Als er iets is dat in zo'n beetje alle personal finance boeken voorbij komt, is het wel het belang van jezelf eerst betalen. Voor veel mensen misschien geheel onnatuurlijk, maar het principe gaat erom dat je allereerst aan jezelf denkt, voordat anderen aan de beurt komen.
Zoals je misschien weleens in een vliegtuig hebt gehoord: “Zet eerst uw eigen masker op, voordat u anderen helpt”. Wie herkent dit nou niet: zodra het salaris binnen is, wordt er vrijwel direct van alles afgeschreven.
Huur, telefoon, verzekering(en) etc. Je was een paar uurtjes rijk en nu staar je hopeloos naar je scherm met de vraag hoe je de maand gaat doorkomen met boodschappen, etentjes, die nieuwe jas die je al een tijdje nodig hebt en ga zo maar door.
En sparen, hoe zit het daarmee? Nee, dat zie je aan het eind van de maand wel, mocht er iets over zijn. En investeren? Dat is toch iets voor mensen die veel geld hebben?
Deze volgorde van prioriteiten is volgens veel experts de reden waarom veel mensen niet verder komen met hun spaargeld en investeringen. Immers, deze twee belangrijke categorieën komen als allerlaatste aan bod.
Nadat alle andere kosten voorrang hebben gekregen. En laten we even eerlijk zijn: hoe vaak komt het voor dat je aan het einde van de maand nog iets over hebt?
Jouw financiële toekomst voorrang geven
Zolang je niets doet aan de volgorde van jouw financiële prioriteiten, is er dus weinig kans dat er iets zal veranderen. En dan ben je wellicht over 5 of 10 jaar geen stap verder dan waar je nu staat.
Maar er is een strategie die ervoor kan zorgen dat je vanaf nu meer financiële ruimte gaat opbouwen. Een systeem wat de rijkeren al hun hele leven toepassen: betaal jezelf eerst!
Jezelf eerst betalen houdt in dat je de volgorde van je financiele verplichtingen omdraait. Nog voordat je jouw rekeningen betaald hebt, bepaal je voor jezelf welk bedrag je wilt sparen en/of investeren.
Dit moment, tussen het ontvangen van je salaris en het betalen van de eerste rekening, is wat het verschil gaat maken. Je kiest ervoor om letterlijk eerst jezelf te betalen. Of beter gezegd; jouw toekomst.
Want zonder die bewuste keuze zullen er altijd zaken zijn die gedurende de maand geld gaan kosten en hierdoor kom je nooit aan sparen en beleggen toe.
Doe het automatisch en wees niet te streng
Heb je dit nog nooit gedaan, ga dan niet meteen als een dolle van start door enorme bedragen aan jezelf te betalen. Begin rustig, met een klein maandelijks bedrag dat je zonder al te veel moeite minimaal een jaar kunt volhouden.
Om jezelf te beschermen, is het raadzaam om dit bedrag automatisch elke maand over te schrijven naar een spaarrekening. Liefst eentje die niet gekoppeld is aan je gebruikelijke bankrekening.
Hierdoor zul je niet snel geneigd zijn om gedurende de maand alsnog even een bedrag van je spaarrekening over te schrijven naar de betaalrekening. Wees streng voor jezelf als het daar om gaat.
Wat er ook gebeurt, je neemt geen geld op van die spaarrekening om lief voor jezelf te zijn. Elke keer dat je iets opneemt voor een ander bestedingsdoel, saboteer je dus jouw eigen plan en kun je straks weer van voor af aan beginnen.
Dus:
- Bepaal een klein (maar niet te klein) bedrag dat je elke maand kunt missen
- Stel een automatische overschrijving in naar een spaarrekening die niet gekoppeld is aan jouw betaalrekening. Plan deze overschrijving een jaar lang, elke maand in op de dag dat jouw salaris binnenkomt
- Zodra je merkt dat je het bedrag kunt vergroten, pas je de overschrijvingen aan, maar wees niet te optimistisch. Het is beter om een jaar lang ELKE maand aan jezelf te bewijzen dat je er niet aankomt, dan dat je tussendoor jezelf moet teleurstellen door weer bedragen te gaan terugboeken etc.
Maar, ik heb geen geld…
Wat nou als je van mening bent dat je helemaal geen geld hebt om jezelf eerst te betalen? Wat nou als alle rekeningen jouw hele salaris opmaken?
Dan is het tijd om eens kritisch te gaan kijken naar alles waar je maandelijks automatisch voor betaalt. Spotify, Netflix en andere abonnementen vreten ongemerkt een groot deel van ons maandelijkse inkomen op.
Kun je niet zonder? Kom op zeg, er zijn genoeg (jonge) mensen die ervoor kiezen om niet altijd overal voor te betalen. Probeer het gewoon eens een maand, of twee.
Doe een challenge met jezelf. Zet bijvoorbeeld alle maandelijkse abonnementen eens uit en stel jezelf als doel om een maand of twee er geen gebruik van te maken. Niet dat je het erna zonder hoeft te stellen, dat is niet het doel.
Maar het traint jouw brein om ook naar andere dingen te kijken waar je ongemerkt veel geld aan uitgeeft.
Kies voor je toekomst, verander jouw gewoontes
En uiteindelijk komt het er voor jezelf op aan of je ervoor gaat kiezen om je leven een andere wending te geven. Eén van mijn favoriete quotes is: “Het is niet moeilijk om te doen, maar het is makkelijker om het niet te doen”.
Vaak zitten we zo vastgeroest in patronen en zijn we veel te lief voor onszelf, dat de simpelste doelen of uitdagingen onmogelijk lijken. Ook omdat we dikwijls vinden dat een “tientje hier en daar” het verschil niet gaat maken.
Ik kan het, dus jij ook
Ik kan je zeggen: dat dacht ik ook. Ik was precies zo. Maar dat tientje is ook het verschil niet. Het gaat erom dat dat tientje een van de velen is die door onze portemonnee glipt.
Elke maand weer, waardoor we jaren verder nog altijd tegen de rode lijn staan en we onszelf afvragen: waarom zag ik al die jaren niet in dat mijn toekomstige ik de belangrijkste investering was die ik een paar jaar geleden had kunnen doen?
” The best time to start was yesterday. The next best time is now! “