Canada speelt een gevaarlijk spelletje

Canada speelt een gevaarlijk spelletje

Wat je er ook over leest of hoe je ook kijkt naar het nieuws: wat er nu in Canada gebeurt, geeft ons een unieke kijk op een systeem dat “out of control” is. 

De Canadese Premier Trudeau heeft deze week de noodtoestand uitgeroepen. Of specifieker: de Emergency Actgeïmplementeerd. Dit geeft de overheid bijzonder uitgebreide macht en bevoegdheden om in te grijpen in de situatie rondom de Freedom Convoy: het protest van truckers tegen het hevig bekritiseerde vaccinatie-mandaat.

De media rapporteerden dat het zou gaan om een “fringe minority”, een kleine minderheid van de bevolking met extreme zienswijzen, die niet de mening van de overgrote meerderheid van Canadezen zou vertegenwoordigen.

Maar inmiddels hebben zich zoveel mensen in Canada aangesloten bij de protesten, dat het duidelijk is dat dit niet gaat om een kleine groep ontevreden inwoners. Ook zorgpersoneel, brandweerlieden, wegsleepdiensten en zelfs politieagenten hebben zich uitgesproken tegen de ingrijpende maatregelen die de regering daar wil opleggen. 

Emergency Act

De Canadese overheid voelt zich nu genoodzaakt om deze groep te bestempelen als terroristen. En dus heeft Trudeau de Emergency Act in het werk gesteld om deze groep te beteugelen. Moet je even nagaan: zelfs tijdens 9/11 en diverse andere terroristische dreigingen en noodtoestanden is de Canadese regering niet zover gegaan om deze wet te gebruiken. Dat zegt wel wat.

“The War Measures Act, which this Act replaced, was used on three occasions: during both the First and Second World Wars, and during the 1970 October Crisis.”

En om het allemaal nog dystopischer te maken, lijkt het erop alsof de regering zichzelf hiermee de macht heeft toegeëigend om bankrekeningen van deelnemers te bevriezen. Omdat ze niet doen wat de regering wil. 

Even samenvattend: omdat veel mensen tegen een verplichte vaccinatie zijn en hiertegen protesteren, kunnen ze straks mogelijk niet meer bij hun geld. Hun eigen geld, waarvoor ze hard gewerkt hebben en hiermee hun leven moeten betalen.

Gedragsconditionering met of zonder gevolgen

Het gaat allang niet meer om vaccineren of niet vaccineren. Daar zijn we echt voorbij. Het gaat er nu vooral om, dat inwoners niet langer hun regering tot de orde kunnen roepen, wanneer het te ver gaat. De regering, die volgens de democratische waarden door de inwoners gekozen is om de belangen van alle mensen in het land te waarborgen en te vertegenwoordigen, bepaalt in deze dat het volk dient te gehoorzamen.

En we hebben het hier niet over mensen die criminele activiteiten uitvoeren heh. Demonstreren is een recht dat wij als inwoners van een land hebben, om expressie te kunnen geven aan ons ongenoegen rondom de gang van zaken. Dat inwoners de koers van de regering niet (langer) steunen.

Maar doordat een grote groep inwoners van Canada hun recht op protesteren uitoefent, is het nu zover gekomen dat de regering maatregelen heeft moeten nemen om de beweging te dwingen om een andere koers te varen. Dat is de wereld op z’n kop. 

Zelfs nu, of misschien doordat, deze week veel leiders van de deelstaten in Canada zelf – tegen de richtlijn van de regering in – hadden besloten de vaccinatieplicht niet te zullen doorvoeren en het initiatief hadden genomen om verdere versoepelingen in hun provincies aan te kondigen.

Bankrekeningen bevriezen

Een gevolg van de Emergency Act is dat het nu mogelijk is om in te laten grijpen door het leger. Maar ook, en dit is veel subtieler en toch niet minder ingrijpend, om de bankrekeningen van demonstranten te bevriezen. Om ze zo te dwingen om te stoppen met het protest.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van mijn recht om te demonstreren gebruik heb gemaakt. Dus ik weet niet hoe het is. Maar ieder doet, wat ieder denkt te moeten doen. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben.

Maar wat me zorgen baart, is dat in een oogwenk een Westerse regering kan besluiten om bankrekeningen te bevriezen. Dat zet me aan het denken.

Bron: RTL nieuws

Want, we weten dat er inmiddels tientallen landen bezig zijn met het uitrollen van de Central Bank Digital Currencies. 

En ik weet ook dat regeringsleiders als Trudeau, openlijk hebben toegegeven dat ze bewondering hebben voor het systeem in China. Het Social Credit Systeem waar ik al eerder over schreef. Dat is geen fabel of complottheorie, dat zijn de woorden van Trudeau zelf:

“You know, there's a level of of admiration I actually have for China because their basic dictatorship is allowing them to actually turn their economy around on a dime…”

Central Bank Digital Currencies

Een van de eigenschappen van een CBDC is dat het programmeerbaar is. Het is code, niets meer en niets minder. Wanneer jouw geld digitaal is, kan het gemakkelijk gekoppeld worden aan andere digitale toepassingen. 

Zoals je digitale paspoort (Europese ID bewijs staat al in de planning voor dit jaar), vaccinatie-status, arbeids-data (UWV), verzekeringen etc.

En gaan we nog wat verder, zoals in China, dan valt hier ook onder: jouw koopgedrag, reisbewegingen, Social Media uitingen, verkeersovertredingen, stemgedrag (op welke politieke partij stem je of ben je lid), etc.

Een Social Credit System. Het heeft er alle schijn van, dat we hierheen gaan. Misschien niet zo duister als men doet voorkomen, maar toch. De waarschijnlijkheid is er.

En als jij dan straks voor jouw rechten wilt opkomen en het niet eens bent met de gang van zaken? En je besluit vreedzaam jouw mening te uiten of deel te nemen aan een demonstratie? Dan is jouw bankrekening gekoppeld aan jouw gedrag, via een algoritme dat kan bepalen dat jij je niet gedraagt zoals gewenst. 

Met alle (financiële) gevolgen van dien.

Het zou voor iedereen een interessant gedachte-experiment zijn om eens de vraag te stellen: “Wat als ik (een tijdje) niet meer bij mijn bankrekening kan?”

We zijn allemaal zo gewend geraakt aan het gemak van een digitale manier van betalen, dat we vrijwel hulpeloos zullen zijn als er iets gebeurt met onze rekening, of wanneer bijvoorbeeld het pin-netwerk een tijdje eruit zou liggen (iets wat in de afgelopen twee jaar veelvuldig voorgekomen is).

Is dit een scenario dat zich hier in Europa ook gaat afspelen? Ik weet het niet. Ik denk dat er veel is dat we overdrijvenop de korte termijn en veel is dat we onderschatten op de langere termijn. Het zal ergens in het midden eindigen. Althans, dat hoop ik maar. 

Want een scenario zoals zich mogelijk nu in Canada gaat afspelen of al in China draait, dat is iets waar ik zelf niet heel blij van zou worden.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in