Hoe ik mezelf voorbereid op een mogelijke beurscrash

Hoe ik mezelf voorbereid op een mogelijke beurscrash

We verkeren in een unieke tijd. De aandelenmarkten zijn tot nieuwe records gestegen, er lijkt weinig werkloosheid te zijn en het geld klotst tegen de plinten. We hebben het – zo op het eerste gezicht – goed. Er lijkt in de verste verte geen sprake van een aanstaande beurscrash.

En toch ben ik voorzichtiger geworden temidden van deze euforie. Want, zoals Warren Buffet ooit eens zij: “Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”.

Veel beleggers en investeerders hebben de afgelopen 10 jaar aardig wat winst kunnen maken tijdens deze opwaartse trend in de markt. Ook ik heb hier (deels) van mogen profiteren. En dus snap ik de euforie wel. Het lijkt, voor de gemiddelde belegger, niet mis te kunnen gaan. Maar het begint ook wat onwennig te voelen.

Wat er zal gebeuren in 2020

Wat er ook komen gaat en hoeveel ik het (achter de schermen) nieuws ook op de voet volg, ik weet één ding zeker: ik hoor niet bij de mensen die weten wanneer de volgende beurscrash komt. En ik betwijfel of iemand dat wél weet. In dat geval zullen ze het zeker niet met iedereen delen.

Vele analisten schreeuwen al jaren dat dit niet langer zo door kan gaan. En ja, had je naar ze geluisterd, dan was je mogelijk inmiddels heel wat winst misgelopen. Want geheel tegen alle adviezen in, doet de markt kennelijk gewoon waar het zin in heeft (of: waar de Centrale Banken maar zin in hebben).

Dus wat kun je doen, wanneer je het gevoel hebt dat er iets kan gaan gebeuren, maar niet weet WANNEER het zal gaan gebeuren? Voorbereidingen treffen!

Voorbereidingen treffen

Ik zal eerlijk toegeven dat het makkelijker zou zijn om niets te doen en te “hopen” dat de trend van de afgelopen jaren voortzet. En dat nu voorbereidingen treffen, het voor mij voelt alsof ik winsten ga mislopen.

Maar ik ben ervan overtuigd dat het beter is om “een jaar te vroeg te zijn, dan 1 dag te laat”. Vraag het maar aan de mensen, wiens portfolio ernstig geraakt is tijdens de beurscrash van 2008.

Ik belegde nog niet in die tijd, dus in feite ken ik alleen de stijgende trend van het afgelopen decennium. En dat zorgt voor een eenzijdige kijk op hoe een markt werkt. Ik heb de pijn nog niet ervaren, waarbij ik ineens mijn portfolio met 50% zie dalen. Maar ik ken mensen die dit wel meegemaakt hebben en die zijn er door getekend, dat is duidelijk.

Hoe ik me ook voorbereid, er zal onherroepelijk iets fout gaan. En het zal pijn doen. Maar de mate van pijn en verliezen, zal ik hopelijk kunnen beperken door mijn opgedane kennis te vertalen in een aanpassing van mijn strategie voor de komende jaren.

Mijn portfolio

Ik ben al een tijdje bezig om mijn investeringen te herverdelen. Ik heb (deels) winst genomen op beleggingen die enorme pieken hebben bereikt en heb meer geïnvesteerd in – naar mijn inziens – ondergewaardeerde sectoren.

Maar omdat ik de afgelopen 12 maanden heel wat wijzigingen heb doorgevoerd, ziet mijn portfolio er nu anders uit dan voorgaande jaren.

Er zijn dus diverse onderdelen van mijn portfolio in percentage gewijzigd. Ik leg je hieronder uit waarom.

Aandelen van 70% naar 50%

De aandelenmarkt staat wat mij betreft op een punt waarop ik deels winst wilde nemen. Veel van mijn ETF's zijn enorm in waarde toegenomen en ook diverse losse aandelen hebben een aardige sprong gemaakt.

