Geld = Tijd

Geld = Tijd

Heb jij er wel eens bij stilgestaan hoeveel tijd je besteedt aan het onderwerp “geld”? De meeste mensen op deze Aarde zijn over het algemeen het grootste deel van hun wakkere uren bezig met geld. Niet alleen door fysiek bezig te zijn met het vergaren van geld, in de vorm van werken, maar ook door het mentaal bezig te zijn met geld. Geldzorgen, het betalen van rekeningen, discussies over geld, het maken van plannen die geld kosten en ga zo maar door.

Tijd is schaars

De tijd die wij hebben in dit leven is wellicht het meest schaarse goed dat er bestaat. Niemand weet hoe lang hij of zij leeft, maar we weten wel met enige zekerheid te zeggen dat ieder willekeurig persoon niet langer dan 120 jaar heeft in dit leven. Dat vertaalt zich in een maximaal haalbaar aantal van grofweg 120 x 365 x 24 = 1 miljoen uren.

Ga er hierbij vanuit dat we gemiddeld 8 uur per nacht slapen en je komt uit op maximaal 120 x 365 x 16 = 700.000 wakkere uren. Dat is maximaal. 

De levensverwachting voor mannen en voor vrouwen in Nederland is respectievelijk 80 en 83 jaar (gemeten in 2020).

Dus wanneer we de gemiddelde leeftijd van een Nederlander erbij pakken en uitgaan van 81,5 jaar, dan kom je uit op 80 x 365 x 16 = 476.000 wakkere uren, die we in dit leven hebben.

Hoe besteed jij jouw 500.000 wakkere uren?

Nog geen 500.000 wakkere uren. Daar moeten we het mee doen in dit leven. Die uren besteden we aan werken, spelen met onze kinderen, lezen, feestjes, boodschappen doen, koken, sporten, ruzie maken, Netflixen, in de file staan en noem het allemaal maar op.

Omdat er een eindige hoeveelheid tijd is die we tot onze beschikking hebben, willen we wellicht bewust deze tijd zo waardevol mogelijk besteden. 

Des te frustrerender kan het zijn om je te realiseren dat veel mensen een overgroot deel van hun beschikbare tijd besteden aan het doen van werk dat ze niet leuk vinden. Om rond te komen, om bezig te zijn en zodoende genoeg geld te verdienen om in de vrije uren er iets leuks van te kunnen maken. Met familie, vrienden, kennissen en onszelf.

Stel jezelf eens de vraag: “waar zou ik mijn tijd het liefst aan besteden?” Ik denk dat maar weinig mensen die vraag zullen beantwoorden met “zoveel mogelijk werken”. Eerder nog zullen mensen zeggen dat ze zinvoller werk zouden willen doen, maar vast zitten in een overtuiging of conditionering dat dit niet voor hun weggelegd is. Of minder willen werken en zodoende meer van hun schaarse tijd kunnen besteden aan andere levensbezigheden.

Wanneer we ons realiseren dat we meer tijd willen spenderen aan activiteiten die los staan van werk, dan kunnen we automatisch de conclusie trekken dat non-werk activiteiten in de toekomst een groter percentage van onze beschikbare (wakkere) uren zullen moeten gaan innemen

Immers, we zullen het moeten doen met de uren die we hebben en we kunnen niet meer uren bijmaken. Daar zijn we allemaal gelijk in, of je nu arm of rijk bent. We hebben 24 uur in een dag, we moeten ook slapen en verder is het aan ieder om de overige uren in te vullen.

Tijd is dus een schaars goed, we kunnen niet meer tijd maken en we willen (over het algemeen) een groter deel van die tijd besteden aan non-werk-activiteiten.

Geld koopt tijd

Een manier waarop ik naar de relatie tussen geld en tijd kijk is: geld is er in overvloed en is verre van een schaars goed. Iedereen kan geld verdienen en er wordt regelmatig met geld gesmeten alsof het geen waarde heeft. 

Tijd daarentegen, is schaars en niemand kan tijd BIJmaken. Maar, je kunt wel tijd VRIJmaken. 

Wil jij niet 40 uur per week werken, maar wel 20 uur? Zodat je die overige 20 wakkere uren kunt besteden aan familie, ontspannen, vrijwilligerswerk, beter leren koken etc? Dan zul je jouw kosten en inkomen zodanig op elkaar moeten afstemmen, dat je die “onttrokken” 20 uur per week niet aan werk-voor-geld HOEFT te besteden om te leven.

