Maand Overzicht: Juli

Maand Overzicht: Juli

Wat een verschil met een maand geleden. Het lijkt op Twitter wel alsof ineens veel meer mensen bullish zijn dan bearish. Waar iedereen nog leek te schreeuwen om een volgende daling, klinken de berichten nu een stuk positiever.

Tsja, een kwestie van koers-effecten denk ik. Zodra alles weer lekker stijgt, voelen we ons beter en veiliger Tenzij je met al jouw cash aan de zijlijn wacht op de volgende klap naar beneden, natuurlijk. Maar hoe het ook is en gaat zijn, we hebben een leuke maand achter de rug.

De AEX steeg in juli met meer dan 10%, de S&P500 herstelde zich met +9% en de NASDAQ100 deed er met +12,5% nog een extra schepje bovenop. We nemen duidelijk weer wat meer risico, want ook Bitcoin en Ethereum deden respectievelijk +20% en +60% in juli (in euro’s).

Het was dan ook in de maanden ervoor een flinke afstraffing voor risk-assets, dus een beetje opluchting stond misschien wel in de sterren geschreven. Is dit dan de ommekeer van de dalende trend of blijft het bij deze (korte) opleving?

Who….knows!? 

En het maakt me in die zin ook niet heel veel uit. Mijn beleggingen staan nu voornamelijk op de automatische piloot en ik beleg hiermee wekelijks en maandelijks een vast bedrag. Wat de markt ook doet. 

Ergens baal ik er stiekem wel van dat we ineens zo zijn gestegen, want het levert wat duurdere beleggingen op voor mijn DCA strategie. Maar dat is het mooie: ik hoef de markt niet te timen. Ik weet namelijk dat ik anders gewoon zou zitten wachten en niet of nauwelijks ingestapt zou zijn. Altijd de vinger op de trekker, maar nooit een kans om die over te halen.

Portfolio

Mijn beleggingen deden in juli in totaal zo’n +5%. Een pleister op de wond, vooralsnog. Want ik sta dit jaar nog altijd op een flink verlies van -14,1%. En ook komt daar wellicht nog wat extra schade bij, door het mogelijke permanente verlies op mijn crypto bij Celsius Network en Invictus. De vraag is even wanneer en hoeveel ik hiervan terug zal zien. Ik heb het mogelijke verlies al mentaal afgeschreven, maar laat in de berekening van mijn rendement nog even de waan bestaan dat alles (grotendeels) goed zal komen.

Op dit moment ziet mijn portfolio er als volgt uit:

Assets in mijn portfolio:

  • De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (ticker: VHYL | ISIN: IE00B8GKDB10)
  • De Invesco EQQQ NASDAQ-100 ETF (ticker: EQQQ | ISIN: IE0032077012)
  • Pensioensbeleggen
  • Sprott Physical Silver Trust (ticker: PSLV)
  • Goud
  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Startups

Nog altijd heb ik een stevige cash positie, maar die begint al wel wat te slinken. Mede doordat de rest deze maand relatief gezien – door de koersstijgingen – weer wat meer aandeel innamen van het totaal.

Verder ben ik nog steeds bezig met het afbouwen van het aantal startups in mijn portfolio. Ik neem voorlopig ook even geen nieuwe posities meer in.

De cash die hierdoor vrijkomt, gaat naar mijn maandelijkse DCA strategie. Ik heb nu alleen nog maar beleggingen (m.u.v. startups) waar ik zoveel vertrouwen in heb, dat ik no-matter-what maandelijks in wil blijven leggen de komende maanden. Waar ik maandelijks niet meer op wil in blijven leggen, gaat eruit.

De komende maand

Juli bleek dus een goede maand te zijn, met heel wat beleggingen die zich herstelden. Maar of dat zo blijft, weet natuurlijk niemand. Er roepen inmiddels heel wat slimme mensen dat de Centrale Banken, met name de FED, zal gaan draaien. Wat zou betekenen dat ze de flinke renteverhogingen zullen gaan stoppen of afremmen. 

En dat de inflatie z’n piek gehad heeft, zie ik ook steeds meer voorbij komen. In dat geval zouden we een snelle (pijnlijke?) deflatoire situatie kunnen krijgen. Waarbij prijzen zullen kelderen, op zoek naar bieders.

Maar niemand weet het echt. Iedereen die er verstand van lijkt te hebben, geeft aan dat het een zeer vreemde situatie is in de economie en de markten. Dus ik ga persoonlijk even geen opportunistische gokjes wagen. Maar ik ben tevens niet pessimistisch over de komende tijd. Want dan zou ik veel meer cash opbouwen dan nu al het geval is.

Ik ben een optimist voor de lange termijn en blijf een realist op de korte termijn.

Succes de komende maand!


Interessant de afgelopen maand


Mijn eerste podcast optreden ooit

Afgelopen week was ik voor het eerst te gast en aan het woord in de podcast van Mister Don. Een hele leuke ervaring, al had ik iets korter van stof kunnen zijn misschien. Hoor ik thuis ook vaak ;-)

⏯ Luister hem op Spotify

Vanaf 17:20 min ben ik aan het woord…

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in