Het is één van de meest voorkomende vragen bij beleggers: wanneer is het juiste moment om een aandeel te kopen of juist te verkopen? Deze vraag is ontzettend lastig om te beantwoorden, maar tegelijkertijd ook één van de meest impactvolle beslissingen voor je rendement.
Het allerliefst zou je beschikken over een objectieve methode waarmee je met volledige zekerheid kan kopen of verkopen. Helaas is het niet zo eenvoudig. Maar er zijn wel bepaalde methodes waar jij je aan vast kan houden, waardoor je in ieder geval een doordachte afweging kan maken.
Wanneer wil je een aandeel kopen?
Niemand wil teveel betalen voor een aandeel. Het kan een vervelende smaak na laten als je een aandeel koopt die je opvolgende dagen nóg verder in koers ziet dalen. Je gedachten over “als ik iets langer had gewacht, dan…” komen weer bovendrijven. Er is geen perfect moment om te kopen, maar met de volgende drie redenen geef je jezelf de meeste kans om op lange termijn een goed besluit te nemen.
1. De koers ligt (fors) onder de intrinsieke waarde
Het is de meest logische gedachte: je wilt aandelen kopen op het moment dat ze goedkoop zijn. De beste manier om dit te definiëren is niet om te kijken naar veranderingen in de koers – “vorig jaar was de koers 30% hoger dus nu is het goedkoop” -, maar door te kijken naar de intrinsieke waarde. Wat is het bedrijf écht waard? Als je daarover ook nog een veilige marge rekent – de margin of safety – waarmee je een bepaald percentage onder de intrinsieke waarde blijft, dan heb je een prima startpunt.
Stel dat je hebt bepaald dat Alphabet (GOOGL) een intrinsieke waarde heeft van $140. Dan kan je jezelf een marge geven van bijvoorbeeld 20%, afhankelijk hoeveel risico je wilt nemen en hoeveel vertrouwen je hebt in het bedrijf, voordat je besluit om aandelen te kopen. Hoe zekerder je bent, des te lager hoeft de marge te zijn.
Als je weinig risico wilt lopen en een hoge margin van safety van bijvoorbeeld 30% aanhoudt, dan kan je besluiten om Alphabet aandelen te kopen zodra de koers van onder de $100 komt. Schrijf dit ergens op. Kan het aandeel nog steeds lager? Absoluut. Maar met zo'n hoge marge op de intrinsieke waarde, mag je één ding wel constateren: je betaalt volgens jouw eigen inschatting niet snel teveel voor het aandeel.
De berekening van de intrinsieke waarde hoeft niet helemaal waterdicht te zijn, maar het geeft jou een belangrijk houvast om je beslissingen op te baseren. Op deze pagina vind je handige tools die je helpen om de intrinsieke waarde te berekenen.
2. Je verwacht dat het bedrijf sneller kan groeien dan beleggers verwachten
Misschien ben jij wel een expert binnen een specifiek domein? Hierdoor kan jij waarschijnlijk de waarde en groeimogelijkheden van een bedrijf beter inschatten dan een ander. Dit is een groot voordeel van een particuliere belegger; maak hier gebruik van. Hierdoor kan jij kansen zien voordat de rest van de markt het ziet. Warren Buffett noemt dit zijn “circle of competence“.
Een goed persoonlijk voorbeeld is aandelen zoals Pubmatic (PUBM) en Pinterest (PINS). Als digital advertising specialist is dit een industrie waar ik een voordeel heb op de gemiddelde belegger. Het was vrij snel duidelijk dat beide bedrijven gedurende een langere periode ondergewaardeerd waren. Dat kan gouden kansen opleveren. Maak gebruik van deze specialistische kennis en durf te vertrouwen op je eigen onderzoek. Dat is een goede manier om een ruwe diamant te vinden.
3. Je voegt graag diversiteit toe aan je portfolio
Dit zou een derde reden kunnen zijn om een aandeel te kopen. Stel dat je portfolio zwaar weegt op één segment, zoals tech, dan kan het verstandig zijn om aandelen toe te voegen die geen correlatie hebben tot die markt.
Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing.
Warren Buffett
Ook al is diversiteit toevoegen aan je portfolio een goede reden om je risico te beperken, toch zou ik dit niet als enige reden willen gebruiken om te kopen. Het blijft belangrijk dat je aandelen koopt die ondergewaardeerd zijn of een hogere groeipotentie hebben dan de markt verwacht. Oftewel, altijd vanuit de combinatie met één van de voorgaande redenen.
Wees ervan bewust dat een portfolio met 20 aandelen, in verschillende industrieën, gezien wordt als de sweet spot voor het beperken van je risico. Meer aandelen betekent niet per sé meer bescherming tijdens slechte tijden. Ook zorgt het ervoor dat je resultaten steeds dichter tegen de marktbrede performance aan komt te liggen. Dan is een brede S&P ETF mogelijk een meer rustgevende optie.
Wanneer wil je een aandeel verkopen?
