Een portfolio-mix voor onzekere tijden

Twan
Twan

Inhoudsopgave

🍾 HAPPY NEW YEAR 🥂

Bij het samenstellen van mijn portfolio houd ik altijd rekening met de fase waarin ik me bevind. Wil ik voornamelijk groei of inkomen? Ben ik bereid meer risico te nemen de komende jaren of juist minder?

Het is niet altijd makkelijk om zo’n samenstelling op papier te zetten. Tuurlijk, helemaal zelf hoef je het niet te verzinnen. Genoeg voorbeelden op internet. Maar die voorbeelden sluiten niet altijd helemaal aan op mijn eigen situatie.

Een belegger die meer dan een miljoen in indexfondsen heeft zitten en daar compleet tevreden mee is, zit wellicht in een andere situatie dan ik. En komt ook vaak uit een andere fase dan ik zelf.

Twee dingen zijn nu bepalend voor mijn portfolio-mix

Allereerst kijk ik even naar de markt. We zitten nog altijd in een enorme bull-market, die sinds 2009 in een rechte lijn omhoog is gegaan. Er zijn enorme winsten geboekt in aandelen en andere type beleggingen. Dus ook al ben ik niet van mening dat alle groei nu voorbij is, toch acht ik de kans groot dat er ergens iets gaat veranderen de komende jaren.

Ten tweede mijn eigen situatie: ik heb inmiddels een veel groter vermogen dan tien jaar geleden, toen we net uit de laatste recessie kwamen. En een groter vermogen geeft ongemerkt toch een andere kijk en verantwoordelijkheid dan een klein vermogen. 

Wat je niet hebt, wil je verkrijgen. En wat je hebt, wil je beschermen. Ik wil niet weer tien jaar terug in de tijd en al die jaren voor niks hebben geploeterd.

De standaard mix werkt niet meer

Ook zijn er in de afgelopen jaren ook veel meer soorten investeringen bijgekomen, waar een belegger voorheen geen mogelijkheden voor had. Zo hadden we ooit, ja ooit, de ideale portfolio-mix waar de meeste fondsen (en dus ook de meeste beleggers) op leefden. De 60/40 mix. Dat bestond uit een portfolio van 60% aandelen en 40% obligaties.

Ik hoef je niet te vertellen dat inmiddels die mix achterhaald is. Niet alleen omdat er veel meer in een portfolio kan en mag zitten dan die twee assets, maar ook omdat gebleken is dat deze mix niet langer optimaal bijkt te zijn voor toekomstig risico en rendement.

Dus ik houd rekening met: 

 • waar in de cyclus we nu zitten (aan het eind of richting het eind), 
 • mijn eigen vermogen 
 • en ben me bewust van alle mogelijke assets die op het menu staan. 

Nu kan ik gaan samenstellen…

De afgelopen tien jaar versus de komende tien jaar

We staan wat mij betreft op een heel cruciaal punt in de cyclus. Er zijn in de afgelopen jaren enorme winsten geboekt. En het zal niemand ontgaan zijn dat “onder normale omstandigheden” deze bull-market allang ten einde zou moeten zijn.

Maar, doordat er via de Centrale Banken enorme hoeveelheden geld gecreëerd zijn in de afgelopen tien jaar (door Quantitative Easing), hebben we een recessie weten uit te stellen. 

Echter, alles in de natuur vindt uiteindelijk z’n balans. Je ziet dat alleen al aan het veranderen van de seizoenen: winter > lente > zomer > herfst > winter en zo door. 

De natuur denkt niet ineens: “goh, zo zielig voor die mensen in Noord-Europa dat hun gas nu duurder wordt, laat ik de winter even afschaffen en de zomer zes maanden door laten gaan”.

Ook mensen bewegen in een grote cyclus: van geboorte tot overlijden en alles wat er tussenin zit. Maar ook tijdens economische cycli deinen we mee op deze golven en zijn we gevoelig voor de effecten van de schommelingen tussen schaarste (recessies) en overvloed (waar we nu in zitten). 

In onzekere tijden nemen we minder risico en zoeken we zekerheid. In goede tijden zijn we bereid om juist meer risico te nemen en mag er een gokje gewaagd worden. En dat beïnvloed de economische cyclus. 

Geldcreatie en technologie

We hebben de cyclus door de enorme hoeveelheid aan geldcreatie dus even uit weten te stellen. Alleen al in de afgelopen 18 maanden is de hoeveelheid dollars met meer dan 30% toegenomen. En ook in Europa, Groot-Brittannië en Japan gaan we richting, of zitten al op die cijfers. 

