De Fear & Greed index als tool voor jouw beleggingen

De Fear & Greed index als tool voor jouw beleggingen

Ik doe er soms wat lacherig over, wanneer de hele Twitter gemeenschap in rep en roer lijkt te zijn. Wanneer ik zie dat iedereen ofwel heel angstig of juist heel euforisch is. Het is maar zoals de wind waait en daarmee is Twitter een megafoon voor sentiment.

Maar heel eerlijk is het natuurlijk niet altijd lachen geblazen, wanneer de koersen hard dalen. Dat raakt mij ook. Dus ik voel me daar ook niet heel fantastisch onder. Maar ik weet uit ervaring, dat zulke emoties mij een signaal geven. 

Wanneer je al een tijdje belegt weet je waarschijnlijk dat het advies altijd is, dat je contra de markt moet opereren. Wanneer iedereen de handdoek in de ring lijkt te gooien is het tijd om te kopen. En wanneer iedereen zijn volgende sportauto aan het bestellen is, wordt het tijd om eens aan verkopen te gaan denken.

Fear & Greed index

Een hele fijne indicator voor dit sentiment is de zogeheten “Fear & Greed” index. Deze index geeft, op basis van verschillende indicatoren, het sentiment op de markt weer in de vorm van een cijfer tussen 0 en 100.

  • 0 = extreem negatief sentiment
  • 100 = extreem positief sentiment

Op basis hiervan kun je snel zien in welke staat de markt verkeert. 

Neem bijvoorbeeld de huidige Fear & Greed index van de crypto-markt. Die staat echt extreem laag, na de enorme daling van alle koersen.

Je ziet hierboven dat er op dit moment “Extreme Fear” is in de crypto-markt. Links zie je het sentiment van de dag. En rechts zie je de verhouding tussen nu en de afgelopen periode.

Ook kun je in een oogopslag de ontwikkeling van het sentiment over een hele periode checken.

Hoog = extreme greed / Laag = extreme fear

Niet alleen voor de crypto-markt is er zo’n index. Ook voor bijvoorbeeld de S&P 500 aandelen-index.

Op deze manier kun je het sentiment dus makkelijk in kaart brengen. Maar wat kun je er verder mee?

Gebruiken als tool voor jouw investeringen

Laat ik voorop stellen dat geen enkele tool een op zichzelf staande reden is om een gehele beleggingsstrategie op te baseren. Maar het kan je wel helpen bij het doen van (extra) beleggingen.

Want, gemiddeld genomen is het historisch gezien vaak een goede zet gebleken om in tijden van extreme fear extra te investeren. En in tijden van extreme greed wat van je (speculatieve) investeringen af te schalen (verkopen).

Ook ik gebruik deze indexen om wat extra cash te spenderen in de markt die op dat moment heel erg negatief is. En wat investeringen te verkopen voor cash, wanneer de markt extreem positief is.

Zoals gezegd: het is geen end all, be all oplossing voor een perfect werkende strategie. Je zult ook andere zaken moeten meenemen in jouw overweging. En vaak kan het zijn dat wanneer het sentiment op een dag of in een week extreem positief of negatief is, het nog wel even zo kan blijven. En dan heb je mogelijk te vroeg verkocht (en stijgt de markt nog even door) of gekocht (en dipt de markt nog even verder). Maar, that’s life.

Dus investeer niet AL jouw cash zodra de index op extreme fear staat. En verkoop niet al je investeringen zodra hij op extreme greed staat.

En toch, door deze index in te zetten bij het bepalen van mijn eigen beleggingsstrategie, heb ik tot nu toe vaker een goed resultaat behaald dan andersom.

Handige links:

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in