Hathaway hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (leuk woord voor scrabble). Het investeringsbedrijf is in handen van Warren Buffett en Charlie Munger. Deze twee heren zijn bij ieder wel bekend en behoren inmiddels tot een van de beste beleggers ter wereld.
Vandaar ook, dat er altijd met veel belangstelling wordt gekeken naar dit evenement. En dan vooral naar hun kijk op de markt en de verwachting voor de toekomst. En dat was niet mals.
Beide heren noemden de aandelenmarkten een “gokmachine” en hadden er weinig goede woorden voor over. Met name de opkomst van goedkope brokers als Robinhood en het wilde spektakel van Bitcoin en andere crypto’s. Alsof we in een casino leven.
Dat ze de aandelenmarkt overgewaardeerd vinden, is niet nieuw of verrassend. Maar wat ik misschien nog wel interessanter vond, was dat klaarblijkelijk de heren toch aankopen hadden gedaan in de afgelopen maanden. En dat is verrassend te noemen. Want de afgelopen jaren tekenden de jaarvergaderingen zich door de kritiek op de enorme cashpositie die Berkshire Hathaway aanhield.
Ondergewaardeerde bedrijven met cash-flow
Buffett en Munger staan erom bekend dat hun strategie erom draait, dat ze ondergewaardeerde bedrijven met een sterke cash-flow kopen en die voor de lange termijn vasthouden. Maar kennelijk zagen ze de afgelopen jaren geen reden om op koopjesjacht te gaan.
En nu dus (deels) wel.
Buffett en Munger kopen dus “de dip”. Maar, belangrijk is wel dat ze dit natuurlijk doen in bedrijven waar ze veel van verwachten en niet zomaar een ETF of index kopen. Want over de gehele linie waren ze niet erg enthousiast.
Gemiddelde historische daling van de aandelenmarkt
Ok, dus als Berkshire Hathaway 34% van hun cash heeft gebruikt om in het eerste kwartaal van 2022 aandelen te kopen, is het dan ook tijd voor ons “gewone” beleggers om een slag te slaan?
Het lijkt namelijk wel alsof heel de beleggers-wereld in paniek is. Er wordt geschreeuwd om nog verdere dalingen. En dat “dip buyers” door hun cash zullen zijn voordat de markten een bodem raken.
Ik weet niet waar het heen gaat. Maar ik vind de paniek nog wel wat overdreven. Want heel eerlijk: ook al zijn veel aandelen met meer dan 50% in waarde gedaald (vanaf hun top), de markten zijn lang niet zo hard gedaald als je zou denken.
Zet de huidige daling bijvoorbeeld eens af tegen de dalingen van de afgelopen jaren. Is wat we nu ervaren dan erger of minder erg?
Onderstaande grafiek laat zien wat de grootste daling tijdens elk jaar was, van de S&P 500 index. En daarop is ook te zien dat de daling in 2022 precies het gemiddelde aantikt.
Year-to-date staat de S&P index op zo’n -13,5%, wat EXACT de gemiddelde daling is geweest van de afgelopen 70 jaar! Dus zo erg lijkt het nog niet te zijn.
En dat brengt me bij de volgende vraag: doet het bij jou al pijn in je portfolio? En dan bedoel ik ook ECHT pijn! Of zijn we gewoon allemaal elkaar aan het naschreeuwen en versterken we elkaars emoties?
Een verdere daling van de markten houd ik dus echt wel voor mogelijk. Dat zou ook prima in het plaatje passen. In 2020 was de daling vele malen groter. En in 2008 en 2009 was het 2 jaar lang echt dramatisch. Dat is pas paniek! En dus zou de pijn dat ook geweest moeten zijn.
Alles in perspectief blijven zien :-)