Een budget maken is altijd een goed idee

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Een van de dingen die mij heeft geholpen bij meer grip krijgen op mijn financiën, is het bijhouden van een budget. Overigens niet een ik-mag-niets-van-mezelf-budget, maar een budget om duidelijk in kaart te brengen waar mijn geld heen gaat.

Gatver, echt? Dat klinkt saai! I know. Het is niet de meest sexy activiteit en kost je even wat werk, maar het is de reden waarom veel mensen gewoon geen flauw idee hebben wat er met hun geld gebeurt.

Begin bij de afgelopen 3 maanden

En het hoeft niet moeilijk te zijn. Begin gewoon met het analyseren van jouw uitgaven van de laatste 3 maanden. En zet alles onder elkaar.

Huur, hypotheek, energie, abonnementen…alles! En probeer jezelf niet voor de gek te houden door enkele uitgaven niet mee te tellen. Je hoeft dit proces maar één keer volledig door te gaan en dan is het natuurlijk zonde als je alsnog dingen vergeet.

Gebruik jouw bankrekening

Elke bank heeft tegenwoordig een goed overzicht in een app of webversie staan. Je kunt alles een-voor-een doorlopen, of je kunt een rekeningoverzicht downloaden van de afgelopen drie maanden.

Je kunt al jouw uitgaven van de laatste 3 maanden onder elkaar zetten op papier, of bijvoorbeeld in een Excel sheet.

De eerste keer was ik geschokt

De eerste keer dat ik dit (jaren geleden) voor mezelf allemaal op papier zette, was ik echt geschokt. Ik gaf bizar veel geld uit aan dingen als Thuisbezorgd en abonnementen.

“Hoe kon ik dit niet weten?” Nou, ik wist wel dat ik op veel diensten geabonneerd was (Spotify, Netflix, Dropbox, Office 365, iCloud etc) en dat ik “soms” een pizza of een Thaise maaltijd bestelde.

Maar door alles onder elkaar te zetten en op te tellen, zag ik pas echt hoeveel er van mijn salaris maandelijks naar die dingen ging. Ik was maar liefst zo'n 100 euro per maand kwijt aan abonnementen en bestelde voor 120 euro per maand aan eten (en dit was nog gemiddeld).

Op zich zag ik geen kwaad in een tientje voor Dropbox of Netflix, maar 100 euro? Dat is 1.200 euro per jaar aan abonnementen. Daar kun je jaarlijks een vakantie van betalen.

En met Thuisbezorgd (en hallo, Deliveroo) erbij, was ik jaarlijks ruim 2.600 euro kwijt. En dat zijn slechts twee categorieën van mijn uitgaven.

Bewust worden van je uitgaven

Ok, dat was even een shocker! Maar dit betekende niet dat ik direct van alles ging opzeggen en afzeggen. Daar is een budget voor mij niet voor bedoeld.

Het gaat erom dat ik er bewuster van werd, hoeveel waar heen zou gaan, mocht ik dit zo doorzetten. Zou ik gelukkig zijn met deze uitgaven en het gewoon zonder moeite kunnen betalen, dan was er geen reden om te gaan schrappen.

Maar, zoals je hem al voelt aankomen, was ik niet even gelukkig met alles waar ik toch veel geld aan kwijt was.

Zo keek ik nauwelijks Netflix, maar vond ik het gewoon “handig om te hebben, just in case”. Ik had zowel Dropbox als iCloud, waar ik bij beiden nog lang niet aan mijn opslag capaciteit zat. En ik genoot niet evenveel van elke maaltijd die ik bestelde.

Iets nuttigs doen met een besparing

Direct nadat ik al deze kosten zo op een rij zag en schrok van alle bedragen, ben ik me eerlijk gaan afvragen wat ik wilde houden. De vraag was: “waar word ik gelukkig van?”. En er viel een hele batterij aan abonnementen af.

Ik ben gaan testen wat ik echt gebruikte in een maand.

Door alles op te zeggen en pas wanneer ik het nodig had, weer aan te zetten. Soms doe ik dat nog steeds. Dan heb ik Spotify aangezet voor een reis, bijvoorbeeld. En na die reis zet ik hem weer uit, tot ik hem weer nodig heb.

Het geld dat ik hiermee bespaarde, ben ik gaan investeren. En na een jaar had ik zo'n 1.000 euro extra geïnvesteerd. Die investering van 1.000 euro, is inmiddels 1.400 euro waard. Dus tel uit je winst!

Hoe ik een budget ben gaan maken

Bij het plannen en maken van een budget, zie je overal op internet tips om alle uitgaven onder te brengen in categorieën. Ook bij diverse Nederlandse banken krijg je die categorieën voorgeschoteld:

 • Wonen
 • Vervoer
 • Eten
 • Kleding
 • Entertainment
 • Verzekeringen
 • etc

Ik ben hier persoonlijk geen fan van. Het maakt het allemaal te moeilijk, want soms is er een uitgave die ik nergens onder kan plaatsen en soms kan het overal. En dan eindig ik overwegend in “diversen”. En ja, dan heb je er niet veel meer aan.

Nee, ik zet echt gewoon letterlijk alles onder elkaar.

 • Huur
 • Energie
 • Auto
 • Internet thuis
 • Mobiel abonnement
 • Zorgverzekering
 • Schoonmaakster
 • etc

En die deel ik dan op in 3 categorieen:

 • Basis
 • Comfort
 • Investeringen

Basis

Dit zijn de absoluut minimale kosten om van te leven, zoals:

 • Huur
 • Energie
 • Internet thuis
 • Mobiel
 • Zorgverzekering
 • Boodschappen
 • Belastingen
 • Bankkosten

Comfort

Dit zijn uitgaven om het leven prettiger te maken, zoals:

 • Lease auto
 • Schoonmaakster
 • Uit eten
 • Sporten
 • Abonnementen
 • Reizen

Investeringen

Elke maand zet ik een deel van mijn salaris weg om te investeren, zoals:

 • Beleggen (Aandelen)
 • Bitcoin (want, je weet nooit)
 • Crowdlending (voor passief inkomen)
 • Goud (when shit hits the fan)
 • Startups (word ik enthousiast van)

Wat kost mijn leven eigenlijk?

Door alle kosten gewoon letterlijk onder elkaar te zetten en ze te verdelen over bovenstaande categorieën, kan ik duidelijk en snel zien:

 • Wat het mij kost om minimaal te leven: zodoende weet ik wat ik kwijt zou zijn, mocht er iets gebeuren (baan kwijtraken, tijdje onbetaald verlof opnemen etc).
 • Hoeveel luxe ik mezelf toesta: zouden deze kosten een te groot deel worden van mijn uitgaven, dan kan ik dat op deze manier gemakkelijk zien. En ik zie ook in één oogopslag hoeveel ik kan besparen, mocht het een keer nodig zijn – in het geval van een dure (december) maand bijvoorbeeld.
 • Of ik nog steeds aan mijn toekomst denk: door te investeren ben ik in feite aan het werken aan de toekomst van mijn vermogen. Ik wil minimaal 20-30% van mijn salaris elke maand investeren, om zo snel mogelijk passief inkomen op te bouwen.

Conclusie

Punt is, dat een budget maken het begin is van meer grip op jouw financiële situatie krijgen. Door alles bij elkaar op te tellen, zie je pas écht wat er binnenkomt en wat er uitgaat.

En, misschien nog wel belangrijker: of je de maandelijkse uitgaven wel kunt betalen van jouw inkomsten.

Rich people stay rich by living like they're broke. 

Broke people stay broke, by living like they're rich.

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.