Ik ga de VWRL ETF verkopen voor de VHYL ETF

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Indexbeleggen is immens populair. En een van mijn favoriete trackers voor Nederlanders is nog altijd de Vanguard All-World ETF (VWRL). Deze is via zo’n beetje alle brokers in Nederland (zoals DEGIRO) aan te kopen. En immens populair onder Nederlanders.

Wat je wilt bereiken met zo’n indexfonds, is om de markt te kopen en tegelijkertijd de kosten zo laag mogelijk houden. 

VWRL volgt de koers van meer dan 3.500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Je koopt daarmee een groot deel van de markt. Gaat het goed met de aandelenmarkt, dan zal zich dat ook vertalen in een koersstijging van VWRL.

Je hoeft hiermee niet zelf op zoek naar individuele aandelen. Waarmee dit een uitstekende manier is om voor de langere termijn te beleggen.

VWRL was tot afgelopen jaar de grootste positie binnen mijn portfolio. Ik heb jarenlang het merendeel van mijn beleggingen hierin gedaan door maandelijks in te leggen via DEGIRO.

Maar dat gaat veranderen.

Meer focus op dividend

Wat ik namelijk de komende jaren wil bereiken, is dat ik meer passief inkomen ga verkrijgen uit mijn aandelen-portfolio. En dus wil ik meer focus op dividend, dan groei.

Nu is er altijd een heftige discussie gaande in de FIRE-community, over het nut van dividend-ETF’s versus groei-ETF’s

Want, VWRL keert welliswaar minder dividend uit, maar de koerswinsten zijn vaak hoger dan die van een pure dividend-ETF. En als je dat dan bij elkaar optelt en vergelijkt, was je met een brede index als VWRL in de afgelopen 10 jaar beter af dan met een dividend-ETF. Zelfs als je het dividend er jaarlijks bij optelt.

VWRL heeft maar liefst 130% groei gezien sinds 2014. En VHYL “slechts” 50%. Tijdens de enorme bull-run in aandelen van de laatste 10 jaar, is VWRL een slimme keuze gebleken.

Bye, Bye VWRL

Maar ook al is VWRL dus heel goed voor me geweest (it’s not you, it’s me), toch wil ik de overstap van VWRL naar VHYL maken. En wel om twee redenen:

  1. Ik denk dat de grootste groei, in de brede wereldwijde aandelenmarkt, eruit is. We hebben sinds de financiële crisis van 2008/2009 een enorme groei gezien. En ik verwacht dat die groei gaat verminderen. Niet dat de groei er wellicht compleet uit is, maar ik denk dat we de beste tijd hebben gehad. Ik kan het mis hebben. Zou niet de eerste keer zijn.
  2. Ik wil met mijn aandelen-portfolio meer focus op inkomen, dan groei van mijn vermogen. En hierdoor is een pure growth play in ETF’s voor mij niet langer de juiste. Er zijn andere manieren om groei te genereren, dan een breed wereld-indexfonds. Met crypto en startups, bijvoorbeeld.

Ik ben dus op zoek gegaan naar een indexfonds dat puur belegt in de bedrijven die dividend uitkeren. VWRL keert ook dividend uit, maar er zitten in die index ook heel veel bedrijven die geen enkel dividend uitkeren.

Je hebt ook in dividend-ETF-land enorm veel keus en iedereen zweert weer bij een andere. Maar ik heb uiteindelijk voor de vervanger van mijn VWRL ETF gekozen.

Hello, VHYL

Een brede en populaire ETF die puur op dividend-bedrijven focust, is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL). Deze volgt zo’n 1.800 bedrijven wereldwijd. Minder dus dan VWRL, maar deze bedrijven keren allemaal dividend uit.

Het dividend dat VWRL uitkeert is de afgelopen twaalf maanden uitgekomen op zo’n €1,40. VHYL heeft zo’n €1,54uitgekeerd aan aandeelhouders. 

Op het eerste gezicht niet zo’n groot verschil. Maar belangrijk is om dit af te zetten tegen de huidige koers die je moet betalen voor elk aandeel in de twee ETF’s. 

De koers van VWRL staat huidig op zo’n €104 en die van VHYL staat op €54. Zet je het dividend uit tegen de koers, dan kom je bij beiden op een dividend-ratio van:

  • VWRL: 1,35%
  • VHYL: 2,85%

Kort door de bocht gezegd, moet je dus bij VWRL heel wat meer euro’s neertellen voor hetzelfde dividend als bij VHYL. En dat is logisch, want VWRL heeft gewoonweg veel meer groei laten zien in de afgelopen jaren. Dat is z’n sterkste kant.

Slechtere tijden

Stel je nou eens voor dat de komende jaren de aandelenmarkten instorten en 5 jaar lang niet veel groei laten zien. Zoals al meerdere keren in de geschiedenis is gebeurd. Dan zou je op z’n minst kunnen verwachten dat de koers van jouw ETF slechts zijwaarts beweegt. En je dus niet zoveel koerswinst boekt, als in de jaren hiervoor.

In dat geval heb je met een ETF als die van VHYL, alsnog elk kwartaal een mooi dividend. Ook al daalt de koers, je krijgt nog steeds uitbetaald. En als de koers daalt en het dividend blijft in euro’s nagenoeg gelijk, dan verbetert dat de dividend-ratio.

Stel dat in een crash VWRL en VHYL beide 50% in waarde dalen. Dan zou VWRL zo’n €52 noteren. En VHYL zou op een koers staan van €27. Bij een gelijk dividendbedrag, zoals hierboven, kom je dan uit op de volgende dividend-ratio’s:

  • VWRL: €1,40 / €52 = 2,7%
  • VHYL: €1,54 / €27 = 5,7%

Natuurlijk weet niemand wat er gaat gebeuren. Gaan die koersen echt dalen en voor hoe lang? Blijven de bedrijven in de ETF wel echt dividend uitkeren en voor welk bedrag? Time will tell!

Overigens is het ook nog wijs om te kijken naar de kosten van beide ETF’s. Want die “eten” op de lange termijn een deel van je winst op. Voor VWRL zijn de lopende kosten per jaar 0,22% en voor VHYL liggen die kosten op 0,29%. Dus voor VHYL betaal je 0,07% per jaar meer. Dat is nog te overzien, lijkt mij.

Kernselectie DEGIRO

VHYL zit overigens ook in de kernselectie van DEGIRO (ISIN code: IE00B8GKDB10). Wat betekent dat ik, net als bij VWRL, maandelijks een gratis transactie kan doen. Dat scheelt heel wat kosten, aangezien ik zo’n 25% van mijn portfolio in VWRL heb zitten en dat in een keer wil omzetten naar VHYL.

Verder zal ik maandelijks ook hier weer een vast bedrag inleggen.

Welke ETF is beter?

Dat valt niet zo te zeggen. Want dit hangt af van jouw voorkeuren en doel. Wil je voor groei gaan en denk je dat het de komende jaren wel snor zit met de economie en de aandelenmarkten – ga dan voor VWRL of bijvoorbeeld VWCE. 

Maar wil je net als ik, meer focus op inkomen via dividend en denk jij ook dat de grootste groei er in indexfondsen uit is: dan zou VHYL een goede optie kunnen zijn.

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.