De markten verwerken het nieuws over de invasie van Rusland in Oekraïne

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Dan word je ineens wakker met het nieuws dat Rusland z’n inval heeft gedaan in de Oekraïne en direct stonden de markten voorbeurs al op dieprood.

De AEX opende meer dan 3% in de min en ook crypto kreeg klappen. De markten vonden de geruchten al moeilijk te verwerken de afgelopen weken, maar nu het nieuws dan echt bekend werd, lijkt er even geen houden aan.

Veilige havens als goud, obligaties, olie en de dollar schoten omhoog. Beleggers lijken massaal de risico-beleggingen van de hand te doen.

Grondstoffen en edelmetalen doen het dan juist weer goed in zo’n markt

In dit soort tijden is het zaak om rustig te blijven. En ja, voor dit soort tijden heb ik al meerdere keren gewaarschuwd. Dat het hebben van een plan voor deze momenten heel belangrijk is.

Geen plan? Doe dan even niets. Laat het zich uitspelen, want je hebt er toch geen controle over. 

Ik zou zelfs – persoonlijk – even wachten met het kopen van afgeprijsde beleggingen. Ik doe even niets, afgezien van mijn maandelijkse inleg. Te vroeg instappen (buy the dip), temidden van slecht nieuws, is niet altijd de beste strategie.

We leven in een nieuwsgedreven markt en dat belegt gewoon niet lekker. Als dit negatieve nieuws blijft, dan kan het veel verder dalen. 

Maar ook: zodra het nieuws ineens positief zou zijn, dan kan de markt zich in een uur omkeren. Dat is gewoonweg te volatiel om iets van een strategie op toe te passen.

IEX.nl

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.