Mijn grootste cash-positie ooit

Mijn grootste cash-positie ooit

Met de huidige inflatiecijfers van boven de 6% is het misschien een open deur om te zeggen dat je spaargeld rap in koopkracht afneemt. Met deze inflatie wordt in feite elke 10.000 euro per jaar 600 euro minder waard. Althans, je koopt er minder van dan het jaar ervoor.

En dus hoor je ook vaak het advies: 

“Zorg ervoor dat je jouw geld aan het werk zet, zodat je er niet op achteruit gaat”

En daarom is het wellicht ook niet het meest logische verhaal, dat ik nu mijn grootste spaar-positie ooit heb. Ik heb inmiddels zo’n 20% van mijn portfolio in cash staan. En dit heeft twee redenen.

Ten eerste voelt er iets niet helemaal lekker in het huidige beleggings-klimaat. De markten zijn al maanden aan het dalen en ook spelen er op geopolitiek niveau heel wat onzekere verhalen. Spanningen tussen landen, de enorme schuldenberg, de plannen van de Centrale Banken om de rentes te verhogen, inflatie, economische vooruitzichten etc.

Meer spaargeld in onzekere tijden

Dit soort onzekerheid heeft mij voor het eerst in jaren doen besluiten om de komende maanden wat meer cash geld te hebben. Om het eens even rustig af te kunnen wachten. 

Ik heb een wat crypto en andere risicovollere beleggingen verkocht en heb verder de afgelopen maanden mijn actieve en passieve inkomen even niet in de markt belegd.

De tweede reden, waarom ik niet volledig in de markt zit en een grotere cash-positie heb opgebouwd, is omdat ik tijdens vorige dalingen gewoonweg geen euro aan cash had om te kunnen profiteren van mooie deals. 

“Buy when there is blood in the streets” is een mooie uitspraak, maar dan moet je wel geld hebben om iets te kunnen kopen. En dat had ik voorheen gewoonweg bijna nooit.

Ik ben niet van plan de bodem te gaan timen, want dat is gewoonweg onmogelijk. Niemand weet waar de bodem is en uit heel wat onderzoeken is gebleken dat wanneer je 10 beste dagen in een periode van 10 jaar mist, dat dit het rendement aanzienlijk kan belemmeren.

En het moeilijkste van zo’n cash-positie is nog wel, om niet te vroeg al het kruit te verschieten. Door te vroeg op de koop-knop te drukken. Nee, ik wil echt alleen dit geld inleggen als ik een mooie kans zie of wanneer ik voel dat er echt veel paniek in de markt zit. Meer paniek dan nu het geval is.

Even afwachten de komende maanden

Stijgt de markt vanaf vandaag weer verder, dan ben ik okee met iets minder winst. Daalt de markt nog verder, dan heb ik wat meer om goedkoper te kunnen aankopen.

Verder blijf ik wel maandelijks mijn DCA-aankopen doen in de VHYL etf, mijn pensioenrekening en goud. Maar dat is het even voor nu. Het is maar net waar je goed van slaapt. En aangezien mijn inkomen op maandbasis nog altijd niet steady is (ik ben nu ZZP’er), weet ik ook niet structureel waar ik op kan rekenen. 

En dus wil ik iets meer buffer voor onvoorziene omstandigheden. En om het een tijdje met spaargeld uit te kunnen zingen, als deze daling in de markten langer duurt dan wenselijk.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in