Hoe ik nu €10.000 zou investeren

Hoe ik nu €10.000 zou investeren

Vaak vraag ik me af hoe ik mijn geld zou investeren als ik nu helemaal opnieuw zou beginnen of wanneer ik ineens de beschikking zou hebben over een bedrag via bijvoorbeeld een eindejaarsbonus of iets dergelijks. Of wanneer ik simpelweg spaargeld zou hebben dat niets staat te doen en ik dit aan het werk wil zetten.

In de loop van de jaren heb ik zelf veel wijzigingen gedaan in de verdeling van mijn portfolio en in deze post geef ik je een kort overzicht hoe ik zelf op dit moment €10.000 zou investeren.

Voordat je begint

Laat ik voorop stellen dat ik pas met beleggen zou starten als ik een aantal zaken op orde zou hebben:

 • Een buffer of Emergency Fund van minimaal €1.000 (liefst meer), in het geval van onvoorziene kosten (die altijd lijken te komen wanneer je dit het minst verwacht). Zeker in de huidige, onzekere tijd wil ik meer geld op een spaarrekening hebben staan dan in betere tijden.
 • Ik zou eerst al mijn schulden, met uitzondering van een studieschuld of hypotheek, afgelost willen hebben. De meningen lopen uiteen over “moet je eerst je schulden aflossen of kun je al beginnen met investeren terwijl je schulden hebt”.
  Ik ben geen fan van beleggen terwijl je nog schulden hebt in de vorm van rood staan, credit card aflossingen en bijvoorbeeld persoonlijke leningen. Dus ik zou die schulden eerst zo snel mogelijk wegwerken.

Zodra alles hierboven voor mij in orde is, zou ik mijn €10.000 als volgt beleggen:

1. ETF's (€5.000 / 50%)

Ja, zo'n beetje alle indexen en beurzen krijgen dit jaar stevige klappen en staan veel lager dan een jaar geleden. En iedereen schreeuwt wekelijks dat er nog een grote(re) en diepe(re) crash aan gaat komen. 

Niemand kan je exact vertellen hoe het zal lopen, maar er beginnen toch wel heel wat beleggers nerveus te worden door alle negatieve nieuwsberichten en dalende koersen. De markt voelt gewoon heel onzeker aan, vergeleken met jaren terug. Toch denk ik dat je nu een mooie tijd te pakken hebt om rustig aan een positie in te nemen in de aandelenmarkt.

Wel is het zaak om te kiezen voor beleggingen die bij een verdere daling niet extreem kapot kunnen gaan. Daarom zou ik 50% van mijn €10.000 gebruiken om in een breed indexfonds / ETF (Exchange Traded Fund) met relatief lage kosten te beleggen.

iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA)

Een ETF waar ik zelf erg gecharmeerd ben, is de iShares Core MSCI World UCITS ETF, met de ticker IWDA. Deze ETF wordt verhandeld aan de Amsterdamse beurs en volgt de koersen van meer dan 1.500 grootste bedrijven uit tientallen ontwikkelde landen wereldwijd.

Per aandeel IWDA koop je dus in feite een “stukje” in elk van deze 1500+ bedrijven. Zodoende hoef je niet zelf op zoek naar individuele aandelen, want een dergelijke ETF doet het werk voor je. Tevens heeft deze Wereld-ETF heel lage lopende kosten, dus zeer geschikt voor lange-termijn beleggers.

Je kunt de IWDA ETF eenvoudig en goedkoop aanschaffen via bijvoorbeeld DEGIRO. Maar vele andere partijen hebben hem in het aanbod, dus check jouw eigen broker.

Een alternatief is de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker: VWCE).

2. Goud & Zilver (€2.000 / 20%)

Goud is al duizenden jaren een vorm van verzekering tegen inflatie en het is voornamelijk een “store of wealth”. In de afgelopen honderd jaar is onze koopkracht met meer dan 90% afgenomen. Veel mensen zeggen vaak dat “alles duurder is geworden”, maar in feite is de koopkracht van de dollar/euro/yen etc afgenomen. Je kunt vandaag de dag minder kopen van hetzelfde geld. Dit is niet het geval voor Goud.

Goud heeft al die jaren z'n “koopkracht” grotendeels behouden. Je ziet dit, doordat de prijs van Goud is toegenomen. Honderd jaar geleden kon iemand een mooi pak kopen voor 1 ounce goud. En tegenwoordig kun je nog steeds een mooi pak kopen voor 1 ounce goud. De koopkracht is dus behouden en daarom zou ik investeren in Goud. Zeker gezien de huidige onzekerheid in de wereld en oplopende inflatie.

