Het positieve effect van "Skin in the Game"

Het positieve effect van "Skin in the Game"

Heb je ooit wel eens een tip gekregen, ergens over gelezen of iemand horen praten over hetgeen waar zij in investeren? Om er zelf vervolgens, tot grote spijt, niets mee gedaan te hebben?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ergens niet op in gaat of niet aan mee doet: angst, geen kennis, een afwijkende overtuiging of geen tijd.

Ik heb dat vroeger ook zó vaak gehad. Onder andere toen iemand mij in 2013 over Bitcoin vertelde. Het leek me niets en voelde echt als een soort casino of naive droom, waar die persoon me over vertelde.

Maar om heel eerlijk te zijn, wist ik er op dat moment gewoon niets vanaf. En we weten waarschijnlijk allemaal waar dit uiteindelijk heen is gegaan. Zonde, balen, maar ik stond er gewoon niet voor open. Ik was niet nieuwsgierig en wuifde het weg.

Wat is “Skin in the Game”?

Er zijn verschillende definities van “Skin in the Game”, maar in relatie tot investeren beschrijf ik het als volgt: het principe waarbij jouw interesse en focus gericht is op een investering of idee, door er een financieel belang in te nemen.

Met andere woorden: je gaat pas echt ergens interesse in ontwikkelen, wanneer je er in geïnvesteerd hebt.

Je kunt honderden boeken lezen, tientallen podcasts luisteren en vele artikelen lezen over een onderwerp; maar zonder actie zal er niets veranderen.

En hierdoor doe je dus ook nergens aan mee. Je bent geen onderdeel van “the game” en dit kan ervoor zorgen dat je kansen gaat missen. En dat is zonde.

Daarom wuif ik tegenwoordig geen enkele tip of kans meer weg, zoals ik dat in 2013 bij bitcoin wel deed.

Tien euro is al genoeg om ergens op te gaan letten

Wanneer ik ergens over lees of een tip van iemand krijg, doe ik allereerst wat basic onderzoek en investeer vervolgens een klein bedrag. Dit is nooit veel, maar kan bijvoorbeeld al een tientje zijn.

Nu kun je denken: “hoe gaat een tientje nou verschil maken in hoe je over iets denkt?”. Nou, verrassend veel! 

Zodra ik geld heb geinvesteerd, heb ik in feite al skin in the game. Het zorgt ervoor dat ik allereerst mijn investering / de prijs ervan ga volgen. En dat ik geprikkeld word om op zoek te gaan naar redenen waarom de prijs naar beneden of omhoog gaat.

Dit leidt mij vervolgens naar meer informatie en onderzoek, waardoor mijn kennis over het idee achter mijn investering groeit. Waarna ik weer kan besluiten om er meer in te investeren – of het te laten bij wat het is.

Dat tientje is dus al genoeg om de investering in de gaten te houden. Tegelijkertijd is het te weinig om er wakker van te liggen, mocht het onverhoopt misgaan.

Geen of teveel skin in the game

En daar denk ik dat het bij veel mensen mis gaat. Ze doen er of helemaal niets mee, of ze nemen te snel een groot belang ergens in. Die twee extremen werken voor mij niet langer. Er is ergens een middenweg.

Door er niets mee te doen, loop je het risico dat je een mooie kans mist. Door er teveel belang in te nemen, waarbij je direct een veel te groot bedrag investeert, ben je teveel gefocust op de prijs.

Het gaat er daarom bij mij vooral om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen, niet om gelijk “all in” te gaan. Een klein bedrag maakt mij mede-eigenaar van het idee. Maar doordat het bedrag nog te klein is om wakker over te liggen, kan ik mij focussen op de essentie van het idee – en niet puur de prijs.

Nassim Taleb heeft er een geweldig boek over geschreven, met de titel Skin In The Game. Zeker een aanrader en is tevens in het Nederlands beschikbaar.

Niet alleen financieel

Skin in the game kun je natuurlijk ook op andere manieren hebben, dan alleen financieel. Stel dat je plannen hebt om iets nieuws te beginnen. Een nieuwe baan, nieuw project, een nieuw leven. Zodra je dit aan mensen bekend maakt, ben je “geïnvesteerd”.

Mensen zullen je vanaf dan vragen gaan stellen, hoe het gaat en hoe je er nu in staat. Ze zullen het succes en het falen van jouw geopperde plan gaan koppelen aan jouw persoonlijkheid. Dit kan voelen alsof je verantwoording moet afleggen. Maar het kan je ook juist motiveren om er vol voor te gaan.

Schrijf een idee niet zomaar af

Hoe kun jij dit nou toepassen en waar moet je op letten? Ik zou allereerst beginnen met eens goed en eerlijk naar jezelf te kijken.

Ben jij iemand die doorgaans nieuwsgierig is en open staat voor nieuwe ideeën? Of ben je het typ dat vaak overtuigd moet worden en zelfs dan nog geen actie onderneemt.

Ik denk dat vooral de mensen die moeite hebben met nieuwe ideeën, baat kunnen hebben bij het leren hanteren van het “Skin in the Game” principe.

Stel je eens voor wat het met jouw interesses en mindset kan doen, wanneer je met jezelf afspreekt dat je de volgende tien mogelijkheden anders gaat benaderen dan voorheen.

Leren door te investeren

In plaats van overal sceptisch naar te kijken, ga je in de volgende tien ideeën – die je tegenkomt of waar je over leest – elk een tientje investeren. En kijk in de weken erna eens wat het met je doet. Ga je het meer volgen, prikkelt het de nieuwsgierigheid of juist de zenuwen?

Investeer eens een tientje in bitcoin, in een startup, in een crowfunding project of wat het dan ook is. Het gaat erom dat het vooral zaken dienen te zijn waar je een sterk afwachtende of afkeurende mening over hebt gehad in het verleden.

“The risks of being out of the game are huge compared to the risks of being in it.” – Warren Buffet

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in