Hebben we de bodem in Goud en Zilver gezien?

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Ik ben misschien een rare. Maar als mijn beleggingen zwaar onder druk staan, dan geniet ik het meest. Tenminste, als ik de overtuiging heb dat de fundamentele waarde nog steeds in takt is. 

Zo ook bij mijn beleggingen in goud en zilver. Ik weet niet hoe vaak ik de laatste maanden in de media slechte berichtgeving over deze twee edelmetalen heb gezien, maar het liegt er niet om.

Iedereen zoekt groei en neemt enorme risico’s

Grote jongens claimen massaal dat ze uitgestapt zijn en de komende tijd hun posities in goud en zilver gaan omwisselen voor technologie-aandelen en crypto.

Ja, crypto doet het vele malen beter dan edelmetalen. Dat is onbetwist. Maar resultaten uit het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst.

En in de afgelopen jaren heb ik het al zo vaak meegemaakt. Er werd van alles geroepen en ineens veranderde het sentiment. En dan was ik te laat. Want zo gaat het. Je moet schaatsen waar de puck naartoe gaat, niet waar hij is. En dat betekent dat je posities moet innemen in beleggingen die het goed gaan doen, niet per se die het nu goed doen.

Inflatie?

Ik geloof nog altijd dat er inflatie gaat komen. In welke hoedanigheid dat is, geen idee. Wanneer dat echt grote effecten gaat hebben op ons dagelijkse leven, geen idee. Maar er zijn al tekenen dat het moeilijker en duurder wordt. Producten worden snel duurder, van meubels tot keukenmachines.

En ook veel voedselprijzen zitten in de lift en overal zie je de prijzen (en tekorten) in grondstoffen stijgen. Dat betekent dat je dus in de toekomst minder eten kunt kopen voor jouw euro’s, dan nu het geval is. Want dat betekenen stijgende prijzen: een verlaging van de koopkracht van jouw inkomen.

Ik weet niet of er een scenario komt, zoals in landen als Argentinië en Turkije, waarbij de inflatie grote slagen gaat maken en alles snel veel duurder wordt. Maar ik wil mijn vermogen beschermen, via onder andere goud en zilver. Zoals dat de afgelopen 5.000 jaar is gedaan door vermogende mensen.

Wie koopt er nog goud?

Niet zozeer de retail beleggers wellicht, met uitzondering van Het Oosten. Met name de jongere generatie lijkt er niets mee te hebben. Die is opgegroeid met Facebook, Snapchat, Amazon en Bitcoin. En hebben ook nog nooit een echte crisis meegemaakt in de markten. Dus logisch ook. Van deze groep verwacht ik het ook niet.

Maar het feit dat Centrale Banken wereldwijd nog altijd massaal voorraden goud inslaan, dat blijft iets om in de gaten te houden. Waarom ze dat doen? Niet zomaar, denk ik.

En zelfs technologiebedrijven beginnen nu goud in te slaan. Palantir heeft dit jaar voor 50 miljoen dollar aan goud in kas gezet. Om, naar hun eigen zeggen, zich in te kunnen dekken voor een “Black Swan Event”. 

Kan ik ernaast zitten? Zeker! Kan goud ingehaald worden door bijvoorbeeld bitcoin? Zeker! Maar ik investeer daarom in beide. Ik kan het me gewoonweg niet veroorloven om al mijn geld op bitcoin te zetten. Of alles dan maar in aandelen te stoppen, omdat die het zo goed hebben gedaan de afgelopen 12 jaar. 

Ligt de daling nu achter ons?

Technisch gezien lijkt het erop alsof de koersen van zowel zilver als goud hun neergaande trend hebben omgedraaid. Maar met de twee edelmetalen weet je het nooit. Er zijn grote belangen gemoeid bij het laag houden van de prijs en het de kop indrukken van positief sentiment.

Immers, koersstijgingen signaleren dat er iets niet goed zit in het financieel systeem. Zilver en vooral goud zijn een soort “anti-dollar”. Men vlucht vaak naar de edelmetalen als het vertrouwen in de dollar/euro/aandelenmarkten dalende is en de zorgen voor inflatie hoog zijn.

Koers van zilver (EUR)

Of dat sentiment nu dan ook echt aan het draaien is, of dat dit slechts een tijdelijke zwaai is, is nog maar de vraag.

Spreiden, spreiden, spreiden

Ik spreid mijn portfolio tussen groei, inkomen en beschreming. Groei in technologie en crypto. Inkomen via dividend-aandelen en rente op mijn spaargeld. 

Voornamelijk Goud is een vorm van bescherming en hoort wat mij betreft gewoon in mijn portfolio. Voor de komende 20 jaar en verder. Want zo lang is mijn horizon voor deze assets.

Goud en zilver koop ik zowel bij GoldRepublic als via de Sprott Physical Silver Trust (PSLV) bij DEGIRO.

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.