Goud beschermt (als het goed is) mijn koopkracht in de toekomst. En in deze tijden zeer relevant, want Goud doet het historisch goed in onzekere tijden als deze. Ook Zilver zou ik in mijn portfolio opnemen. De verdeling van goud/zilver zou ik zetten op 80/20. Zilver is namelijk speculatiever, in mijn ogen, dan goud.

In dit geval zou dat neerkomen op:

 • 75% = €1.500 aan Goud
 • 25% = €500 aan Zilver

Dit doe ik zelf door elke maand Goud en Zilver te sparen bij de Nederlandse partij, GoldRepublic.  Ik kan hier al vanaf €50 per maand, automatisch een beetje edelmetaal sparen. Zij slaan het veilig op in een kluis in Zwitserland, onder mijn naam.

3. Bitcoin (€1.000 / 10%)

Ahhh ja, natuurlijk: crypto. Voor de een de noodzakelijke brandstof voor de financiële raket naar de maan, voor de ander een revolutie en de nieuwe financiële toekomst. Tuurlijk, wie vroeg was, had nooit kunnen verwachten dat dit zo zou lopen, maar tussen 2008 en 2010, ten tijde van de Financiële Crisis, had een bitcoin een waarde van minder dan 1 cent. Afgelopen jaar heeft de koers van Bitcoin een enorme daling laten zien en hangt inmiddels rond zijn oude record van 2017 van $20.000.

Ook al lijken steeds meer grote bedrijven in te stappen en er steeds meer ontwikkeling plaats te vinden in de cryptowereld, toch zou ik hier niet al mijn geld in stoppen. Het beweegt extreem omhoog en omlaag in prijs en kan dus als een achtbaan aanvoelen. Maar wat mij betreft hoort een beperkte allocatie van mijn spaargeld in bitcoin gewoon in mijn portfolio. Gaat het naar nul, geen probleem. Schiet het – net als in de afgelopen jaren – explosief omhoog, dan kan een kleine investering al grote resultaten geven.

Bitcoin heeft zichzelf al vele jaren bewezen. En ook al zou je potentieel meer rendement kunnen halen uit andere (kleinere en nieuwere) projecten, toch zou ik me allereerst focussen op alleen bitcoin. Ik zou tevens bereid zijn om die 1.000 euro te verliezen als het helemaal misgaat. Dat geld zou ik met een inkomen redelijk snel terug kunnen verdienen, dus dat risico kan ik nemen.

4. Startups (€1.000 / 10%)

Waar investeren in startups (zoals Uber en Facebook destijds) vroeger alleen weggelegd was voor de rijkere en grotere investeerders, zijn er de laatste jaren enorm veel mogelijkheden bijgekomen voor ons kleinere investeerders.

Platformen als Crowdcube (UK), Seedrs (UK), Seedinvest (US), Wefunder (US) en Republic (US) zijn er slechts een paar uit mijn lijstje met favorieten. Bij veel platformen kun je bijvoorbeeld al in startups investeren vanaf $10. Maar, hou er wel rekening mee dat investeren in startups zeer risicovol kan zijn.

Genoemde websites doen weliswaar hun best om alle bedrijfjes zo goed mogelijk te screenen voordat ze live gaan, maar daarna is het aan de investeerder om zelf z'n onderzoek te doen.

Naast de kans op enorme groei (en falen), is deze vorm van investeren ook vooral echt heel erg leuk. Je krijgt een vroeg kijkje in de presentaties, plannen en aspiraties van jonge bedrijfjes en kunt d.m.v. kleine investeringen mede-eigenaar worden van zo'n jonge startup.

5. Spielerei (€1.000 / 10%)

Dit is misschien een categorie die niet voor iedereen even nodig of interessant is, maar ik probeer graag dingen uit en investeer soms in beleggingen die niet onder mijn “kernovertuiging” vallen. En daarom zou ik 10% van mijn beschikbare kapitaal reserveren om beleggingen te doen die buiten bovenstaande categorieën vallen. Hieronder vallen losse aandelen, trading-bots, cryptovaluta en ga zo maar door. Hierdoor ben ik in staat om een beetje te “spelen”, zonder dat ik het risico loop om veel van mijn kapitaal te verliezen, mocht het misgaan.

