FIRE, HOT, OMY en HENRY: wat is dit nou weer?

FIRE, HOT, OMY en HENRY: wat is dit nou weer?

Het lijkt wel of er elk jaar nieuwe afkortingen bestaan voor uitspraken en termen die we binnen de FI-community kennelijk in hokjes moeten stoppen. Termen als HENRY, OMY, FIRE en HOT.

Ik ben er ook schuldig aan op deze blog. En ik kende sommige termen tot voor kort ook nog niet. Maar ik leg ze je even kort uit, aangezien het wat mij betreft niet zozeer om de afkortingen zelf gaat, maar om de uitleg die ermee verbonden is.

HENRY

HENRY staat voor “High Earning Not Rich Yet”. Het is (kennelijk) een nieuwe term voor vooral jonge mensen die objectief gezien veel geld verdienen, maar ondanks hun hoge inkomen nog steeds blut zijn.

We hebben het hier over werkende jonge mensen die een bedrag verdienen van 100.000 euro of meer. En door hun uitbundige levensstijl en de daarbij horende hoge uitgaven, het ze maar niet lukt om financieel vooruit te komen.

Ze geven uit wat er elke maand binnenkomt en blijven zodoende – ondanks hun riante inkomen – altijd genoodzaakt om meer te verdienen om hun leven te kunnen blijven financieren.

Geen HENRY worden? Zorg dat je minder uitgeeft dan je binnenkrijgt. Duh!

OMY

OMY staat voor “One More Year” en beschrijft het syndroom dat mensen ervaren bij het “nog één jaar doorgaan”.

Veel mensen die willen stoppen of minderen met werken bijvoorbeeld, stellen hun beslissing elke keer met nog één jaar uit. Ondanks dat je wellicht goede plannen maakt en zorgt voor voldoende (financiële) buffers, kan het tegen de deadline voelen alsof het nóg niet genoeg is. Angst en onzekerheid nemen de overhand en je stelt het met nog maar eens een jaar uit. Maar is het ooit genoeg?

Last van het OMY syndroom? Prik een specifieke datum, in plaats van te zeggen dat “volgend jaar” of “na een jaar” de beslissing moet vallen.

FIRE

FIRE staat voor: “Financial Independence Retire Early”. Deze term wordt veel gebruikt door mensen die financieel onafhankelijk willen worden en dan vervroegd met pensioen willen.

Ze werken toe naar een datum waarbij ze genoeg investeringen hebben, die vervolgens voor de rest van hun leven zullen betalen voor hun uitgaven.

Vaak gaat dit gepaard met de “4 procent regel”. Deze gaat er vanuit dat wanneer je eenmaal een bepaald bedrag aan investeringen bij elkaar hebt (bijvoorbeeld 1 miljoen), dat je jaarlijks (veilig) 4% van deze investeringen kunt onttrekken om jouw leven van te betalen.

Stel dat jouw uitgaven per jaar 30.000 euro zijn, dan zal jouw FIRE-bedrag grofweg 30.000 / 4% = 750.000 euro zijn.Ok, doe maar een miljoen dan!

Mensen die FIRE najagen hebben bij het bereiken van dat doelbedrag, de optie om de rest van hun leven niet meer voor geld te hoeven werken. In de praktijk blijkt, dat het bereiken van FIRE en de bijbehorende vrijheid ervoor zorgt dat ze toch altijd blijven verdienen, maar dan met projecten waar ze echt van houden.

HOT

HOT staat voor “Healthy/Happy, Opportunity rich, Time rich”. Zo, een hele mond vol. Waar FIRE zich voornamelijk richt op het bereiken van een doel (een eindbedrag en daarna niet meer hoeven werken), richt HOT zich meer op balans in het hier en nu.

Met HOT hoef je niet helemaal financieel onafhankelijk te zijn. Niet iedereen heeft dat namelijk als doel, maar leent wel aspecten van de FIRE-beweging.

Bij FIRE heb je genoeg inkomen nodig uit investeringen, om niet meer te hoeven werken. Bij HOT kun je denken aan: genoeg passief inkomen uit investeringen halen, zodat je een dag minder kunt gaan werken. En die dag kun je dan aan familie besteden of bijvoorbeeld een passie-project.

HOT en FIRE (wie verzint dit?!) gebruiken dus grotendeels dezelfde ingrediënten. Onder andere met minder spullen leven, lagere vaste lasten realiseren, buffers opbouwen en verstandig investeren.

Conclusie

Wat geeft het ook allemaal hoe we het noemen. Het gaat niet om het hokje of het label.

Ik ben er ook gevoelig voor. Ik was een semi-HENRY (zonder het te weten), ik wil uiteindelijk gaan voor FIRE, maar leef vanuit het HOT principe en ben zeker gevoelig voor OMY.

Laten we ons vooral focussen op de onderliggende gedachten en filosofieën. Door (kleine) aanpassingen in je leven en je meer bewust te worden van valkuilen en mogelijkheden kun je grote veranderingen realiseren voor jouw toekomst.

En het begint bij kennis en herkenning. Misschien dat de HENRY's een keertje kunnen peilen hoe HOT ze eigenlijk zijn!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in