Hoe doe je dat? 

Wat mij betreft door te investeren in dingen die jou tijd opleveren. Door jouw geld aan het werk te zetten. Of zoals ik altijd grap:

“Geef geld gewoon een baan!”

Jij verdient geld, door er actieve uren in te stoppen. Maar wat doe je vervolgens met dat geld? Geef je het voornamelijk uit aan spullen of abonnementen, dan houdt de rol van geld daar voor jou op. Dan kan het niets meer voor je betekenen, anders dan het tijdelijke effect van jouw aankopen. 

Investeer je het daarentegen in iets dat voor jou aan het werk kan om geld te verdienen, dan heeft dat geld een verdere rol te spelen. Het kan voor jou dan immers meer geld gaan verdienen.

Het doel zou uiteindelijk dus kunnen zijn, dat jij met 20 uur werken een inkomen kan genereren van 40 uur. Of 30 uur wilt werken, in plaats van die 60 uur per week (inclusief reistijd, voorbereiding etc). De helft van het geld komt binnen via werk en de andere helft via jouw investeringen. En dat hoeft natuurlijk niet 50/50. Dat bepaal jij zelf. 

Begin eens met een uurtje

Een interessant mentaal experiment om zelf eens mee te spelen, is jezelf afvragen hoe jij vanaf nu via jouw investeringen kan zorgen dat je theoretisch 1 uur minder per week hoeft te werken. Met andere woorden: 

Hoe gaan jouw investeringen voor dat ene uur per week betalen?

Stel dat je 1 uur per week minder hoeft te werken en die tijd aan jezelf kunt besteden. Lijkt niet veel en redelijk betekenisloos, toch? Per jaar is dat grofweg 50 uur. En in de komende 20 jaar heb je hiermee 1.000 uur vrijgemaakt. DUIZEND uur, die je kunt besteden aan andere dingen, door een uurtje per week niet te hoeven werken. Daarmee kan het namelijk ook nog eens zijn, dat je in de werkzame uren veel productiever bent dan daarvoor. Mits je die vrijgemaakte uren nuttig besteedt natuurlijk.

Hoeveel waarde heeft dat voor jou?

De persoonlijk waarde van dat ene uurtje is misschien wel onmeetbaar. Maar het prijskaartje van dat ene uur per week, kunnen we gemiddeld berekenen. Stel dat jij 40 uur per week werkt en een netto inkomen van €2.500 per maand hebt. Dan verdien je (netto) zo’n €15 per uur. Dat ene uurtje per week minder werken scheelt jou dus €15 aan inkomen. Je kunt dus OF jouw uitgaven met €15 verminderen OF zorgen dat je die €15 op een andere manier verdient.

Dus jouw investeringen zouden je dan ten minste €15 per week moeten betalen. Een belegging die gemiddeld 5% per jaar aan rendement geeft, moet dan per jaar ongeveer 50 weken maal €15 = €750 aan rendement geven. Om aan die €750 per jaar te komen, met 5% rendement, moet je zo’n €15.000 geïnvesteerd hebben.

Nogmaals: zo’n groot bedrag bij elkaar beleggen, voor dat ene uurtje per week, lijkt veel. Maar je maakt met die €15.000 in 20 jaar maar liefst 1.000 uur vrij! En dan heb je ook nog niet eens die €15.000 opgemaakt. Dat is immers het geld dat meer geld staat te verdienen. Wissel je ook nog eens die €15.000 in voor uren, dan zou je er in dit voorbeeld nogmaals 1.000 uur mee kunnen “kopen”, wat het totaal op 2.000 uur brengt.

En natuurlijk zijn er geen garanties dat je per jaar 5% rendement haalt, maar er zijn ook geen garanties dat je de gemiddelde leeftijd van 81,5 jaar haalt. Dat is weer een heel andere discussie ;-)

Heb je dat ene vrije uurtje per week in de tas, dan kun je van daaruit verder gaan bouwen naar 2 uurtjes per week enzovoorts. Stapje voor stapje koop je tijd. Beetje bij beetje ruil je een overvloedig beschikbaar goed (geld) in voor een schaars goed (tijd).

Geld is voor mij een middel om tijd vrij te maken. Daarom investeer ik: tijd!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in