Hoe mijn passief inkomen de laatste jaren gegroeid is

Hoe mijn passief inkomen de laatste jaren gegroeid is

Passief inkomen is mijn doel. Dat steek ik nooit onder stoelen of banken. Ik wil uiteindelijk zoveel mogelijk van mijn jaarlijkse kosten betaald zien worden vanuit mijn investeringen.

Niet omdat ik een hekel heb aan werken, maar door niet afhankelijk te zijn van een actief inkomen, kun je in feite doen wat je wilt en loop je ook minder het risico om in financiële problemen te komen, wanneer je niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld, wanneer de robots jouw baan vervangen. Of er een economische crisis komt en bedrijven gaan saneren.

Het verkrijgen van passief inkomen is niet moeilijk. Maar het verkrijgen van GENOEG passief inkomen, is een ander verhaal. Wanneer het inkomen uit investeringen genoeg is om van te kunnen leven, dan ben je in feite financieel onafhankelijk.

Hoeveel heb je dan nodig?

Dat hangt af van jouw kosten. Voor mij komt het neer op zo’n beetje €2.000 per maand. Dat is ongeveer €25.000 per jaar. En dan heb ik het over “basics”. Woonlasten, vervoer, boodschappen, verzekeringen, telefoonkosten etc. 

Daar heb ik de vakanties nog niet bijgerekend. En ook grote uitgaven zitten hier niet bij. In een eerdere post op mijn website heb ik dat allemaal uiteen gezet. Toen kwam ik nog op zo’n €1.750 aan kosten uit. Maar het leven is duurder geworden, zoals je zelf misschien ook wel ervaren hebt. ;-)

Mijn investeringen voor passief inkomen

Er zijn heel wat manieren om passief inkomen op te bouwen. Maar niet allemaal zijn ze even veilig en/of belonend. Dit zijn voor mij:

 • Dividend ETF’s: hier ben ik sinds kort mee begonnen en ik investeer met name in de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL). Het dividend komt uit op gemiddeld zo’n €1,50 per aandeel. En met de huidige koers is dat (slechts) zo’n 2,7% dividend.
 • Alternatief sparen: mijn euro’s op de bank doen niet zoveel. Rente op spaarrekeningen is iets van het verleden. Dus ik stal een deel bij Nexo voor een rente van 8%.
 • Crypto: zo’n 20% van mijn vermogen zit op dit moment in o.a. bitcoin en ethereum. Een deel hiervan heb ik staan bij Celsius Network, waar ik gemiddeld zo’n 6% rente ontvang.
 • Crowdfunding: ooit was dit mijn grootste bron van passief inkomen, maar inmiddels heb ik mijn positie wat verkleind en in dividend-ETF’s gestoken. Toch geven o.a. de platformen Mintos en IUVO mij nog altijd zo’n 10% rente op mijn euro’s.

Rente is de prijs van risico

Ok, op je spaarrekening krijg je vrijwel geen rente meer. Toch vinden mensen dit nog altijd een goede manier om geld te stallen. Het wordt immers gezien als “veilig”. En voor die veiligheid betaal je. Je euro’s worden gegarandeerd minder waard bij de bank.

Daarom moet je wat mij betreft op zoek naar alternatieven, om passief inkomen te genereren. En daar hoort risico bij. En een beter rendement, dan bij de bank.

Bijna €800 passief inkomen per maand

Het duurt lang. HEEL lang, voordat je een beetje passief inkomen hebt opgebouwd. Het kost gewoonweg heel wat kapitaal om, met een paar procent rente of dividend, genoeg euro’s aan passief inkomen te verdienen per maand.

Inmiddels ben ik nu zo’n 5 jaar intensief bezig om mijn passieve inkomen op te bouwen. Waar ik ooit begon met €90 per maand, zit ik nu dichter bij €1.000 per maand. Daarmee ga ik richting de 50% van mijn doel (€2.000). 

Verdeling

De bedragen (afgerond) hieronder geven weer, waar (bijna) €800 per maand vandaan komt:

 • €270 vanuit ETF’s (dividend)
 • €180 vanuit Crypto staking (BTC/ETH)
 • €140 vanuit Crowdfunding (EUR)
 • €110 vanuit Alternatief Sparen (EUR)
 • €80 vanuit overige bronnen 

In totaal komt het neer op zo’n 780 euro per maand. Overigens wordt niet alles per maand uitgekeerd, maar ook per week/kwartaal/jaar. Dit is een gemiddelde per maand.

Groei van passief inkomen

Het mooie aan passief inkomen is ook, wanneer je er in blijft investeren en het er voorlopig niet uithaalt, dat het compound effect ervoor gaat zorgen dat het steeds harder gaat groeien. Ook al investeer je elk jaar hetzelfde bedrag.

De ontwikkeling van mijn passief inkomen, door de jaren heen:

 • 2016: €90
 • 2017: €165
 • 2018: €247
 • 2019: €416
 • 2020: €565
 • 2021: €780

De reden waarom mijn passieve inkomen per maand zoveel is gegroeid, komt niet alleen omdat ik veel meer geld verdien of investeer. Het komt ook omdat ik de winst op mijn groei-beleggingen steeds meer aan het her-investeren ben in inkomsten-beleggingen.

Wanneer crypto weer eens een explosieve groei laat zien, zet ik een deel van de winst om in euro’s en verdeel ze dan over de overige passieve bronnen. Zo vul ik mijn “buckets” elke keer bij. 

De focus is niet alleen groei, als groei op zich. Maar ik wil dat een deel van mijn winst weer gaat zorgen voor passief inkomen. Het gaat aan het werk dus, voor de toekomst. Wat de prijs of koers van het aandeel of crypto ook doet.

Op naar de €1.000 aan passief inkomen. Wanneer die mijlpaal gehaald wordt? Zou zomaar eens in de komende 12-24 maanden kunnen zijn. Als de markt een beetje mee blijft werken natuurlijk.

🥂 Alvast een hele fijne jaarwisseling en een gezond 2022 gewenst! 🍾

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in