Beleggen in Picks & Shovels

Beleggen in Picks & Shovels

Je kent vast het verhaal wel van de goudkoorts in Amerika. Honderdduizenden gelukzoekers reisden in de 19e eeuw van het oosten naar het westen om in California, onder ruige omstandigheden op zoek te gaan naar goud. Op zoek naar snelle rijkdom.

Maar weet je wie er echt rijk werden in die tijd? Niet zozeer de goudzoekers zelf, al zijn er velen die meer goud vonden dan ze konden dragen. Nee, het waren degenen die de tools verkochten en fabriceerden om goud mee te kunnen vinden. Want met je blote handen ging het niet lukken. Daar had je heel wat materiaal voor nodig.

Of iemand nou goud vond of niet: je had gewoon spullen nodig. De verkopers en producenten van het benodigde gereedschap verdienden zodoende aan iedereen. Van succesvolle goudzoekers tot hopeloze stuntelaars.

En dus kan dit een strategie zijn voor iemand vandaag de dag, om hier ook op te focussen. Door te investeren in “picks and shovels”.

Picks & Shovels strategie

Traditioneel gezien valt een picks-and-shovels-strategie als volgt te beschrijven:

A pick-and-shovel play is an investment strategy consisting of buying stock in the tools or services an industry uses to produce a product. With a pick-and-shovel play, an investor might buy stock in a supplier to an industry instead of a company that produces the finished good.

Of mensen nou een Audi of een BMW kopen, er zijn chips voor nodig. Dus in plaats van aandelen te kopen van een van deze merken, kun je ook in de fabrikant van chips beleggen. Of in de maker van machines die deze chips vervaardigen. Zoals ASML. 

Dat zijn zomaar voorbeelden. Er zijn er genoeg te verzinnen. Met een picks-and-shovels strategie investeer je niet in de maker van het eindproduct, maar in de maker van de producten die nodig zijn voor dat eindproduct.

Handelsplatformen: de nieuwe picks & shovels

Dat is allemaal leuk en aardig en heeft voor vele beleggers al enorme winsten opgeleverd. Net als tijdens de Gold Rush.

Maar persoonlijk ben ik groter fan geworden van een ander type pick-and-shovels strategie: die van de handelsplatformen.

Iedereen die belegt en investeert, doet dit doorgaans via een platform. Een app op je telefoon. En die apps schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. En dat is niet voor niets: er valt enorm veel geld te verdienen aan de stijgende trend om te beleggen. Iedereen en z’n moeder kan tegenwoordig met een klein budget al beleggen in wereldwijde bedrijven en andere exotische beleggingsproducten.

Handelsplatformen als DEGIRO, eToro, Binance, BUX Zero, Coinbase en Robinhood… om er maar een aantal te noemen. 

Of het nou opwaarts of neerwaarts gaat met de koersen van aandelen, crypto, goud etc – doet er niet toe. Deze handelsplatformen verdienen geld in stijgende en dalende markten. 

Dat is zo’n beetje de “holy grail”. Er valt zodoende altijd geld te verdienen voor deze platformen. Tenminste, als hun business-model klopt. Maar dat geldt voor elk bedrijf.

Meeliften op dit succes

Een paar jaar geleden ben ik actief gestart met het zoeken naar dit soort platformen, die in zowel goede als slechte tijden veel geld verdienen. Ik wilde zien of het mogelijk was om niet alleen te beleggen VIA deze platformen, maar ook IN deze platformen. 

Niet al dit soort bedrijven zijn beursgenoteerd en daarom kun je vaak maar moeilijk een aandeel nemen IN deze platformen. Maar met de komst van private equity platformen is dit tegenwoordig goed mogelijk. 

Zo heb ik in onder andere de volgende platformen al een investering kunnen doen en ben hiermee mede-eigenaar in het succes (en falen):

Niet alle platformen zullen een volgende recessie overleven. Er zullen er heel wat omvallen. En daarom investeer ik in elk platform hetzelfde bedrag. 

Maar het punt is dat ik met een portfolio aan handelsplatformen, een mooie toevoeging heb op de rest van mijn portfolio. Mijn aandelen en crypto’s kunnen bijvoorbeeld in een recessie een hele lange tijd op verlies staan. Maar dit soort platformen zullen ook in slechte economische tijden gewoon geld verdienen aan mensen die blijven handelen.

Een portfolio van picks-and-shovels dus. Tools die iedere belegger nodig heeft en gebruikt. In goede en in slechte tijden.

Misschien voor jou ook iets om eens over na te denken?

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in