In 18 maanden, versus de honderd jaar ervoor. Om maar even aan te geven hoe exponentieel de vloedgolf aan Euro’s, Dollars, Ponden en Yens nu is.

Hierdoor zie je na zelfs 12 jaar (sinds de laatste recessie) veel meer mensen nog altijd enorme risico’s nemen met hun geld. Veel meer dan op hetzelfde punt tijdens eerdere cycli in de geschiedenis. 

En helemaal onlogisch is dat niet. Waarom zou je er niet van proberen te profiteren, om zo een beter leven voor jou en je familie te creëren? Of je het nou eens bent met het economisch en monetair beleid of niet.

“We are kicking the can down the road” wordt er ook wel veelvuldig gezegd tegenwoordig. We stellen de pijn uit. Dit kan niet langer goed gaan. En als het dan misgaat, dan gaat het goed mis.

En toch, ook al valt hier iets voor te zeggen, zijn er krachten aan het werk die wellicht niet te vergelijken zijn met vroeger. Ja, de Centrale Banken zorgen met al dat nieuwe geld ervoor dat de markten niet lijken te kunnen instorten. Maar ook zorgt technologie ervoor dat we veel meer efficiëntie en andere voordelen halen uit onze processen. Technologie maakt ons leven makkelijker en goedkoper. Dat is althans het credo.

Kiezen voor risico of zekerheid?

Dan komt de vraag: hoe zorg ik dat ik mijn vermogen bescherm, voor als het mis gaat? En tegelijkertijd nog wel kan profiteren van deze “booming times”?

Omdat ik op dit moment niet zeker ben waar het allemaal heen gaat, kies ik ervoor om een portfolio-mix te hanteren die me een beetje van alles geeft. Bescherming, groei, spreiding. Veel succesvolle beleggers zeggen dat dit geen zin heeft en je al je geld moet investeren in jouw grootste overtuiging.

Maar ik heb die duidelijke overtuiging niet. Ik weet het gewoonweg niet. We kunnen morgen crashen. We kunnen ook vrolijk nog tien jaar zo door. En daardoor kies ik voor een “All Weather Portfolio”, zoals Ray Dalio dat volgens mij ooit noemde. Echter niet met dezelfde beleggingen als waar hij voor kiest.

Mijn eigen “All Weather Portfolio”

Het doel van een All Weather Portfolio is om zoveel mogelijk op alle scenario’s voorbereid te zijn. Dat is natuurlijk een utopie, want je kunt nooit overal op voorbereid zijn. 

Maar het idee is, dat je met een dergelijke mix zowel een crash kunt overleven alsmede in een tijd van groei kunt profiteren.

En dat is wat ik wil: niet volledig de “Sjaak” zijn als het mis gaat. En ook niet aan de zij-lijn staan als het goed blijft gaan, de komende jaren. Ik lever wat potentieel rendement in, voor iets meer zekerheid. En ik lever wat zekerheid in, voor de kans op wat meer groei. 

Same, same.

Ik vertel je eerst hoe mijn ideale mix eruit ziet en dan hoe mijn mix er op dit moment uitziet (want dat is niet helemaal hetzelfde en ik leg uit waarom).

De ideale mix bestaat uit:

 • 20% Aandelen
 • 20% Edelmetaal
 • 20% Crypto
 • 20% Cash
 • 20% Vastgoed

Hiermee zou ik een gelijke spreiding hebben en kan het alle kanten op. Ik kan dan profiteren van groei EN ik bescherm deels mijn vermogen.

Maar wat een ideale mix voor mij zou zijn, is niet de mix die ik nu heb. Ik bezit namelijk geen vastgoed. En ben vooralsnog ook niet van plan hier de komende tijd geld in te steken.

Mijn huidige mix ziet er als volgt uit:

 • 35% Aandelen (ETF’s en losse tech aandelen)
 • 20% Edelmetaal (Goud en Zilver)
 • 20% Crypto (Bitcoin, Ethereum & Crypto20)
 • 15% Cash (Euro’s en/of Dollars)
 • 10% Venture (startups en private equity)

Omdat ik nu ervaar dat ik het niet prettig vind om op sommige vlakken zoveel zwaarder gealloceerd te zijn dan op andere vlakken, wil ik uiteindelijk de tijd nemen om hier meer balans in te krijgen. 

Hoe, weet ik nog niet. Het is nog een work-in-progress en wie weet krijg ik die tijd helemaal niet meer. Misschien stort voor die tijd wel een deel van de markt in. Who knows?

Maar dat zijn mijn overwegingen en wegingen met betrekking tot mijn eigen portfolio-mix. 

Ben benieuwd hoe jij de toekomst en de verdeling van jouw portfolio ziet…

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.