De nieuwe inflatiecijfers en de markten

De nieuwe inflatiecijfers en de markten

Dat de markten niet houden van onzekerheid, met een alsmaar stijgende inflatie op de borden, dat mag inmiddels geen wonder meer heten. Vandaag kwamen meerdere inflatiecijfers uit de bus rollen en de beurzen stonden in het rood. Of dat zal blijven, is altijd de vraag. Dat kan een korte-termijn-reactie zijn en veelal zitten verwachtingen al verwerkt in de koersen.

Maar wat zijn de zojuist bekendgemaakte cijfers dan?

Inflatie Nederland naar +6,4%

Ons gemiddelde mandje uitgaven is in Nederland inmiddels 6,4% duurder dan een jaar geleden. Het hoogste niveau in zo’n 40 jaar, wordt het genoemd.

Vooral de prijsstijgingen van energie en voeding hebben veel impact op de consumenten-prijs-index (CPI).

En volgens de Europese rekenmethode zou de inflatie in Nederland inmiddels 7,6% zijn. Daar wordt met iets andere wegingen gerekend. Different shades of grey, zullen we maar zeggen.

De inflatie in Nederland loopt inmiddels harder op dan het Europees gemiddelde, wat op 5,1% ligt.

Maar er is ook goed nieuws:

“Het cijfer van januari is niet het hoogste ooit. Van eind jaren zestig tot begin jaren tachtig hebben we lang hoge inflatie gekend.”

Aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS

Tot zover het opbeurende deel van het nieuws ;-)

Om eerlijk te zijn merkte ik voorheen niet veel van de inflatie. Het sluipt erin. Maar sinds wij wat meer op de rekeningen zijn gaan letten, merken we toch duidelijk dat er minder gekocht kan worden voor hetzelfde budget.

Energie is duidelijk. Volop in het nieuws. De prijsstijgingen bij de boodschappen is minder duidelijk, maar wel degelijk merkbaar aan het worden nu. Pas als je alles naast elkaar gaat leggen (“wat betaalde ik hier voorheen voor?”), zie je ineens de impact van de prijsstijgingen op je financiële ruimte.

Inflatie Verenigde Staten naar +7,5%

Ook in Amerika werd er al gerekend op een hoog inflatiecijfer. De inschatting lag op zo’n +7,2%, maar het werd nog hoger

En daarmee neemt de onzekerheid toe. Wat gaat de Federal Reserve doen in maart dit jaar? De rente verhogen om ervoor te zorgen dat er minder geleend en uitgegeven wordt? Is de economie zo sterk dat dit kan?

Het is koffiedik kijken, maar het lijkt erop dat de Centrale Bank van de VS toch de rente gaat verhogen. Tenminste, als je de analisten mag geloven. Ik weet niet of dat dezelfde analisten zijn die de inflatiecijfers inschatten, maar dat terzijde.

Alles wordt dus duurder, ok…

Hoe je het ook wendt of keert, we zullen ermee moeten dealen. Door te bezuinigen, meer inkomen te realiseren, ons spaargeld aanspreken, meer beleggen, etc. 

Maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de financiële ruimte en mogelijkheden die iemand op dit moment heeft. Niet iedereen zal hier makkelijk mee kunnen omgaan. En heel wat mensen voelen nu al de stress van deze kosten die de pan uit rijzen. Geen gemakkelijke situatie om een langere periode in te moeten zitten.

Hoe ziet de rest van 2022 er uit?

Diverse bronnen geven verschillende vooruitzichten: 

  1. Deze inflatie is tijdelijk van aard, want het wordt voornamelijk gerelateerd aan productie-problemen. Tekorten in aanbod, met gelijkblijvende/groeiende vraag = hogere prijzen voor schaarser wordende goederen en diensten.
  2. Deze hoge inflatie is niet tijdelijk, want hij valt onder meer te relateren aan de enorme hoeveelheid nieuw gecreëerd geld, door de Centrale Banken. Dit geld zal zijn weg uiteindelijk gaan vinden naar de reële economie. Wat nog meer vraag zal creëren = verdere stijging van prijzen.

Ik pak even mijn magic eight ball erbij, misschien dat dit meer helpt bij een wat concreter antwoord. Nee, helaas. Weer niet.

Het gaat een belangrijke periode worden, de komende maanden. De markten zullen vooral gedreven worden door sentiment voor en na aankondigingen.

Ik ga het rustig bekijken. Even geen overhaaste beslissingen, aankopen of verkopen. Want controle heb ik er toch niet over. En ik heb er vertrouwen in dat mijn portfolio inmiddels een balans heeft gevonden waarmee ik de meeste verrassingen wel (voor zover mogelijk) kan opvangen.

Ik heb onder andere een mix van aandelen en crypto (melt-up?), edelmetalen (crash?) en extra spaargeld achter de hand. Wat de richting van de markten ook wordt: ergens in mijn portfolio gaat er een (bot) mes doorheen. Dat is met zo’n gespreid portfolio niet te voorkomen. 

Maar ik hoef de race niet te winnen. Ik wil de finish halen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in