Maandelijks inleggen

Dat ik nu mijn €10.000 zou verdelen over bovenstaande (speculatieve) beleggingen, wil niet zeggen dat ik dan maar alles direct zou besteden en de markt in zou slingeren. Zeker gezien het onzekere beursklimaat van nu, zou ik ervoor kiezen om het gehele bedrag per belegging te delen door 10 en dit de komende 10 maanden inleggen via een Dollar-Cost-Average methode. Elke maand hetzelfde bedrag op de automatische piloot inleggen dus.

 • IWDA ETF: €500 / maand
 • Goud: €150 / maand
 • Zilver: €50 / maand
 • Bitcoin: €100 / maand
 • Startups: €100 / maand

Door niet al mijn kruit in één keer te verschieten, kan ik er rustig aan wennen en kijken hoe ik de komende 10 maanden mij voel bij het doen van die beleggingen. Dat zou ik psychologisch prettiger vinden dan alles morgen volledig te beleggen en mogelijk de markt te zien crashen. Dat geeft teveel druk en stress.

Investeer alleen wat je bereid bent te verliezen

Dit hoor je echt overal: “Only invest what you are willing to lose”. Kom op zeg, wie is er nou echt bereid om z'n geld kwijt te raken? Ik niet! Maar er zit wel waarheid in. Alle vormen van investeren brengen risico's met zich mee.

En dus doe je er goed aan om echt alleen te beleggen met geld dat je een aantal jaren kunt missen. Geld waar je niet aan hoeft te zitten voor een grote uitgave binnen de komende jaren (zoals een bruiloft) of van zou moeten leven als je morgen jouw baan kwijt zou raken. Dan kun je beter sparen zonder rente. Een stuk veiliger voor de korte termijn. Dus heb je nog geen spaarbuffer, ga die dan eerst regelen.

Risico versus rendement

Zonder risico zul je geen resultaten behalen. Maar er zijn verschillende investeringen die minder risico hebben dan andere. Hoe hoger het risico, hoe minder ik ervan wil hebben in mijn portfolio.

Heeft iets een hoog risico, dan steek ik er een klein bedrag in. Heeft iets een lager risico, dan mag het bedrag iets hoger zijn. Voorkom dat je teveel geld hebt zitten in investeringen met hoge risico's, al lijkt dat misschien een mogelijkheid om snel rijk te worden.

Crypto en startups bijvoorbeeld. Die hebben wat mij betreft het hoogste risico; dus daar zou voor mij altijd minder in moeten zitten dan in bijvoorbeeld een breed indexfonds (aandelen). In de verdeling hierboven heb ik rekening gehouden met de risico's en daar – voor mijzelf – de bedragen op aangepast. Kijk zelf goed wat jouw risico-tolerantie is. Heb je snel stress, ga dan voor een lager risico.

Een goede spreiding is essentieel

Een goede spreiding is misschien wel het allerbelangrijkst bij het opzetten en bijhouden van mijn eigen portfolio. Door te spreiden over diverse type investeringen, beperk ik de risico's voor mezelf en slaap ik beter.

Mocht er morgen ineens iets gebeuren en stort de markt verder in, dan ben ik niet compleet verloren. Ik wed niet op één paard. En ook plan ik om het geld dat ik investeer, niet binnen nu en een paar jaar nodig te hebben.

Doe je eigen onderzoek

Hierboven heb je kunnen lezen hoe ik het zou doen als ik op dit moment €10.000 zou willen investeren. Er zijn ontelbare andere manieren om jouw geld te beleggen. Doe daarom altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens in investeert. En vraag jezelf ook af: waarom wil ik eigenlijk beleggen? Zonder het antwoord op die vraag ga je het niet volhouden en maak je – wat mij betreft – een valse start.

Er zijn heel wat artikelen te vinden op internet, maar probeer vooral de artikelen te mijden waarin je bergen geld wordt beloofd. Of mensen die allerlei voorspellingen doen, over waar de markt in de komende maanden heen zal gaan.

Vertrouw niet zomaar op iemand die je een goed advies lijkt te geven (ook niet deze website). Investeren is een marathon, geen sprint. Hoe meer tijd je hebt om een mooi portfolio op te bouwen, hoe minder risico je hoeft te nemen.

Mocht je net beginnen met beleggen en tot nu toe de stap nog niet hebben durven nemen, dan kun je overwegen om mijn boek “Start met Beleggen” aan te schaffen. Voor een tientje heb je hiermee een complete handleiding om te beginnen.

Is aan jou, want het is jouw reis. Ik zeg alleen wat ik zou doen. Succes gewenst!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in