Maand Overzicht: Augustus

Maand Overzicht: Augustus

Waar juli een maand was van herstel, bleek augustus toch iets minder positief door te zetten. Veel beleggingen stonden aan het begin van de maand alweer dichter tegen hun break-even-punt voor het jaar, maar verder dan dat mocht het blijkbaar niet gaan.

In augustus verloren veel beurzen en ETF’s toch weer 5-10% van hun koers en de risicovollere beleggingen daalden over het algemeen met meer dan 10%. Was het dan voornamelijk een “opluchtings-rally” in augustus? Het lijkt er wel een beetje op. Maar te vroeg om te zeggen misschien.

Draaipunten

Wat wel opvalt is dat veel indexen en beleggingen op kritieke draaipunten lijken te staan. Een soort van “make or break” punt, waar het alle kanten op kan. Maar voornamelijk een punt waarop het hard naar beneden kan. Althans, dat is de mening van de meesten.

Krijgen we de komende maanden dan een voortzetting van de daling of zelfs een harde crash naar beneden? Wie zal het zeggen. Maar persoonlijk is een dergelijk kruispunt voor mij nooit het moment om heel veel extra risico te nemen.

Ik blijf gewoon doorgaan met Dollar-Cost-Averaging in al mijn beleggingen. Daalt het straks hard, dan koop ik wellicht wat extra bij. Zo niet, dan ben ik tevreden met mijn huidige inleg.

Portfolio

Mijn beleggingen deden in augustus in totaal zo’n -3,1%, waarmee het grootste deel van de winst van juli teniet is gedaan. Zo’n beetje alles daalde in mijn portfolio tussen juli en augustus, dus er was weinig ruimte om hier en daar een positieve goedmaker te vinden. 

In 2022 sta ik nu op -17,2%. Niet prettig, maar het is wat het is. Vooralsnog weinig reden om iets aan mijn strategie te veranderen.

Op dit moment ziet mijn portfolio er als volgt uit:

Assets in mijn portfolio:

  • Vanguard All-World High Dividend Yield ETF (ticker: VHYL | ISIN: IE00B8GKDB10)
  • Invesco NASDAQ-100 ETF (ticker: EQQQ | ISIN: IE0032077012)
  • Pensioenbeleggen
  • Aandelen: Coinbase, Block, Shopify
  • Sprott Physical Silver Trust (ticker: PSLV | ISIN: CA85207K1075)
  • Goud
  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Startups

Nog altijd heb ik een stevige cash positie die ik voornamelijk gebruik om maandelijks en wekelijks in te leggen.

In augustus heb ik diverse startups verkocht via de Secondary Market van Seedrs. Hierdoor heb ik weer wat cash vrijgemaakt voor mijn kern-beleggingen. Ik merk dat er toch steeds meer startups het moeilijk beginnen te krijgen om nieuwe rondes te vullen. En zodra ze in een moeilijkere tijd zonder cash komen te zitten, kan het zomaar eens nadelig uitpakken voor dit soort investeringen. Toch zit ik nog steeds in meer dan 150 startups. Simpelweg, omdat je er niet zomaar uit kunt stappen (that’s the point!). Dit wil ik toch proberen om terug te brengen naar zo’n 100 bedrijven.

Verder heb ik, naast mijn belegging in Coinbase, nu ook een kleine positie ingenomen in Block (SQ) en Shopify(SHOP). Deze ga ik de komende 12 maanden HEEL rustig opbouwen. Over het algemeen heb ik geen individuele posities in bedrijven en doe het meeste via ETF’s, maar een aantal bedrijven vind ik interessant genoeg om een bescheiden positie in te nemen. Ze zitten tevens niet in de Nasdaq ETF (EQQQ) waar ik in beleg, dus er is geen overlap – behalve dat ze in dezelfde sector opereren.

De komende maand

Tsja, wie het weet mag het zeggen: waar gaat het heen in september? Ik denk dat veel traders een ander plaatje zullen schetsen dan de doorsnee belegger. We staan op veel kruispunten en dat is voor veel shorters een interessante plek om posities te vergroten, zodra deze niveaus breken.

Ik ben vooral benieuwd hoe de aanloop naar de winter eruit zal gaan zien. De inflatie is in Nederland inmiddels opgelopen tot bijna 14% en veel huishoudens en ondernemers kijken tegen een onheilspellende winterperiode aan. Hogere kosten en minder besteedbaar inkomen. Wie buffers en een goed inkomen heeft, zal het allemaal kunnen gaan aanzien. Maar wie er financieel niet zo warmpjes bij zit, zal straks wellicht wat ongemakkelijke maanden gaan hebben. 

Maar, ook dat is koffiedik kijken. Niemand weet precies hoe het gaat lopen. Maar dat er steeds meer aan de hand is, dat is voor mij wel duidelijk. We “cruisen” niet zo makkelijk meer het jaar door als voorheen. Er piept en kraakt van alles in het fundament en de vraag is dus hoe lang we het op deze manier volhouden.

Ik ben nog altijd HEEL optimistisch over de toekomst. Maar zoals altijd, blijf ik wel realistisch voor de komende periode. Voor mij is het niet de tijd om dezelfde risico’s te nemen als in de afgelopen vijf jaar. Komt die tijd er ooit weer aan? Vast wel. En dat kan sneller dan ik denk, wellicht. Maar dat zie ik dan vanzelf wel.

Succes de komende maand met jouw eigen beleggingen!


Interessant de afgelopen maand

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in