Nog even belastingvrij schenken in 2022

Nog even belastingvrij schenken in 2022

Het is weer de tijd van het jaar, waarop we richting de afsluiting gaan. En zoals dat altijd rond deze tijd voorbij komt, worden we allemaal (als het goed is) ook weer even herinnerd aan de financiële voordelen en belastingen waar we mee te dealen hebben en krijgen.

Veel mensen zijn zich ervan bewust, dat het opvoeden van kinderen veel kosten met zich meebrengt. Maar volgens mij zijn lang niet alle ouders zich bewust van de fiscale voordelen. Zo ook met betrekking tot de schenkbelasting voor (klein)kinderen

Schenken aan je kind met belastingvoordeel

In 2022 mag je namelijk als ouder tot een bedrag van €5.677 belastingvrij schenken aan jouw kind. Alles boven dat bedrag is onderhevig aan 10% tot 20% schenkbelasting. Maar niet alleen ouders. Ook opa’s en oma’s mogen dit jaar belastingvrij schenken tot een bedrag van €2.274 per kleinkind. Voor alles hierboven geldt dat de Belastingdienst 18% tot 36% aan schenkbelasting vraagt. 

→ Lees ook even de regels op de website van de Belastingdienst

Waarom is dit belangrijk?

Heb je geen kids, dan heb je hier natuurlijk niets aan. In dat geval zou je wellicht iemand kunnen tippen die wel kinderen heeft.

Heb je koters rondhobbelen, dan kun je met een jaarlijkse schenking heel wat voordeel behalen. Want elke euro die je schenkt aan jouw kind, bespaart jouw gezin uiteindelijk heel wat onnodige belastingcenten per jaar. Dat is dus in feite (simpel gezegd) rendement dat je even “gratis” boekt en niet meer uit je beleggingen hoeft te halen.

En als je toch van plan bent om later bijvoorbeeld een studie, bijdrage voor een huis of grote reis te financieren voor je kind: waarom dan nu niet al beginnen en er voordeel uit halen. De Staat betaalt mee!

Wij beleggen voor onze dochter

In 2020 hebben wij voor onze dochter een beleggingsrekening voor kinderen geopend, op haar eigen naam.

Hier storten wij (en opa's / oma's) jaarlijks een bedrag op, dat onder de maximale schenking ligt. Met de voorwaarde, dat we het geld tussentijds niet opnemen. En op haar 18e wordt deze rekening wettelijk van haar. We hebben dus nog eventjes om haar de waarde van geld uit te leggen 😉

Belastingvoordelen maken je rijk(er)

Wie een beetje in de materie zit, weet dat je er in ons belastingstelsel verstandig aan doet om de belastingen zoveel mogelijk te verlagen. Dat is immers gratis rendement

De rijken onder ons weten dit al lang en hebben allerlei constructies om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen. Ze zijn in veel gevallen bereid om door veel hoepels te springen (wat ze natuurlijk uit laten zoeken door een expert) om zo hun persoonlijke inkomen en vermogen op allerlei manieren zoveel mogelijk te beperken. Gratis geld laat je niet liggen. Maar wij doen dat vaak wel, door gebrek aan kennis.

Want een slim belastingvoordeel weegt heel erg zwaar. Je kapot werken om vervolgens in de hoogste schijf een steeds groter deel aan belasting kwijt te zijn, klinkt niet echt als muziek in de oren. Toch? Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden om slim om te gaan met de ruimte die je geboden wordt. En vermenigvuldig die voordelen even met tien tot twintig jaar en je hebt al snel een vermogen bij elkaar bespaart.

Doe er dus nog even je voordeel mee voordat de teller weer opnieuw start in 2023.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in