Investeren in Gold Mining ETF's

Investeren in Gold Mining ETF's

Goud is al duizenden jaren geld. Het is er gewoon. Geen kwartaalcijfers die z’n waarde bepaalt en geen recessie die ervoor zorgt dat het failliet kan gaan. Investeren in goud kan op diverse manieren.

Je kunt het metaal fysiek kopen, waarbij je het zelf ergens bewaart of laat bewaren door een professionele partij (zoals Gold Republic in Amsterdam). Of je kunt investeren in bedrijven die het goud delven, namelijk de zogeheten Gold Miners.

Gold Miners

Gold Miners zijn bedrijven die ervoor zorgen dat het goud uit de grond komt en z’n weg vindt naar de markt. Het goud wordt vervolgens gebruikt in onder andere de industrie, juwelen en om er munten en baren van te slaan en gieten. 

In tegenstelling tot het investeren in goud zelf, beleg je met Gold Miners in bedrijven. En bedrijven zijn onderhevig aan kosten, jaarcijfers, bestuur, economische omstandigheden etc. Zoals elk bedrijf op aarde.

Wil je dus iets met goud doen, dan heb je een keuze: het kopen van goud en/of het beleggen in deze mijnbouw bedrijven. Want, ze zijn niet hetzelfde. Ik laat je zien waarom.

Goud heeft geschiedenis en waarde

Goud zelf heeft een enorm lange geschiedenis. Het word al millennia (ja, duizenden jaren) gebruikt als geld. Van betalingen aan soldaten en handelaren in de Romeinse tijd tot aan het eeuwenlang financieren van overheden en keizerrijken. Er is om gevochten en is tevens veelgebruikt in vele culturen en religies. Denk maar aan de Azteken, de Inca’s, Maya’s, onder Egyptische farao’s en ga zo maar door.

Goud is geen belegging. Althans, zo zie ik het. Goud is geld. En goud heeft waarde. Niet alleen door z’n geschiedenis, maar ook door z’n schaarste. Er is geen overheid of Centrale Bank die de goudvoorraad ineens kan verdubbelen. En het heeft waarde, omdat het steeds duurder wordt om nog goud te vinden en delven wereldwijd.

Dat delven wordt dus gedaan door gold miners. Deze bedrijven bepalen hoeveel nieuw goud er op de markt komt. Staat de prijs van goud laag, dan is het minder rendabel voor ze om veel moeite en geld te stoppen in het mijnen van nieuw goud.

Staat de prijs van goud hoog, dan doen ze hun best om hier zoveel mogelijk winst op te maken. Wat ik al zei: het zijn bedrijven, dus die willen winst maken.

Gold mining ETF’s: GDX & GDXJ

Ik investeer in zowel fysiek goud als deze gold miners. Maar niet om dezelfde reden. 

Goud wil ik kopen om mijn vermogen te beschermen. Gold miners wil ik kopen om mijn vermogen te doen groeien. En dat doe ik in de vorm van “gold mining ETF’s”: de VanEck Gold Miners ETF (GDX) en de VanEck Junior Gold Miners ETF (GDXJ). Die kun je vrijwel overal vinden, ook bij DEGIRO en bijvoorbeeld Trading 212.

Deze twee ETF’s volgen een brede selectie van gold mining bedrijven, zodat ik zelf geen individuele bedrijven hoef te kiezen. 

Wanneer je de koersen bekijkt van zowel goud als de gold mining ETF’s, dan valt direct iets op: goud doet het over een lange periode, veel beter dan de ETF’s. Daar is een reden voor.

Explosieve groei met miners

Gold miners zijn, zoals ik hierboven al zei, gevoelig voor economische ontwikkelingen en bedrijfsmatige processen. En daarom zijn ze voor de lange termijn onderhevig aan “business cycles” alsmede de schommelingen van de prijs van goud.

Waar goud het goed doet op de lange termijn en slecht doet op de korte termijn, is het bij gold miners precies andersom. De koers van goud bekijk je het best van jaar tot jaar of zelfs breder. De koers van de gold miner ETF’s bekijk je van maand tot maand. Daar moet je dus meer bovenop zitten.

