DEGIRO wijzigt de tarieven per 15 mei 2023

DEGIRO wijzigt de tarieven per 15 mei 2023

Veel brokers lijken dit jaar hun verdienmodel aan te passen. Eerder zagen we al dat BUX z'n tarieven heeft gewijzigd en nu is het de beurt aan een van de populairste en meestgebruikte platformen voor beleggers: DEGIRO.

Er moet verdiend blijven worden en ik denk dat simpelweg de klad er een beetje in zal zitten bij vele brokers. Na een dramatisch 2022 zullen veel beleggers er even goed beu van geworden zijn om nog al hun beschikbare (en niet beschikbare) geld de beurs op te slingeren. En dat merken brokers ook.

Daarnaast zijn vele brokers continu onderhevig aan nieuwe en veranderende regelgeving en worden de KYC / AML vereisten (Know Your Customer / Anti-Money-Laundering) ook steeds stricter en uitgebreider. Dat brengt allemaal extra kosten met zich mee en dat moet op de een of andere manier gewoonweg terugverdiend worden.

Enfin, lekker belangrijk. Wij als beleggers willen gewoon weten waar we aan toe zijn, zodat we hierop onze keuze voor een broker kunnen baseren. In een wildgroei van online aanbieders en prijsvechters is DEGIRO nog altijd een van de meest populaire een veelgebruikte beleggingsplatformen.

Wijziging tarieven per 15 mei 2023

Wat gaat er dan precies veranderen? Nou, de kosten zullen voor veel beleggers simpelweg iets verhoogd worden.

Amerikaanse en Canadese aandelen

De commissie per transactie voor het kopen van Amerikaanse en Canadese aandelen gaat van €0 naar €1. Bovenop de commissie heb je ook nog te maken met €1 handlingskosten en Auto-FX fee (voor het omwisselen van EUR naar USD/CAD).

In feite betaal je dus vanaf 15 mei 2023 in totaal €2 kosten per transactie, waar dat eerst €1 was (ex Auto-FX fee).

DEGIRO legt dit als volgt uit:
Je betaalt bij ons altijd alleen maar voor wat je gebruikt. Toegang tot ons platform blijft gratis, inclusief de beschikbare informatie daarop zoals real-time koersen voor alle Euronext-beurzen en Tradegate, en veel financiële markt- en bedrijfsgegevens. Voor Amerikaanse en Canadese aandelenbeurzen wijzigt onze commissie van € 0 naar € 1 commissie (plus de € 1 handlingskosten). Andere kosten voor deze beurzen, zoals voor valuta omwisselingen, blijven gelijk.

ETF's (Exchange Traded Funds)

Buy-And-Hold beleggers voor de lange termijn, kopen voornamelijk brede ETF's als belegging. De meesten van ons doen dit eens per maand voor een vast bedrag en gebruiken veelal de ETF's die in de Kernselectie van DEGIRO zitten. Die kocht je eens per maand namelijk altijd zonder transactiekosten.

Maar daar gaat iets aan veranderen. Kernselectie ETF's zijn vanaf 15 mei 2023 namelijk niet meer kosteloos aan te kopen. Je gaat in de nieuwe situatie €1 handlingskosten betalen per transactie. Dus ook voor de Kernselectie ETF's.

Voor ETF's die niet in de Kernselectie zitten betaal je €2 commissie + €1 handlingskosten = €3 aan transactiekosten.

Dus:

  • ETF's uit de Kernselectie: van €0 naar €1 per transactie
  • Overige ETF's: €3 per transactie

Dit is altijd zonder overige bijkomende kosten, dus doe gewoon een ETF order bij DEGIRO en kijk op welke kosten je uitkomt zonder de ETF daadwerkelijk te kopen. Dan weet je waar je in totaal op moet rekenen.

DEGIRO legt dit als volgt uit:
Sinds 1 januari 2023 mogen er door nieuwe regelgeving geen ETF’s meer worden aangeboden als er geen Key Information Document (KID) beschikbaar is in de lokale taal. Daarom zijn we bezig met een nieuwe ETF Kernselectie voor alle landen. We laten het weten zodra deze nieuwe selectie beschikbaar is. Commissie voor de Kernselectie blijft € 0 (exclusief eventuele valuta-, connectiviteit-, spread- en productkosten). Voor alle andere ETF’s rekenen we nog steeds € 2 commissie. Net als voor aandelen, betaal je voor alle ETF’s (inclusief de Kernselectie) binnenkort € 1 handlingskosten per transactie.

