Leren beleggen is belangrijker dan de beleggingen die je kiest

Leren beleggen is belangrijker dan de beleggingen die je kiest

Een van de meest gestelde vragen aan miljardairs, is wat ze zouden doen als ze morgen al hun geld kwijt zouden zijn. Verrassend genoeg zeggen ze bijna allemaal, dat ze hierna de draad weer zouden oppakken en geloven binnen no-time weer op de been te zijn.

En dit heeft er mee te maken dat deze mensen (vaak) op een manier aan hun vermogen gekomen zijn, wat ze vrij gemakkelijk kunnen toepassen in het geval van een herstart.

Ze hebben de skills opgedaan die hen ergens heeft gebracht. En die skills kunnen ze, wellicht met hier en daar een aanpassing, hun hele verdere leven gebruiken om weer net zo succesvol te worden.

“Give a man a fish and he’ll eat for a day. 

Teach a man how to fish and he’ll eat for the rest of his life.”

Wellicht ken je deze quote wel. 

Wanneer je iemand iets geeft, maak je hem/haar er wellicht voor heel even blij mee. Maar wanneer je iemand laat zien hoe hij zelf eraan kan komen, help je hem voor z’n hele leven.

Het proces van beleggen > het rendement

Het gaat dus meer om het proces, dan de oplossing. En zo is het ook, wat mij betreft, met beleggen.

Tuurlijk, je kunt al je geld geven aan een fonds-manager. En elk jaar zien hoe deze van jouw geld meer geld maakt. Door beleggingen te kiezen die goed renderen. Daar is niets mis mee.

Maar tegelijkertijd leer je er zelf wellicht vrij weinig van. Wat zou er gebeuren als je morgen al jouw geld in dat fonds kwijt zou raken? Zou je dan weten hoe je weer kunt opstarten? Zou je jouw geld gewoon weer geven aan de volgende fonds-manager?

Niet iedereen heeft evenveel interesse in beleggen. En niet iedereen heeft er de tijd voor. 

En toch denk ik dat we met z’n allen gewoonweg wat meer kennis en ervaring zouden moeten opbouwen, hoe het beste om te gaan met geld. Dat proces is namelijk belangrijker dan het rendement van beleggingen. 

Ook al heb je weinig tijd en weinig affiniteit met beleggen, dan nog (of dan: juist) zou je er goed aan doen om jezelf (en je vrienden, familie) meer bekend te maken met het mechanisme. 

Met het proces.

Niet alleen zorgt dat er hoogstwaarschijnlijk voor dat je het leuker begint te vinden, maar je zult deze kennis de rest van je leven kunnen blijven toepassen. 

Door alle verantwoordelijkheid bij iemand anders te leggen, ontneem je jezelf de kans om herbruikbare skills op te doen. En ook niet geheel onbelangrijk: jij kunt zodoende anderen ook niet inspireren of leren hoe zij meer financiële ademruimte voor elkaar kunnen krijgen. 

Alle kennis is er al

Er zijn ontelbaar veel boeken geschreven over beleggen. En inmiddels staan er ook miljoenen video’s en artikelen online. Niet de online publicaties die je “de volgende gouden tip” geven. 

Want dat is de vis, die je voorgehouden wordt.

De boeken die ik op mijn website heb staan, hebben mij enorm geholpen en wakker gemaakt om zelf beter te leren vissen. Ik kan ze iedereen aanraden. Misschien leuk als cadeau voor iemand in de familie of voor jezelf? En anders kun je ze ook altijd nog deze nieuwsbrief tippen.

Want heel eerlijk: wat heb jij eraan dat je weet hoe je vis moet vangen, terwijl je jouw naasten hopeloos ziet klooien in het water?

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in