Natuurlijk kan de markt nog doorstijgen de komende jaren en het kan nog wel even duren voordat we een beurscrash zien, maar de kans dat het misgaat wordt (in mijn optiek) met elk jaar groter.

Goud & Zilver van 5% naar 15%

Goud vertegenwoordigt sinds vroegere tijden een verzekering tegen falende monetaire maatregelen en wereldwijde onrust. Het wordt ook wel een “risk off asset” of “safe haven asset” genoemd, omdat investeerders hier hun toevlucht zoeken wanneer het mis gaat met de markten.

Er wordt elke maand zo enorm veel geld in het systeem gepompt, er is overal enorm veel schuld ontstaan en er is inmiddels een groeiende onrust wereldwijd (Iran, Frankrijk, Hong Kong, Venezuela, Argentinië, Chili etc), dat ik het aandeel van mijn “verzekering” heb vergroot.

Crypto op 5% gehouden

Bitcoin zie ik als “digitaal goud”. Waar voornamelijk doorgewinterde en wat oudere investeerders decennia lang Goud hebben gekocht, zie ik voornamelijk de jongere generatie de voorkeur geven aan Bitcoin als verzekering.

Maar hoe overtuigd iemand ook zal zijn over de eigenschappen, toekomst en rol van Bitcoin tijdens de volgende recessie – Bitcoin is nog jong. Dus ik hou mijn positie kleiner dan bij Goud (& Zilver).

Crowdlending op 10% gehouden

Crowdlending en crowdfunding bieden mij nog altijd een mooi passief inkomen. Ik zie hier wel een toekomst in, maar wil op dit moment het aandeel niet groter of kleiner maken dan 10% van mijn totale portfolio.

Spaar van 5% naar 15%

Ik heb het aandeel van mijn cash-positie (of: spaarsaldo) verdrievoudigd en wel om twee redenen:

  1. Wanneer er een recessie zou komen, wil ik meer geld achter de hand hebben om (langere tijd) van te kunnen leven, zonder hiervoor investeringen te moeten verkopen
  2. Bij een beurscrash wil ik cash achter de hand hebben om waardevolle aandelen tegen een lagere prijs te kunnen kopen, dan waar ze nu voor gewaardeerd worden

Spaargeld levert niets op aan inkomen, maar een groter aandeel (dan voorheen) biedt mij meer zekerheid en minder stress. En hierdoor slaap ik beter.

Lange termijn versus korte termijn

Overigens zit er binnen mijn portfolio altijd een verdeling tussen investeringen voor de lange termijn en de korte termijn.

70% van mijn investeringen zijn gericht op de lange termijn (15+ jaar). Hier kom ik nauwelijks aan en zal ik ook niet verkopen zodra de markt crasht. Ik reken erop dat ik genoeg onderzoek heb gedaan naar de investeringen in mijn lange-termijn portfolio, zodat ik die met vertrouwen kan blijven vasthouden en aanvullen waar nodig.

30% van mijn investeringen zijn van kortere duur en er voornamelijk op gericht om wat “speculatievere” beleggingen te doen. Inspringen en meerijden op kortere trends is wat ik voornamelijk doe. Maar ook hiermee heb ik als doel om uiteindelijk meer winst te kunnen toevoegen aan mijn lange-termijn portfolio.

Conclusie

Of deze herwegingen van mijn portfolio uiteindelijk succesvol zullen zijn, ik weet het niet. Ieder zijn eigen weg en smaak, zullen we maar zeggen. Ik neem op dit moment liefst even iets aan gas terug, dan volle vaart op cruise control doen alsof er in de komende jaren geen beurscrash aan gaat komen.

Kan de aandelenmarkt nog even doorgaan? Tuurlijk! Kan ik straks winst mislopen, doordat ik mijn weging in aandelen heb verminderd en nu meer op cash zit? Zeker!

Alles kan en niets is zeker, maar ik voel me er goed bij. Dat ongemakkelijke gevoel waarmee ik zat is grotendeels weg. En verder blijf ik alles volgen en waar nodig, maak ik de komende tijd nog één of twee veranderingen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in