Hoe moet het nu verder met crypto?

Hoe moet het nu verder met crypto?

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat er heel wat commotie is in crypto-land. FTX, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, heeft faillissement aangevraagd en hierdoor kunnen veel mensen niet meer bij hun crypto, dat op het platform staat. Het is een heel drama en een enorme soap aan het worden.

Wat met name de paniek en zorgen zo groot maakt, is dat het hier ogenschijnlijk niet ging om een shady platform dat opereerde in een niche van de markt. FTX werd door veel bekende investeerders geprezen om hun werk, veiligheid en vertrouwen. En ook veel politici in Amerika hadden niets dan lof voor het platform. En dat nu uitgerekend dit platform zichzelf bezig heeft gehouden met zoveel shady zaken en daar nu aan ten onder lijkt te gaan, is een enorme klap voor het vertrouwen in crypto an sich.

Wat is er nou gebeurd?

Er zijn mensen die dit hele verhaal veel beter kunnen uitleggen dan ik, dus hierbij een opsomming van allereerst Bart Mol (Satoshi Radio), die het hele verhaal onmiddellijk goed verwoordde op Twitter.

En om het nog erger en vreemder te maken, leek er ineens – op het moment dat FTX hun faillissement had aangekondigd – een grote hack plaats te vinden.

Ok, drama dus! Maar het blijft er niet bij, want inmiddels is ook meer bekend over het “besmettingsgevaar” van het omvallen van zo'n grote speler. Veel fondsen en andere crypto-beurzen zijn namelijk direct of indirect verbonden met FTX. En door het debacle, lijkt het er nu op dat vele bedrijven nu last hebben van de neveneffecten van dit gebeuren.

Bron: Emerce

En het gaat maar door, want de domino's lijken nu echt in een rap tempo te vallen.

Genesis is een van de grotere en oudere crypto-bedrijven, waar heel veel andere grote spelers van afhankelijk zijn voor hun yield (rente). En dus komen ineens ook ogenschijnlijk veilige crypto-bedrijven, die al vele jaren bestaan, in de problemen. Zoals Gemini, de cryptobeurs van de Winklevoss broers.

Bron: Decrypt

En dit Twitter draadje vat het probleem bij Genesis, en dus ook veel verbonden bedrijven in deze crypto-wereld, mooi samen:

Wat een sh*tshow!

En ja, het kaartenhuis dreigt dus (deels) in te storten en er is op het moment heel wat onzekerheid. Dan komt natuurlijk onherroepelijk de vraag of dit het einde van crypto betekent. Ik weet dat niet, maar ik heb er wel een mening over.

Allereerst is het voor mij duidelijk dat er een verschil zit in een crypto (zoals Bitcoin) en de bedrijven die opereren in de crypto-wereld. Die twee lijken voor veel mensen hetzelfde, maar zijn voor mij toch heel verschillend. Bedrijven maken fouten, maar het Bitcoin protocol blijft het gewoon doen. En dat de prijzen van veel crypto's nu hard dalen, is gewoonweg heel logisch. Het vertrouwen is helemaal zoek. Alles wordt op een grote hoop gegooid en over een kam geschoren.

Als er een grote bank omvalt, raak ik ook niet het vertrouwen in de Euro kwijt (als ik dat al zou hebben). Als er een bedrijf omvalt dat zorgt voor het bewaren en beveiligen van goud, ga ik niet ineens twijfelen aan goud als asset.

Waar het voor mij om gaat, is dat het duidelijk is dat er maar een schuldige aan te wijzen is: de mens.

Wij mensen worden hebberig en denken overal mee weg te kunnen komen, zolang we niet gepakt worden. En dan ga je die macht misbruiken. Niet iedereen, maar genoeg mensen. Er zijn ook zoveel belangen mee gemoeid, wanneer het om veel geld en macht gaat, dat het al snel een slangenkuil wordt. Dit is niet uniek voor crypto, want er zijn honderden van dit soort voorbeelden uit de laatste duizenden jaren.

Meer regulering en strenger toezicht

Een ding wat voor mij wel als een paal boven water staat, is dat dit soort gebeurtenissen onherroepelijk gaat zorgen voor de vraag om meer regulering. Prima, gewoon doen. Ik weet dat veel hardcore-crypto-aanhangers dit zien als een no-go. Maar feit wil, dat er gewoonweg meer duidelijkheid moet komen in hoe deze nieuwe industrie gereguleerd gaat worden.

Ik denk niet dat het gedaan is met crypto. Maar, ik denk wel dat meer regulering er in de komende jaren voor gaat zorgen dat de wildgroei aan crypto-projecten aan banden gelegd gaat worden. En ook dat er strengere regels komen voor crypto-bedrijven waar klanten hun assets stallen en verhandelen. Want er moet iets gebeuren om dit soort fiasco's beter te managen en overzien.

Dan komt bij mij dus ook de vraag op: “Welke crypto's gaan die regulerings-slag overleven?”. Want, de meesten zullen op dit moment in de verste verte niet kunnen voldoen aan de eisen van de instanties die ze moeten gaan reguleren. Ze zullen zich waarschijnlijk officieel moeten gaan laten registreren als als beleggingsproduct, technologiebedrijf, valuta of vrij verhandelbare commodity.

En de vraag is dus maar hoeveel projecten dit zullen gaan halen. Hoe succesvol een project ook kan worden in de toekomst. Want niet voldoen aan de regels en wetten die straks afgesproken gaan worden, betekent waarschijnlijk een 99% faalkans.

Voor mij is crypto niet dood, maar het is wel zaak om te realiseren dat er een grote zeef door het hele wereldje zal gaan. Daarom koop ik voorlopig alleen nog maar Bitcoin en een beetje Ethereum. En is de rest even afwachten. Jammer vind ik het wel, want ik zie de cryptowereld hetzelfde als de startup-scene: veel innovatie en mooie ideeën die haalbaarheid nastreven. Veel goede ondernemers en slimme visionairs, maar helaas ook heel wat charlatans die het voor de rest verzieken.

De soap zal nog niet voorbij zijn, dus ik bereid me voor op nog meer drama.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in