Analyse: Polestar, opnieuw een vallende EV-ster?

Weinig industrieën hebben beleggers zoveel blauwe ogen verkocht als de elektrische voertuigmakers. Behalve Tesla hebben alle aandelen een gigantische koersdaling meegemaakt. Ook het Zweedse bedrijf Polestar. Kunnen zij zich nog revancheren?
Analyse: Polestar, opnieuw een vallende EV-ster?

Zonder twijfel: elektrische voertuigen waren hét domein voor beleggers in 2020-2021. Beleggers, gewend aan een beestachtige rally op de beurs en aangetrokken door de lage rentes en het TINA ('There Is No Alternative') narratief, begonnen massaal te zoeken naar assets die nog meer rendement zouden kunnen opleveren.

In diezelfde periode was Tesla één van de meestbesproken én best presterende aandelen. Het was dus logisch dat de markt op zoek ging naar het antwoord op de vraag: wie wordt de nieuwe Tesla?

Met een vloot aan nieuwe beursgenoteerde EV-bedrijven, gedreven door de onstilbare honger van beleggers om potentieel de nieuwe Tesla te vinden, waren er genoeg aanbieders. Rivian, Lucid Motors, Canoo, Fisker, Arrival, Lordstown Motors, enzovoort. Bedrijven met eigenzinnige modellen, enorme projecties en veel dromen.

Echter, ze slaagden er allemaal niet in om hun ambities waar te maken. Het gros van deze bedrijven is daardoor met 90% of meer in waarde gedaald, of bestaat simpelweg niet meer.

Het Zweedse Polestar bracht een frisse wind in deze sector. Dankzij hun intensieve samenwerking met Volvo konden zij in hun jaar van de IPO (2021) al 29.000 auto's opleveren, wat een trendbreuk betekende ten opzichte van andere EV-bedrijven die jarenlang in een productiehel vastzitten.

Het begin was daarom bemoedigend. Maar helaas, net als bij alle andere EV-bedrijven, kon ook Polestar zijn lot niet ontlopen. De koers daalde 92% sinds hun IPO, waarvan zelfs 62% in dit jaar.

De redenen voor de koersdaling zal ik uiteraard gaandeweg in dit artikel bespreken. Maar het is jammer om te zien dat Polestar, van Europese afkomst ongeacht de invloed van Geely, ook een tegenvallende belegging is gebleken. Ondanks dat de Polestar-auto's vrij herkenbaar in Europa te vinden zijn, mede door de grote vraag vanuit leaserijders.

Eén van de vaste schrijvers op dit platform, Yuri, is ook ronduit negatief over dit aandeel.

Een goed moment om zelf eens een frisse blik te werpen op Polestar met een fundamentele bril. Als er een kans is om Yuri aan het twijfelen te brengen over zijn analyses, dan grijp ik die graag aan.

Maar gaat dat ook lukken met deze analyse? Of heeft Yuri gelijk en is Polestar een aandeel waar je als langetermijnbelegger liever niet te veel aandacht aan wilt geven?

📌
Disclaimer: op moment van publiceren heeft de auteur geen positie.

Key Summary

Dit zijn de drie belangrijkste conclusies uit deze analyse:

Dit artikel is alleen voor DLT Plus members

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in