Is dit de meest gehate rally ooit?

Is dit de meest gehate rally ooit?

Het is misschien bijna niet meer voor te stellen dat we een paar maanden geleden nog op dramatische koersverliezen stonden, wanneer je op dit moment naar de markten kijkt. 

Heel veel brede ETF’s en populaire aandelen staan alweer bijna op break-even in 2022, terwijl we in juni nog tegen dalingen van -20% tot -50% aankeken. Veel beleggingen zijn in de afgelopen maanden met tientallen procenten gestegen en ik zie heel veel mensen eindelijk weer uit hun grot komen, met overzichten van hun eigen rendement en vermogen. 

Populaire ETF’s als IWDA, VWCE en VUSA staan weer grotendeels break-even

Kennelijk is het nu weer veilig om goede resultaten te delen. Want misschien voelt dat gewoon beter dan posten dat je dik op verlies staat. Who knows… De vraag is dan nu wel: is dit blijvend of zitten we in een beruchte bear-market-rally?

Michael Burry, bekend van de film “The Big Short”, denkt er zo het zijne van:

Hij heeft de laatste dagen veelvuldig getweet dat dit niets meer is dan een gemiddelde rally in een bear-market. Die komen heel vaak voor en zijn vaak heel extreem. Na een stevige daling komt er altijd weer een periode van opluchting, waarbij de koersen stevig naar boven corrigeren. Gemiddeld schijnen in een dalende markt, de koersen meerdere malen zo’n 20-30% op te veren. En dat is dus precies waar we nu zitten. 

10 weken

Ook vallen er heel wat technische indicatoren samen nu, waardoor je ook geneigd zou kunnen zijn om te denken dat we aan het eind van een rally zitten. Kijk maar eens naar het volgende:

Bron: JDB_trading op Twitter

Tijdens de crash in 2000-2001 veerde de S&P500 ook stevig op na een diepe eerste daling. Die bear-market rally duurde precies 10 weken en betrof ook zo’n +20% koerswinst.

Het twitter account JDB_trading laat veelvuldig zien dat de grootste bear-markets uit het verleden, na 10 weken een draai maakten. En als je even snel de S&P500 van deze week erbij pakt, zitten we daar nu precies.

Bron: JDB_trading op Twitter

Dit lijkt dus een belangrijke week te worden. Niet alleen vanwege de vele grafiekjes en allerlei historische data, maar ook omdat weer alle ogen gericht zijn op de Centrale Banken. Wat gaan ze doen: door met de verhogingen van de rente, om de inflatie te beteugelen? Of gaan ze, zoals toch steeds meer mensen verwachten, de rente zo laten of zelfs verlagen?

Een verdere verhoging van de rente zou kunnen betekenen dat de markten inderdaad die draai naar beneden gaan maken. Althans, dat is de verwachting. Mochten ze hun voet van de rem halen en dus de rente niet verhogen of zelfs verlagen, dan zou dat wel eens een verdere stijging van de markten tot gevolg kunnen hebben.

We zitten dus overduidelijk op een vrij cruciaal punt nu.

Veel mensen hopen op een daling

Daar komt ook nog eens bij dat er heel wat mensen echt heel hard hopen op een verdere daling. Want er staan veel particulieren en professionele beleggers (grotendeels) in cash te wachten op lagere prijzen. Elke dag dat de koersen blijven stijgen, zie je meer mensen schreeuwen dat het lager zal gaan. 

Stijgende koersen, terwijl je in cash zit, doet nou eenmaal pijn. Je mist dan alle winst. En dus hoop je dat de boel wederom klapt, zodat je alsnog een kans krijgt om goedkoper in te stappen.

En daarom wordt dit misschien ook wel een “gehate rally” genoemd. Omdat er zoveel mensen pijn ervaren bij een stijging van de koersen. Een volgende crash zou deze mensen heel veel opluchting geven.

Wat te doen?

Ik sta ook nog voor een deel in cash. Maar voor mij kan het alle kanten op. Ik ben tevreden met stijgingen en okee met dalingen. Zoals ik al veelvuldig heb gezegd, ben ik niet van plan mij teveel te laten afleiden door dingen waar ik zelf geen controle over heb. Ik Dollar-Cost-Average nog altijd mijn beleggingen. 

Maar ik doe dit niet blind en naïef. Ik houd wel degelijk rekening met de stand van de markt. Op dit moment zijn de markten zodanig snel hersteld, dat mijn periodieke inleg voor veel beleggingen is gehalveerd.

Adaptief DCA schema

Dat komt omdat ik een adaptief DCA schema hanteer. Wat wil zeggen dat ik op bepaalde niveaus mijn DCA inleg verdubbel (bij een snelle daling) of halveer (bij een snelle stijging). Ik blijf hiermee inleggen, maar ik pas mijn bedragen dus wel aan. Dit is niet de beste manier van DCA, want dat is immers gewoon

Bijvoorbeeld in het geval van Bitcoin, zijn de DCA niveau’s als volgt (met fictieve DCA bedragen tussen haakjes):

  • €30.000 en hoger (€50)
  • €25.000 – €30.000 (€100)
  • €20.000 – €25.000 (€200)
  • €15.000 – €20.000 (€400)
  • lager dan €15.000 (€800)

Elke keer dat de prijs van Bitcoin het volgende niveau (hoger of lager) doorbreekt, pas ik mijn inleg erop aan. En zo doe ik dat voor alles, behalve mijn pensioenbelegging. Die draait gewoon door op een vast bedrag per maand. Dit is theoretisch niet de slimste manier om DCA te doen, want dat is gewoon elke maand een vast bedrag inleggen – no matter what de markt doet. Niet slimmer proberen te zijn door bedragen te gaan aanpassen.

Maar ondanks die wijsheid, werkt deze manier van inleggen al jaren heel goed voor mij. En kan ik het op deze manier gewoon rustig blijven aankijken. Up, down, sideways… I don’t mind.

Met al deze gegevens en het tegenstrijdige sentiment, kan het dus een interessante afsluiter van augustus gaan worden.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in