We kennen allemaal dat gevoel wel, waarbij je op verlies staat en alleen nog maar kan denken aan het terugverdienen van wat je op papier kwijt bent. Daar is op zich niets mis mee, maar ik denk dat hier een gevaar in kan schuilen voor het nemen van toekomstige beslissingen.
Ook ik weet goed hoe het voelt om op verlies te staan. Ik heb in de afgelopen zestien jaar al meerdere malen naar een paar hevig rode investeringen staan staren. En het gevoel dat mij altijd bekroop, was dat van te willen goedmaken wat ik (op papier) kwijt leek te zijn.
Mensen willen over het algemeen van de pijn en onzekerheid af die zo'n situatie met zich meebrengt. En dus gaan we op zoek naar oplossingen. Maar laten we allereerst eens kijken wat er nodig is om een papieren verlies goed te maken met winst.
Verlies | Winst nodig |
-10% | 11% |
-20% | 25% |
-30% | 43% |
-40% | 67% |
-50% | 100% |
-60% | 150% |
-70% | 233% |
-80% | 400% |
-90% | 900% |
Je zou het misschien niet direct zeggen of bedenken, maar een verlies maak je niet goed met hetzelfde percentage winst. Uit de tabel kun je zien dat wanneer je op -20% staat, je een winst van 25% nodig hebt om weer break-even te staan. En een verlies van 50% vereist een winst van 100% om weer op het punt van voor de daling te komen.
Meer verlies, meer behoefte aan een oplossing
Hoe meer verlies je hebt, hoe meer je waarschijnlijk de drang voelt om het goed te maken. En snel ook, want niemand houdt ervan om heel lang tegen rode cijfers aan te kijken. Ik zie het ook om mij heen en op Twitter bijvoorbeeld, waar mensen het alleen maar lijken te hebben over:
- Hoe goedkoop een belegging is geworden, omdat het 90% is gedaald in prijs
- Hoe groot het winstpotentieel is, zodra de markt zich weer omkeert
En hier schuilt wat mij betreft een aanzienlijk gevaar in. Er is een reden waarom sommige beleggingen met 90% zijn gedaald. Zijn de dan goedkoop? Niet per se natuurlijk. Het kan namelijk zijn dat het nooit meer goedkomt met dit soort beleggingen. En dan maakt het niets uit of het in het verleden rendementen heeft laten zien van honderden procenten.
Als het klaar is, is het klaar.
Teveel risico nemen om het snel goed te maken
Ook zie ik hierdoor veel mensen heel veel risico nemen en hun complete strategie omgooien. Ze doen beleggingen die het potentieel hebben om heel veel rendement te kunnen halen en hiermee hopen ze dan hun papieren verlies snel goed te maken.
Had je eerst een gespreid portfolio van wat goedkope indexfondsen en daarnaast nog wat crypto, dan kun je misschien het gevoel krijgen dat het met de gemiddelde rendementen van een indexfonds, de komende jaren heel lang gaat duren om weer op “break even” te komen.
Nee, liever ga je dan op zoek naar iets dat jouw verlies heel snel kan goedmaken. Veel risicovolle beleggingen zijn enorm in koers gedaald, dus misschien is het dan nu toch echt de tijd om veel geld aan dit soort investeringen toe te voegen. Meer brandstof voor de raket omhoog, zodra de markt weer bullish wordt.
Maar is dat handig? Voeg je hiermee niet gewoon enorm veel risico toe aan een portfolio dat al dik onder water staat? Is het verstandig om jouw strategie te veranderen en zo snel mogelijk het geleden verlies goed te willen maken? Dat is voor ieder natuurlijk een beslissing die persoonlijk is. Maar ik herken het wel.
Graaf je jezelf uit het gat of
graaf je een nog dieper gat voor jezelf?
Emotioneel getrouwd zijn met beleggingen
Ik had het er met Jasper tijdens een van de vorige podcasts ook over: emotioneel verbonden zijn met jouw beleggingen, waardoor je op de een of andere manier de rode vlaggen niet ziet. De belofte van winstpotentie en succes van een belegging kan je doen besluiten om meer te investeren dan verstandig is. Of langer een verliesgevende belegging vast te houden, omdat het nou eenmaal – in jouw hoofd – nog een enorm lange weg naar boven heeft af te leggen.
Ook ik wil bij hevige verliezen sneller mijn portfolio weer in het groen krijgen. En de eigenschappen “sneller” en “veel winstpotentieel” horen (in mijn hoofd) nou eenmaal niet bij brede indexfondsen of assets zoals goud. Dan gaat het wel heel lang duren en die tijd heb ik niet. Een verlies van 20% goedmaken met een gemiddeld jaarlijks rendement van 8%, gaat jaren kosten.
Dat is wat ik mezelf vertel. Maar ik weet ook dat dit voor mij een recept is voor meer ellende. Tuurlijk, ik wil ook kunnen profiteren van een stevige stijging, zodra de markt weer bullish wordt. En dan wil ik niet 100% in cash of goud zitten. Ook niet 100% in een Wereld ETF.
Maar wat is dan de goede verhouding tussen risico en rendement?
Dat is voor iedereen anders. Ben je jonger en heb je een goede baan, dan kun je wellicht meer risico nemen om (sneller) het verlies terug te verdienen. Ben je, net als ik, meer gericht op het zowel beschermen van vermogen en daarnaast beperkter risico te nemen – dan zal het iets meer puzzelwerk zijn. In plaats van YOLO beleggingen met een hoog risico en potentieel hoge payout.
Er zijn op dit moment slechts een paar beleggingen die ik qua positie op orde wil hebben, voordat we mogelijk weer een nieuwe bullrun gaan zien: Bitcoin, de EQQQ ETF en enkele losse tech namen zoals Block en Shopify. Al deze beleggingen hebben de potentie om bovengemiddelde rendementen te scoren, tijdens een bullrun. Maar zijn wat mij betreft lang niet zo risicovol als veel van hun broertjes en zusjes in dezelfde sectoren (denk aan alle altcoins bij crypto of hele niche groeiaandelen).
Ook beperk ik de allocatie in dit soort groeiers tot het niveau waarmee ik qua risico er rustig onder kan blijven. Maximaal inzetten op groei geeft mij teveel zenuwen, maar ik wil er wel van kunnen profiteren. Helemaal risico-avers ben ik namelijk niet.
En dan duurt het maar wat langer om mijn verlies goed te maken. So be it! Ik heb geen haast, dus ik hoef ook geen alles-of-niets spelletje te spelen om snel winst te maken. Hardlopers zijn doodlopers en ik heb te hard gewerkt om alles op het spel te zetten voor een quick fix.
Wees je bewust van het risico dat je neemt, wanneer je snel jouw verlies wilt goedmaken.