Goud en zilver breken uit

Goud en zilver breken uit

Terwijl de aandelenmarkten de ene na de andere klap te verwerken krijgen, doen de edelmetalen het juist heel goed. Beleggers kiezen kennelijk massaal voor risk off assets, waar goud en zilver bij horen.

Alleen al in maart (en de maand is pas net begonnen) deden de metalen:

  • Goud +8%
  • Zilver +9,5%

En in 2022 staan ze op een rendement van:

  • Goud +15,5%
  • Zilver +18%

En dat terwijl de aandelenmarkten grotendeels op een verlies staan van 10-20%. 

Ik schrijf er al jaren over, dat wat mij betreft de edelmetalen een verzekering bieden voor onrustige en onzekere tijden. Het zijn vermogensbeschermers in tijden van oplopende inflatie en geopolitieke onrust.

En ja, daar zitten we helaas nu middenin. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nog niet voorbij. De gasprijzen en benzineprijzen lopen hard op en ook voedselprijzen staan al een tijdje onder opwaartse druk. Zeker nu de graanprijzen hard aan het stijgen zijn door de oorlog en sancties tegen Rusland.

Graanprijzen schieten omhoog

Is het dan nu een tijd om te gaan investeren in goud en zilver? 

Dat is natuurlijk nooit met 100% zekerheid te zeggen. Maar als ik persoonlijk nog geen positie had in deze twee edelmetalen, dan zou ik nu toch wel eens gaan denken aan het kopen van wat goud en zilver.

Ja, het kan – na zo’n enorme stijging – de komende maanden weer zakken. Maar in dat geval zou ik gewoonweg bijkopen. Ik heb al tijden een allocatie van zo’n 20% in edelmetalen, maar ik zou nu niet ineens van 0% naar 20% gaan, door stevig in te leggen. 

Maar elke procent kan toch je vermogen de komende jaren gaan beschermen. Want de vraag die je jezelf kunt stellen: 

“Zijn de dreiging en prijsstijgingen de komende tijd voorbij?”

Als jouw antwoord hierop “nee” is, dan lijkt het me een goed moment om wat goud en zilver te kopen. En niet voor de komende maanden of het komende jaar. 

In en uit stappen heeft weinig zin. Daar is het niet voor bedoeld. Plan voor de komende jaren, zo niet langer dan 10 jaar.

Ik doe dit o.a. bij GoldRepublic, maar er zijn meerdere manieren om ze te kopen. Doe vooral goed je eigen onderzoek voordat je ergens instapt.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in