De aandelenmarkt en het coronavirus

De aandelenmarkt en het coronavirus

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de afgelopen week een enorme paniek was op de aandelenmarkten. Sommige beurzen zijn in een week met maar liefst 10-15% gedaald. De reden die door velen wordt aangewezen is de commotie rondom het Coronavirus.

Er wordt altijd een zondebok aangewezen voor heftige schokken als die van afgelopen week. Ik denk persoonlijk dat de onzekerheid rondom de gevolgen van het Coronavirus (officieel Covid-19 genoemd) een trigger was die tot veel onzekerheid heeft geleid.

En menselijke emoties plus algoritmes die bij bepaalde verliespunten omschakelen in massale verkopen, zijn nooit een goede combinatie.

De trigger voor de correctie op de markt

Laten we eerlijk zijn: we zaten al een enorm lange tijd in een situatie, waarbij de markten maar bleven stijgen en het tijd werd voor een (behoorlijke) correctie of mogelijk zelfs een recessie. Het was wachten op een trigger en die hebben we nu – zo lijkt – gevonden.

Ook al zijn er valide redenen om op je hoede te zijn in de huidige markten, toch denk ik dat de paniek vooral te wijten is aan de enorme angstige aandacht die eraan gegeven wordt. Je ziet overal rode schermen en grote headlines over het virus.

Maar, waarom zou je een paar weken geleden als belegger waarde hebben gezien in het kopen van aandelen (bij geen paniekerig nieuws) en ineens deze aandelen in de tijd van he Coronavirus niet meer willen kopen, nu ze 10% zijn gedaald?

De Amsterdamse beurs (AEX) ging afgelopen week flink onderuit

Emotie en beleggen

Dat is wat mij betreft het gevolg van emotionele beslissingen die mensen doet besluiten om niet aan een lange-termijn-strategie vast te houden. We willen meer van wat goed voelt en rennen het liefst weg van pijn.

Ik heb voor mezelf altijd een regel: was het aandeel voor de tijd van de daling interessant, dan is hij nu ook interessant. Mits er natuurlijk geen fundamentele zaken zijn veranderd (fraude bij een bedrijf, CEO ontslagen etc).

Ondanks dat er veel mensen claimen dat ze in de markt zitten “voor de lange termijn”, zijn er velen die toch ineens op Twitter in paniek zijn en zich afvragen of er nu plots verkocht moet worden. En ook de “I told you so” reacties zijn weer goed vertegenwoordigd.

Dat doet niets af aan het feit ik zelf ook wat hoogtevrees kreeg de afgelopen tijd. Want de markten stonden gewoon erg hoog. En toch was het sentiment bij vooral particuliere beleggers (zoals ik) neutraal tot positief de afgelopen maanden. Het leek allemaal niet op te kunnen.

En ineens schiet de paniek er dan in en slaat het sentiment om.

Feit wil, dat wanneer er niets was gebeurd de afgelopen week, het overgrote deel van beleggers zich waarschijnlijk gewoon prima of onbewogen had gevoeld en nog steeds was blijven kopen. Of dat terecht is, gezien de recordhoogtes van de aandelenmarkt, dat valt altijd te betwisten. En daar waag ik me niet aan.

De economische gevolgen van het virus

Overigens zijn er wel degelijk zorgelijke effecten zichtbaar, als gevolg van het virus. Nu al. Miljoenen mensen blijven thuis en mogen niet aan het werk. Met name in China, maar dit zal in meerdere delen van de wereld de komende tijd ook wel gaan gelden.

En doordat die mensen allemaal niet aan het werk kunnen, zijn fabrieken en vele bedrijven gesloten of draaien op halve kracht. Dit is nu al merkbaar. Vele materialen en goederen die in China worden geproduceerd bijvoorbeeld, vinden op dit moment hun weg niet naar winkels en fabrieken in de rest van de wereld.

Als antwoord hierop hebben diverse bedrijven al aangekondigd dat hun winstverwachtingen naar beneden bijgesteld zullen moeten gaan worden. Apple, onder andere, laat veel van zijn producten vervaardigen in China.

En hoe langer het duurt voordat die fabrieken en bedrijven in de getroffen gebieden weer op volle kracht mogen en kunnen gaan draaien, hoe groter het effect zal zijn op de winsten van die bedrijven en dus de economie. Wat weer kan leiden tot lagere aandelenprijzen.