Gold miners kunnen erorm explosief groeien in een heel korte periode. Maar erna weer enorm instorten. Het heeft wel wat weg van technologie-aandelen. Alsof er elke X jaren een soort “dotcom bubble” ontstaat en klapt. Kijk maar eens naar de grafieken hieronder, die de prijs van goud en de koers van de twee populaire gold mining ETF’s weergeven.

Goud (zwart) | GDX (oranje) | GDXJ (blauw)

In het zwart zie je de prijsontwikkeling van goud. In oranje en blauw die van de twee gold mining ETF’s. Deze grafiek gaat terug tot net voor 2008, zo’n 13 jaar geleden. Goud heeft in deze periode 221% winst laten zien. De ETF’s zo’n -13% en -56%. Duidelijk is dat goud zelf de winnaar zou zijn in een portfolio.

Maar anders wordt het wanneer we inzoomen. Ik zei al: gold miners kunnen in een heel korte periode explosief groeien. Harder dan de prijs van goud zelf. Maar ook weer enorm hard en snel instorten.

In de grafiek hierboven heb ik een periode van slechts 4 maanden uitgelicht. Namelijk, tijdens de bull-run in edelmetalen van 2020. Waarbij je ziet dat de prijs van goud in die korte periode is gestegen met maar liefst 17%. Dat is alleen al voor goud echt een enorme stijging en zie je niet vaak. 

Maar helemaal interessant wordt het als je kijkt naar de koersontwikkeling van de miners. Die pakten in die korte tijd, terwijl de goudprijs zelf ook al enorm groeide, maar liefst +85% (GDX) en +116% (GDXJ). In slechts een paar maanden. Dat lijkt wel een beetje op crypto, dat soort explosieve stijgingen in de koers.

Sinds de top van juli/augustus 2020, hebben de koersen van de miners en de goudprijs een dalende lijn laten zien. Goud groeide minder hard naar de top, maar daalde ook minder hard sinds de top. De miners juist weer andersom, zoals je hieronder in de grafiek kunt zien.

Waar goud zo’n -9% verloren heeft in iets meer dan een jaar, komen de miners er minder goed vanaf, met -23% en -26%. 

Zijn de miners weer ondergewaardeerd en is het daarom weer tijd voor een kortstondige bull-run? De meningen zijn verdeeld. Het kan nog wel even duren, maar kan ook zomaar ineens van start gaan. Ik neem zelf voorzichtig, elke maand weer een beetje meer positie in. 

Duurt het nog even, dan koop ik tegen gunstige koersen wat bij. Schieten de ETF’s ineens uit de startblokken de komende maanden, dan heb ik in ieder geval al een positie ingenomen.

Mijn strategie: speculeren en investeren

Dit wetende, bepaalt mijn strategie voor het investeren en speculeren in goud. Fysiek goud koop ik voor de langere termijn, laat ik veilig opslaan en kom ik niet meer aan. Dat is voor de generaties na mij (mijn kinderen, kleinkinderen etc). Ik kijk ook niet naar de prijs/koers van goud. Het is een stukje bescherming en verzekering en geen belegging.

Anders is het bij de miners. Hier speculeer ik in. Door een positie in te nemen wanneer de koersen buitenproportioneel dalen en weer te verkopen wanneer (zoals in 2020) de koersen van de ETF’s explosief groeien.

En wat doe ik dan met de winst? Nou, de winst op goud zelf doe ik niets mee. Want ik verkoop mijn goud niet. Maar met de winst van de miners koop ik weer meer goud EN beleg ik deze winst in andere ETF’s, die voor de langere termijn zijn. 

Over het algemeen is dat mijn strategie voor alles binnen mijn portfolio: winst uit speculatieve beleggingen gaat naar mijn lange-termijn-beleggingen. Zo groeit mijn vermogen gestaag door.

Overigens: doordat de miners zo explosief kunnen groeien in prijs, is het voor mij niet nodig om doorgaans meer dan 2% van mijn vermogen hierin belegd te hebben. Het laatste wat ik wil, is dat ik met een groot deel van mijn vermogen “vast zit” in een belegging die de komende tien jaar alleen maar blijft dalen. Want die mogelijkheid is er altijd, wanneer je speculeert.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in