Een vernieuwde DEGIRO Kernselectie

Ook gaat DEGIRO wijzigingen doorvoeren in de ETF's die onder de Kernselectie vallen. Welke wijzigingen dat precies zijn en welke ETF's er komen te vervallen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar ik verwacht zelf niet dat ze de meest populaire ETF's eruit zullen halen. Immers, veel van deze ETF's voldoen gewoon aan de vereisten van een Nederlands KIID (Key Investor Information Document).

Denk hierbij aan populaire Wereld-ETF's als de iShares MSCI World ETF (IWDA), Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL / VWCE) en de Vanguard S&P 500 ETF (VUSA).

Zodra de nieuwe Kernselectie bekend is, kun je hier kijken of jouw favoriete ETF er nog bij zit.

Aansluitkosten
Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar wanneer je beleggingen doet via andere beurzen dan Euronext Amsterdam en Brussel, dan betaal je zogeheten aansluitkosten. Dus ook al heb je maar 1 aandeel of ETF bij een Duitse of Amerikaanse beurs, dan betaal je jaarlijks €2,50 per beurs.

Heb je een belegging aan de NASDAQ, Duitse Xetra en de beurs van Milaan, dan kost je dit jaarlijks nog eens €7,50 (maximale kosten per beurs, 0,25% van de jaarlijkse maximale accountwaarde). Houd je het puur bij beleggingen aan Euronext Amsterdam en Euronext Brussel, dan zijn de aansluitkosten gratis.

Maken deze wijzigingen bij DEGIRO nu echt verschil?

Ok, wat betekenen deze wijzigingen nou feitelijk voor beleggers? Ik denk dat dit afhankelijk is van het type belegger die je bent. Beleg je voornamelijk in Amerikaanse aandelen, dan ben je per transactie een euro duurder uit.

Beleg je, zoals velen, voornamelijk in ETF's van de Kernselectie? Dan ga je vanaf 15 mei 2023 een euro betalen voor elke transactie die je doet. Geen groot probleem denk ik, maar toch is het voor met name kleine beleggers even opletten.

Koop je namelijk maandelijks voor een klein bedrag een ETF als IWDA of VWRL/VWCE, dan doe je dat niet langer gratis. Dan ben je jaarlijks ineens €12 aan transactiekosten kwijt. Zeg dat je met €100 per maand belegt, dan betaal je op jaarbasis in dit geval 12/1200 = 1% kosten. Dat is dus 1% rendement dat je op je beoogde winst moet inhouden.

Niet het grootste probleem, maar toch zullen veel kleine beleggers hier niet blij mee zijn. We zagen al wat de reacties waren toen BUX zijn tarieven wijzigde. Ook daar zijn kleinere beleggers (deels) de dupe. Voor grotere beleggers zal het weinig impact hebben.

Geklooi in de marge

Hoe je het ook wendt of keert, we leven in een tijd waarin beleggers enorm veel keuze hebben. Niet alleen in beleggingen, maar ook in het aanbod van brokers. We kunnen voor (in dit voorbeeld) €12 per jaar in brede ETF's beleggen die ervoor kunnen zorgen dat we onze financiële toekomst kunnen verbeteren. Ik vind dat persoonlijk de kosten waard. Ik betaal immers ook het veelvoudige aan kosten, om mij te abonneren op diensten als Spotify en Netflix. Zijn dat dingen die mijn toekomst beter maken? Ik betwijfel het.

Of je door deze wijzigingen bij DEGIRO blijft, is natuurlijk geheel aan jou. Bereken zelf wat voor jou het verschil zal zijn, overweeg je opties en of het de moeite waard is om te blijven of weg te gaan.

Ik denk dat het een storm in een glas water is. Of zoals iemand mij ooit zei: “geklooi in de marge” ;-)

Lees ook:

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in