Wat ik nu zelf doe

Qua beleggingen en de toekomst van mijn portefeuille zijn de effecten en nieuwsberichten rondom het coronavirus grotendeels ruis. Ja, het doet pijn om mijn beleggingen ineens 10% te zien dalen. En ja, ik zie de mogelijke negatieve gevolgen ook in, als dit het begin blijkt te zijn van een stevigere daling.

Op de korte termijn blijf ik bij dalingen bijkopen. Ik ben wel voorzichtiger, tot er wat meer duidelijkheid is. Dus kleinere porties aandelen.

Voor de langere termijn moeten deze gebeurtenissen voor mij in feite niet uitmaken. Ik heb ervoor gekozen om me vast te houden aan een strategie en mijn emoties niet leidend te laten zijn, bij het bepalen hoe ik investeer.

Best nog een uitdaging, want ik ben geen robot en dus beïnvloedbaar door de negatieve nieuwsberichten. Wat ik nu voornamelijk doe is:

1. Watchlist

Een watchlist bijhouden van aandelen die ik in het afgelopen jaar “te duur” vond. En mochten ze de komende tijd dalen in waarde, dan wil ik ze alsnog kopen. Ik heb hiervoor echt heel lage biedprijzen ingesteld. Mochten ze daar komen, super. Zo niet, dan laat ik ze aan me voorbij gaan.

2. Dividendaandelen

Meer aandelen kopen voor mijn dividendportfolio. Dit is interessant voor mijn passief inkomen en ik heb nu in totaal 15-20 bedrijven in mijn portfolio zitten. Het aantal wil ik zo houden, maar ik wil wel graag meer stukken toevoegen per bedrijf.

En dan kies ik met name voor bedrijven die al een aantal recessies en correcties door hebben gemaakt en in die periodes ook gewoon dividend bleven uitkeren. Ondanks de druk op de bedrijfsvoering.

Er zijn geen garanties, maar hierdoor is er een grotere kans dat ik mag verwachten dat ze dit in een volgende recessie ook blijven doen.

3. Indextrackers (ETF's) bijkopen

Meer stukken van de indextracker VWRL aankopen, tegen gunstigere prijzen. Ik heb hiervoor een “ladder” ingesteld. Elke -5% daling in de prijs, koop ik een klein plukje bij.

Hoe lager de prijs komt te staan, hoe meer stukken ik wel van plan ben aan te kopen. Tot de bodem bereikt is, de markt zich ineens omkeert of mijn geld op is ;-)

Wat nou als dit slechts het begin is?

Zou ik beter kunnen wachten tot de bodem bereikt is? Vast wel, maar ik weet dat ik de bodem niet kan timen. Dus ik koop voorlopig steeds een beetje bij en wil daar gewoon tevreden mee zijn.

Zakt het verder, dan koop ik weer wat bij. Stijgt het vanaf hier weer, dan ga ik door met mijn normale maandelijks geplande aankopen.

Warren Buffet zei het al eens: “Be fearful when others are greedy & be greedy when others are fearful”.

En dit is er ook eentje om te onthouden: “The best time to buy is when there's blood in the streets”. Met andere woorden: koop wanneer er paniek is en wees voorzichtig als er een euforische stemming heerst.

Conclusie

Hoe lang gaat dit nog duren? Hebben we het ergste nog te gaan? Gaat de aandelenmarkt het Coronavirus overleven?

Ik weet het niet. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat de Centrale Banken weer een enorme berg geld gaan injecteren en rentes gaan verlagen, om te voorkomen dat de markten nog verder gaan zakken. En dan kan er zomaar weer een rebound komen in de markten.

Maar er is ook een mogelijkheid dat het niet meer te redden valt (of ze het niet willen redden, omdat ze nu een mooie zondebok hebben aan het virus). En dan is dit niet slechts een correctie in een opwaartse markt, maar kan het leiden tot een economische recessie of zelfs een depressie.

Ik blijf bij mijn strategie en zie deze periode vooral als kans om voor de langere termijn wat meer te kunnen bijkopen, tegen gunstigere prijzen. En als het écht allemaal door de bodem zakt en de economie geraakt in een recessie, dan heb ik me ook daar (hopelijk) de afgelopen jaren zo goed mogelijk op voorbereid.

Stick to the plan!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in