Kopen is één. Maar wanneer wil je je aandeel weer verkopen? Dit is misschien wel nóg lastiger. Het is bewezen dat er twee type beleggers zijn die het beste rendement behalen: diegene die zijn vergeten dat ze aandelen bezitten en beleggers die zijn overleden. Nu raad ik het af om deze situatie voor jezelf te creëren – ik zou je graag als lezer blijven verwelkomen – maar het spreekt wel boekdelen. Eén van de grootste risico's op een matig rendement is niet het kopen van verkeerde aandelen, maar het vroegtijdig verkopen van jouw beste performers.
Toch hoeft het niet altijd zo zwart-wit te zijn. Er zijn goede redenen om te besluiten om aandelen te kopen. Drie redenen zijn namelijk als volgt:
1. Je ziet elders een betere beleggingskans
Het is mogelijk dat je aandelen van een prima bedrijf bezit, maar constateert dat er een kans voorbij komt die je nóg meer kan opleveren. Dan is het prima te verantwoorden om een aandeel die redelijk gewaardeerd wordt, te verkopen voor een aandeel die je zwaar ondergewaardeerd vindt.
Hier zit wel een keerzijde aan vast. Het gras is altijd groener bij de buren. Bij aandelen is dat niet anders. Je hebt altijd het gevoel dat je bepaalde aandelen hebt gemist die inmiddels al fors in de koers zijn gestegen. Wees bewust van FOMO. Besef dat je niet alle kansen hoeft te benutten om ontzettend goede resultaten te behalen op de beurs.
Stel jezelf de vraag: is die andere opportunity écht beter dan de aandelen die je nu bezit? Als je hier volledig van overtuigd bent, dan kan dit een goede reden zijn om je huidige aandelen te verkopen.
2. Er verandert fundamenteel iets bij het bedrijf
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden om een aandeel te verkopen. Als je ervoor kiest om te investeren in een bedrijf, dan heb je dit gedaan vanuit een bepaalde gedachte. Misschien vond je het aandeel ondergewaardeerd of verwacht je een enorme groei? Het helpt je ontzettend om deze redenen ergens op te schrijven, zodat je op een later moment – vooral bij twijfel – kan terugvinden waarom je in eerste instantie hebt besloten om te investeren.
Although it's easy to forget sometimes, a share is not a lottery ticket… it's part-ownership of a business.
Peter Lynch
Stel, wat doe je als jouw redenen om te investeren opeens volledig in het water valt? Stel dat het managementteam massaal vertrekt, of dat er totaal geen vraag is naar die splinternieuwe producten die jij als dé toekomst van het bedrijf beschouwde? Als jouw overweging – de investment thesis – sterk gebaseerd is op beide aspecten, dan kan dit een moment zijn om jouw positie verkopen.
3. De koers is zwaar overgewaardeerd
Dit is ook een goede reden om aandelen (deels) te verkopen. Het valt samen met het eerste argument om een aandeel te kopen: wat is de intrinsieke waarde van het aandeel? Als de waarde fors hoger ligt dan de koers, dan is het een goed moment om te kopen. Het tegenovergestelde is ook waar: als de koers fors hoger ligt dan de intrinsieke waarde, dan kan dit een goed moment zijn om je winst te pakken.
Hierbij is het wel een belangrijke afweging wat jij verwacht van de toekomstige groei. Als je verwacht dat het bedrijf de komende jaren nóg waardevoller kan worden, bijvoorbeeld door nieuwe producten of innovaties die ze gaan lanceren, dan kan het een verstandig besluit zijn om je aandelen te houden. Zie Nvidia, een objectief duur aandeel, maar de koers stijgt vanwege hun bovengemiddelde resultaten.
Het is belangrijk te beseffen dat de waarde van je portfolio niets meer is dan een waardering op papier. Zolang je je aandelen in bezit houdt en niet verkoopt, dan is er nog geen sprake van een definitieve winst. Dat gebeurt pas op moment van verkopen. Dan krijg je je verdiende geld daadwerkelijk in je handen. Winst pakken is geen vies woord. Wees niet gulzig en profiteer van overgewaardeerde aandelen.
Beoordeel het fundament, niet de koers
Zowel bij kopen als verkopen van een aandeel is het belangrijk om primair te kijken naar het bedrijf zelf. Laat je niet verleiden door de beweging van de koers, als belangrijkste aanleiding om je keuze op te baseren. Dat is een enorme valkuil, want je krijgt te maken met de ‘hot hand fallacy‘.
De ‘hot hand fallacy‘ is een psychologisch effect waarbij je verwacht dat de recent gedane resultaten blijven doorgaan. “Want het gaat al een tijdje zo”. Als een basketballer vijf keer op rij een driepunter scoort, dan verwacht je dat het 6e schot ook erin gaat. Hetzelfde gevoel is bij de beurs: als het aandeel de afgelopen weken is gestegen, verwacht je dat het aandeel ook de komende weken blijft stijgen. Dat is een gevaarlijke gedachte.
Daarom: kijk naar het fundament. Groeit de omzet jaarlijks? Is het bedrijf winstgevend en stijgen de marges? Hebben ze een positieve free cashflow, of herinvesteren zij hun cash effectief (hoge ROIC) om in een sterke groeimodus te blijven? Baseer je acties op cijfers en feiten, niet enkel op de beweging van de koers.