Analyse: Enphase, is zonne-energie verleden tijd?

Zonne-energie kreeg een enorme boost in de afgelopen jaren. Lage rentes en stimulans vanuit Westerse overheden creërden een enorme vraag voor zonnepanelen. Enphase profiteerde massaal, maar de koers daalde 54% vorig jaar.

Jasper
Jasper

Enphase is een bijzonder aandeel. Vroege beleggers zullen de nodige frustraties hebben gekend, want de eerste zeven jaar (!) na de IPO hebben geen rendement opgeleverd voor degenen die direct hebben ingekocht.

Sinds 2019 kwam er opeens verandering in. De omzet kwam in een hypergroei modus terecht, de marges stegen, het bedrijf werd winstgevend en bleek ontzettend effectief in het herinvesteren van hun kapitaal. Met als gevolg: een +1.260% koersstijging in de afgelopen vijf jaar. Eén van de best presterende aandelen in deze periode.

Toch waren de afgelopen twaalf maanden pittig voor Enphase beleggers. De koers daalde 54%, terwijl andere winstgevende techbedrijven een geweldig jaar kenden. Hoe zit dit?

In deze analyse kijken we naar de fundamenten van het bedrijf, wat Enphase bijzonder maakt, waarom beleggers angstig zijn geworden, en wanneer het een aantrekkelijk moment is om een positie te openen.

Disclaimer: Jasper en Twan hebben beiden geen positie in Enphase op het moment van publiceren.

Dit bericht is alleen voor Members

Abonneren

Heb je al een account? Inloggen