Vier profielen: welk type belegger ben jij?

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

Voordat je besluit om een aandeel te kopen, is het verstandig om eerst jezelf te leren kennen. Op basis van jouw profiel kan je namelijk een strategie bepalen wat geldt als jouw houvast als belegger. Daarvoor dien je allereerst te weten wat voor een type belegger jij bent.

Dit is een persoonlijke aangelegenheid. Er is niet één ultieme strategie wat werkt voor iedereen. Jouw situatie is waarschijnlijk anders dan van jouw vrienden die ook beleggen.

Wat is je leeftijd en hoeveel risico wil je nemen? Voor iemand van 55 jaar, die graag over 10 jaar met pensioen wil gaan, is het verstandig om een portfolio samen te stellen met focus op kapitaalbehoud. Als je rond de 30 jaar bent dan heb je een langere tijdshorizon om eventuele fouten goed te maken. In dit geval zijn ‘high risk, high reward’ investeringen een geschikte optie als je besluit agressiever te zijn om jouw kapitaal op te bouwen.

(Her)ken jezelf

Er zijn een viertal belangrijke variabelen die bepalen wat een geschikte strategie is voor jou als belegger:

  1. Emotie: Hoe goed ben jij in het bedwingen van je emoties? Stel je voor dat jouw portfolio 20% daalt in een paar weken tijd. Zou je daar van schrikken? Beschik jij over de standvastigheid en het geduld om vertrouwen te houden in je aandelen? Of ga je vol in de uitverkoop?  Dit heeft impact op de hoeveelheid risico die je wil nemen als belegger. Vooral voor beginners is het verstandig om te starten met een index ETF. De koers is stabieler dan individuele aandelen, plus je zult moeten ervaren hoe jij reageert in lastige marktomstandigheden. Dit is een ervaringskwestie.
  2. Tijdsinvestering: Een bekende misvatting is dat beleggen veel tijd kost. Het is prima mogelijk om maandelijks vijf minuten te spenderen aan je portfolio, om alsnog te profiteren van een stijgende beurs op lange termijn. Index beleggen is dan een goede optie. Als je het leuk vindt om veel tijd te investeren in beleggen, dan opent dat een aantal deuren. Door het bestuderen van jaarverslagen en het volgen van ontwikkelingen, kan je betere beslissingen maken over welke bedrijven jij een gouden toekomst voorspelt. In dat geval kan beleggen in individuele aandelen een optie zijn.
  3. Horizon: Wanneer heb je het geld nodig? Hoelang verwacht je nog te moeten werken tot je pensioen? Tijd is jouw belangrijkste asset bij het groeien van kapitaal. Echter, als je binnen 5 jaar met pensioen wilt gaan, dan kan tijd opeens een beperkende factor worden. Want wil je echt volledig geïnvesteerd zijn in aandelen met de kans dat jouw portfolio 50% daalt nét op het moment van jouw pensioen?
  4. Doelen: Het allerbelangrijkste is jouw uiteindelijke doel met beleggen. Wil je je kapitaal laten groeien of wil je vooral graag jouw kapitaal behouden? Wil je voor lange termijn beleggen of speculeren op trends? En wil je liever direct profiteren van je beleggingen door via dividend een extra inkomstenstroom eruit te halen, of is jouw einddoel om een extreem comfortabel pensioen te beleven? Jouw uiteindelijke doel met beleggen bepaalt grotendeels de strategie.

Vier type beleggers: wie ben jij?

Om het gemakkelijker te maken heb ik vier type beleggers beschreven in een profielschets:

De risktaker is het type die bereid is om hoge risico’s te nemen, met als doel om het kapitaal fors te laten stijgen. Deze belegger zal voornamelijk actief zijn in individuele aandelen, met een geconcentreerd portfolio. Resultaat is vaak hoge winst óf fors verlies. Een potentiële valkuil is het onderschatten van de gevaren. Ga je richting pensioenleeftijd? Dan is dit profiel niet verstandig.

Als gebalanceerde belegger wil je optimaal gebruik maken van het compound interest principe. Je neemt de tijd om je kapitaal te zien groeien. Deze belegger kiest primair voor index beleggen, aangevuld met stabiele bedrijven zoals Microsoft en Unilever. In een bull market is het rendement prima, in een bear market het verlies minimaal. Deze belegger heeft een poster met de tekst “slow and steady wins the race” aan de muur hangen.

De passief inkomen belegger vindt het interessant om maandelijks een extraatje op zijn / haar rekening te ontvangen. Je vindt korte termijn inkomen interessant, zonder veel aandacht voor koersstijgingen. Deze belegger bouwt voornamelijk een portfolio rondom aandelen die een stabiel dividend uitkeren. Beleggers in deze categorie zijn vaak risico-ontwijkend en zien beleggen als manier om passief inkomen te verkrijgen.

De (aanstaande) pensionado heeft als doel om met een gerust hart te kunnen genieten van de aanstaande vrije periode. Je vindt het belangrijk dat je je kapitaal (/koopkracht) behoudt. Deze belegger heeft voornamelijk een portfolio bestaande uit index ETF's, obligaties en solide dividend aandelen.

In welke type herken jij je? Of wellicht zie jij jezelf wel als een combinatie van deze profielen? Het is vooral belangrijk dat je erkent waar jij sterk in bent en wat jouw doel is met beleggen. Uiteindelijk is beleggen een uiterst persoonlijke keuze, dus laat je vooral leiden door jezelf. 

Bestaat er een ultieme belegger?

Onderaan de streep is er geen ‘ultieme belegger’. Daarvoor is de aandelenmarkt simpelweg te ingewikkeld en teveel gedreven door emotie. Met die reden zie je bekende beleggers die goed presteren bij een bepaald markt sentiment.

Het kan een valkuil zijn om te beleggen op basis van een eigen sentiment. Voorspellen van de markt is praktisch onmogelijk. Als je handelt vanuit één specifiek sentiment, is de kans groot dat je belegt met oogkleppen op. Geen aanrader.

Ben je benieuwd naar lessen van 's werelds beste beleggers? Dan is dit waarschijnlijk een leuke aflevering van onze podcast voor jou:

Aandelen

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven, crypto en tech.