De vraag naar goud lijkt fors toe te nemen

De vraag naar goud lijkt fors toe te nemen

Het mag geen verrassing zijn dat ik investeer in goud. Ik schrijf er regelmatig over. En dit doe ik niet omdat ik er rijk van wil worden. Ok, niet HELEMAAL waar. ;-)

Ik investeer in goud omdat het historisch gezien een hedge is voor spanningen en paniek op de financiële markten. Goud doet wat het moet doen: koopkracht beschermen. En met de stijgende inflatie, die al recordhoogtes heeft bereikt, was het een kwestie van tijd voordat er een periode van groeiende interesse in goud zou aanbreken.

Nu wil het, dat de grootste goud-ETF (ticker: GLD) vorige week een record heeft gezien in de interesse om goud te kopen. Nu ben ik zelf geen fan van een dergelijke ETF, want ik vind persoonlijk dat je goud fysiek wil bezitten. Als het mis gaat, heb je weinig garanties dat een dergelijke ETF ook echt over het goud beschikt dat het claimt.

Bron: Barrons.com

Maar hoe je het ook wendt of keert, er is dus een toenemende interesse in goud. Van partijen die VEEL geld bezitten of onder beheer hebben. 

Goud is eigenlijk een soort “early warning signal” voor de onzekerheid in de markt. Het doet eigenlijk nooit precies wat je wilt, wanneer je wilt. De prijs blijft soms maanden hangen, temidden van veel onzekerheid en dalingen.

Bron: Bloomberg

Maar wellicht dat nu de tijd is aangebroken waarop er toch echt meer spelers beginnen te twijfelen over de nabije toekomst van de markten. Met name technologie-aandelen hebben al enorme verliezen getoond. Sommige hype-stocks zijn al meer dan -50% gedaald, sinds de top van vorig jaar.

Het hoeft natuurlijk niets te betekenen en kan allemaal prima blijken op angstzaaierij neer te komen. En niet iedereen hoeft zich genoodzaakt te voelen om zich in te dekken door wat goud te bezitten. Mocht het dan echt mis gaan dit keer (waar hebben we dat eerder gehoord).

Maar ik houd vast aan mijn strategie en blijf ook in 2022 gewoon elke maand goud kopen. Als verzekering, voor het geval dat de inflatie alsmaar verder blijft stijgen. Of beleggers massaal kiezen voor het afschalen van risico in hun portefeuilles. Maar ook, in het geval de Centrale Banken toch blijven kiezen voor enorme geld-injecties. 

Want in al die gevallen zal het op termijn eerder goed dan slecht zijn voor de prijs van goud. En daarmee mijn toekomstige koopkracht.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in