Innovatie beleggen: Digital Payments, Deep Learning & eSports

Innovatie beleggen: Digital Payments, Deep Learning & eSports

Als belegger kijk je vooral naar de mogelijkheden die met een minimaal risico een maximaal rendement opleveren. Toch vind ik het een aantrekkelijke gedachte om te investeren in bedrijven waarbij ik verwacht dat zij de markt gaan verstoren, op een positieve manier.

Enerzijds bieden dit soort bedrijven een enorm groeipotentieel – vaak wel tegen een hogere waardering – en anderzijds is het tof om een bedrijf te zien ontwikkelen van een sterk idee en concept, naar een dominante speler. Het vraagt een gevoel voor (macro) trends, inschatten van de potentie van het bedrijf en een sterke maag om bovenmatig risico te nemen.

In deze driedelige serie staan we stil bij de negen belangrijkste disruptieve innovaties en trends van de komende jaren. Per artikel worden drie innovaties behandeld, met een aantal relevante aandelen per industrie.

Lees ook de andere artikelen in deze serie:

Digital Payments

De traditionele banken lijken steeds meer tot het verleden te behoren. Het gros van de <35-jarigen lopen inmiddels met vrijwel geen contant geld meer rond. Door Covid heeft dit proces zich versneld, waarbij onder meer de World Health Organisation heeft geadviseerd om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Als je winkel geen pinautomaat heeft, dan kan je praktisch geen zaken meer doen. Dit wordt de wereld van het contactloos betalen.

Als logische reactie op deze ontwikkelingen, zijn er sterke partijen opgestaan die een uitstekende propositie hebben ontwikkeld voor contactloze, digitale betalingen. Eén van die partijen is Block (SQ), die mag beschrijven als een digital-first bank. Dit is een sterke keuze als je besluit te beleggen in dit segment. Je ziet bij Block ook een nadrukkelijke interesse in cryptocurrency als geld van de toekomst, waar CEO Jack Dorsey een uitgesproken ambassadeur van is.

Andere aandelen in deze industrie: Paypal (PYPL), Mastercard (MA) en Visa (V).

Artificial Intelligence (AI)

Dit zou één van de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd kunnen worden. Tot op heden wordt software altijd geprogrammeerd door mensen. Waarbij er gebruik gemaakt wordt van slimme technologie in de ondersteuning, maar de basis was altijd de input van de developer. Met de razendsnelle ontwikkelingen binnen AI gaat dat veranderen.

Met deze technologie wordt software ontwikkeld door computers, door middel van data. Stel je voor: je hebt geen developers meer nodig om een script te ontwikkelen. Vanuit data wordt een probleem gesignaleerd én direct opgelost door het automatisch schrijven van nieuwe software. Dit kan een nieuw tijdperk van information technology op gang brengen.

Met directe impact op onder meer autonoom rijden, ontwikkelen van nieuwe farmaceutische middelen en verdere automatisering in het industriële productieproces. Dit zou één van de meest impactvolle ontwikkelingen in de mensheid kunnen worden.

Wat zijn interessante aandelen?

Uiteraard heeft Microsoft (MSFT) een troef in handen dankzij hun belang in OpenAI, die met onder meer ChatGPT het snelstgroeiende platform ooit hebben gelanceerd. Om de potentie van deze nieuwe technologie massaal te benutten, heeft Microsoft de ChatGPT technologie verwerkt in hun Bing-browser. Het spreekt voor zich dat Microsoft een uitstekend momentum kent om te beleggen in de AI-opmars.

Ook is Alphabet / Google (GOOG) een sterke speler binnen dit domein. Zij investeren hevig in de doorontwikkeling van Artificial Intelligence, aangezien het een grote impact heeft op het gros van hun producten. Naast zoekmachine is Alphabet ook actief in autonoom rijden, kunstmatige intelligentie, virtual reality en meer.

Andere relevante aandelen: NVIDEA (NVDA), Intel (INTC), IBM (IBM) en Amazon (AMZN).

eSports

Waar je tien jaar geleden nog als nerd werd gezien als je graag computerspellen speelt, is dat bij de huidige jonge generatie helemaal anders. Jongens en meisjes spenderen uren in spellen zoals Fortnite,  League of Legends, DOTA en Minecraft. Sterker nog: er komen steeds meer professionele gamers die hun geld verdienen door gaming.

eSports – het competitieve element van computer games – is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid. Door de populariteit bij met name de jonge generaties, die opgroeien met games, mag je voorzichtig constateren dat de opmars van eSports pas begonnen is. De wereldwijde markt groeit jaarlijks met ~10% aan totale omzet. Naast het actief spelen van games, is het kijken naar games mateloos populair. Onder meer via platforms zoals Twitch.

Hoe beleggen in eSports?

Er zijn verschillende richtingen hoe je kan investeren in eSports. Je kunt kiezen om te investeren in de game producten, als je verwacht dat het spelen van gamen populair blijft. Interessante aandelen zijn dan Sony Entertainment (SNE), Take-Two Interactive (TTWO), Electronic Arts (EA) of Activision Blizzard (ATVI). Deze partijen hebben ieder sterke game series die al tientallen jaren hun domeinen domineren, waarbij Sony uiteraard ook de populaire games console Playstation bezit.

Of je kunt ervoor kiezen om te investeren in de broadcasters van eSports, als je verwacht dat de aantrekkingskracht als ‘spectator sport’ blijft stijgen. In dat geval zit je goed met Amazon (AMZN) met hun Twitch platform, of Alphabet / Google (GOOG) met Youtube.

Benieuwd naar meer kansen in innovatie?

Lees ook de andere artikelen in deze serie:

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in