Kun je miljonair worden van een tientje per maand?

Kun je miljonair worden van een tientje per maand?

Wie droomt er niet van om rijk te zijn! En dan lijkt een miljoen misschien nog wel het meest voor de hand liggende bedrag, waarbij iemand zich (financieel) rijk mag noemen. Kan iedereen miljonair worden?

Voor wie niet veel te besteden heeft, lijkt een miljoen simpelweg onhaalbaar en ondenkbaar. Toch is dit dichterbij dan je misschien zou denken en ik ga je, aan de hand van een aantal voorbeelden, laten zien waarom.

Miljonair worden: vier bepalende factoren

De vraag of een miljoen euro haalbaar is voor iemand, heeft te maken met vier factoren:

  1. Jouw leeftijd nu
  2. Het bedrag dat je maandelijks opzij kunt zetten
  3. Het jaar waarin jij miljonair wilt zijn
  4. De investeringen die je kiest

1. Jouw leeftijd nu

Ik val gelijk maar met de deur in huis: hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je aan die miljoen zult komen. Iedereen heeft over het algemeen, gemiddeld, 80 jaar in dit leven.

En hoe eerder je begint met het investeren van jouw geld, hoe langer dat geld voor jou aan het werk kan om zichzelf te gaan vermenigvuldigen.

2. Het bedrag dat je maandelijks opzij kunt zetten

Hou je aan het eind van de maand niets over, dan maak je het jezelf erg moeilijk om er financieel op vooruit te komen – laat staan die miljoen te halen. Hoe meer jij kunt beleggen en investeren, hoe sneller jouw vermogen zal groeien.

3. Het jaar waarin jij miljonair wilt zijn

I know! We willen het allemaal nu, direct. Zo snel mogelijk. We kunnen niet wachten. Maar vermogen opbouwen heeft tijd nodig. Tenzij je ineens een groot bedrag erft of de jackpot wint, zul je geduld moeten hebben. Hoe langer je het kunt geven, hoe groter de kans dat je het doel zult bereiken.

4. De investeringen die je kiest

Om tot een aanzienlijk vermogen te kunnen komen, zul je moeten gaan beleggen op de beurs of gaan investeren. Er zijn heel wat investeringen om uit te kiezen. Elk met z'n eigen risico en rendement.

Gok je op een hoog rendement met een hoog risico, dan kun je voortijdig jouw vermogen al zien verdampen. Kies je daarentegen voor investeringen met een laag risico en rendement, dan zul je heel wat langer moeten leven dan er waarschijnlijk voor je weggelegd is.

Van een tientje naar een miljoen

Ok, laten we er gelijk induiken: kun je door een tientje per maand te investeren, uiteindelijk miljonair worden?

Om dit te berekenen, gaan we ervan uit dat die miljoen euro het “einddoel” is. Dat staat vast.

Verder gaan we voor het gemak even uit van een investering die jaarlijks 7% rendement oplevert. Dit is niet in elk jaar haalbaar, maar is niet geheel toevallig gekozen. Want dit is het gemiddelde rendement van de aandelenmarkten in de laatste 100 jaar, inclusief de crashes en de pieken.

Verderop in het artikel kun je met behulp van een reken-tool, jouw eigen verwachte rendement kiezen om mee te rekenen.

Voor de kritische lezer: nee, dit is geen garantie voor de komende 100 jaar. Ja, dit is een gemiddelde. Nee, 7% is niet voor iedereen weggelegd. Ja, dit is exclusief inflatie. Maar om een berekening te maken, kunnen we er voor nu even mee uit de voeten.

Dan hebben we:

  • Startbedrag = 0 euro
  • Maandelijkse inleg = 10 euro (jaarlijks: 120 euro)
  • Jaarlijks rendement = 7%
  • Einddoel = 1 miljoen euro

In dit geval zou een maandelijkse inleg van 10 euro, met een 7% jaarlijkse stijging, na ongeveer 94 jaar resulteren in een miljoen. Hmm, de kans dat je tegen die tijd nog leeft, is wel heel klein.

Ok en wat als je 50 euro zou inleggen per maand, met nog steeds nul euro startkapitaal?

In dit geval zou een maandelijkse inleg van 50 euro, met een 7% jaarlijkse stijging, na ongeveer 70 jaar resulteren in een miljoen. Dat is maar liefst 24 jaar eerder dan bij een tientje. Maar nog steeds niet helemaal wenselijk, dus dat vraagt om andere maatregelen.

Hoeveel moet ik dán per maand investeren?

Als een tientje en vijftig euro er te lang over doen om je naar die miljoen te brengen, wat is er dan nodig? Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Meer inleggen per maand
  2. Beginnen met startkapitaal

Door meer in te leggen per maand, maak je grotere bijdragen per jaar en dus zul je sneller jouw doel bereiken. Maar beginnen met een startkapitaal betekent dat het rendement vanaf dag 1, kan werken met een groter bedrag.

Stel nou dat je 100 euro per maand gaat inleggen. Maar in het ene voorbeeld begin je op €0 en in het andere op €10.000.

Dat betekent dat je er óf 53 jaar over gaat doen, óf 60 jaar. Beginnen met 10.000 euro, met verder dezelfde 100 euro maandelijkse inleg, schaaft dus al zo'n 7 jaar van de benodigde tijd af.

De weg naar een miljoen

Tot nu toe duurt het dus echt gewoon heel lang voordat je een miljoen gaat bereiken. Daarom nemen we even een shortcut en kijken we naar een aantal scenario's om die miljoen toch voor elkaar te krijgen.

Ook hier gaan we uit van 7% jaarlijks rendement.

Je ziet het. Het grootste effect vindt plaats wanneer je meer per maand gaat inleggen. Hierdoor kan het zogenoemde “compound effect” optimaal zijn werk doen.

Bereken het zelf

Met deze tool kun je zelf berekenen hoe lang het zou duren om tot een bedrag te komen. Geef het startkapitaal in, het maandelijkse bedrag dat je wilt investeren, hoe lang en hoeveel rendement je verwacht.

Conclusie: kun je miljonair worden met een tientje per maand?

Nee, ik denk dat we die wens wel kunnen afschrijven. Een tientje, vijftig euro en zelfs honderd euro investeren per maand, zal helaas niet genoeg zijn om echt slagen te maken. Dat heb je kunnen zien.

Maar wat wél opmerkelijk is, is dat het niet zover weg lijkt als je misschien denkt. Je kunt met 500 euro per maand “al” binnen 37 jaar miljonair zijn. Begin je op je 30e, dan ben je dus rond je pensioenleeftijd miljonair, in dit voorbeeld (met 7% rendement).

Begin je op je 20e, dan kun je jezelf rond de leeftijd van 57 jaar al miljonair noemen. En heb je een groter startkapitaal, dan kan dit heel wat jaren schelen. Het lijkt allemaal ver weg, maar het gaat erom dat het haalbaar is.

Wel geldt: hoe ouder je bent, hoe meer je per maand zult moeten investeren. Hoe jonger je bent, hoe meer tijd je hebt en dus kunnen jouw maandelijkse bijdragen lager blijven.

En ja, er zitten veel haken en ogen aan. Je zult consequent moeten blijven inleggen, een gemiddeld rendement (in dit voorbeeld) van 7% nodig hebben en je zegeningen tellen om oud genoeg te mogen worden.

Maar het is misschien niet zó onbereikbaar als je misschien zou denken. Mocht je het willen – want dat is natuurlijk ook maar de vraag…

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in