Beleggen in goud

In deze wereld van schijnbaar oneindige geldcreatie en geldontwaarding staat beleggen in goud weer bij veel mensen op de radar. Goud wordt door velen (ook door mij) gezien als een belegging die je vermogen kan beschermen tegen extreme (hyper)inflatie en monetair wanbeleid.
Beleggen in goud

Goud wordt al millennia gezien als geld, hard money, wat vele generaties lang z'n waarde behoudt. In tegenstelling tot het huidige geld dat wij kennen (dollars en euro's bijvoorbeeld) dat elk jaar een stukje koopkracht verliest. Zo is het overigens ook ontworpen, dus het lijkt te werken zoals bedoeld.

De reden waarom goud z'n waarde behoudt is deels te wijten aan het feit dat het veel moeite, tijd, geld en energie kost om het uit de grond te halen en te verwerken. Hierdoor groeit de voorraad goud elk jaar beperkt en is de drempel voor nieuwe spelers in de markt hoog. Investeren in iets dat beperkt in hoeveelheid groeit en daardoor schaars blijft, is waar veel beleggers naar op zoek zijn in tijden van onzekerheid.

Goud blijft bestaan

Goud vergaat niet, zoals veel andere metalen. Hierdoor is zo'n beetje al het goud dat ooit uit de grond gehaald is, nog altijd in een of andere vorm aanwezig.

De Stock-To-Flow ratio beschrijft de hoeveelheid goud die elk jaar toegevoegd wordt (flow) aan de reeds aanwezige voorraad (stock), uitgedrukt in jaren. Met andere woorden: hoeveel jaar kost het om dezelfde hoeveelheid goud uit de grond te halen, die nu al aanwezig is.

Stel dat er ooit 100 kilo goud gemijnd is en elk jaar komt daar 2 kilo bij. Dan kost het 100 / 2 = 50 jaar om de voorraad te verdubbelen. Goud is niet alleen waardevol omdat het zo zeldzaam is, maar ook omdat de jaarlijkse productie ten opzichte van de bestaande voorraad zo beperkt is.

Geld wordt steeds minder waard

Ons geld, daarentegen, kan met een druk op de knop van een computer gecreëerd worden. Dat is wat simpel uitgelegd, maar hier komt het wel op neer. En met name de afgelopen jaren, doordat wereldwijd de economieën in zwaar weer verkeren, zijn er honderden miljarden aan extra dollars en euro's bijgekomen.

Met het grootste gemak schiet de hoeveelheid geld, gecreëerd in de vorm van schulden en leningen, in het financiële systeem hierdoor naar grote hoogten. Er is dus in een heel korte tijd veel nieuw geld aan de reeds bestaande voorraad toegevoegd.

In het Engels noem je dit debasement of money, wat wil zeggen dat er zóveel geld bijkomt, dat de huidige voorraad geld z'n waarde begint te verliezen. En doordat er zoveel geld bijkomt, kan dat uiteindelijk leiden tot (hyper)inflatie en koopkrachtverlies.

En daarom kopen nu niet alleen veel Centrale Banken, maar ook particulieren goud op. Om uiteindelijk iets in handen te hebben dat niet zomaar gecreëerd kan worden en zodoende snel z'n waarde dreigt te verliezen.

Vraag maar eens aan iemand uit Venezuela, Zimbabwe, Turkije of Argentinië hoe zij ervaren hebben wat dit met hun vermogen in de lokale valuta heeft gedaan. Waar ze het ene jaar nog goed rond konden komen, was datzelfde geld een jaar later vrijwel niets meer waard.

Vijf manieren om in goud te beleggen

Ok, wil jij dus ook jouw koopkracht en vermogen enigzins beschermen? Dan kun je op verschillende manieren in goud beleggen.

1. Fysiek goud kopen (en zelf opslaan)

Dit is het terrein van de goldbugs. Wie al jaren fanatiek voorstander is van het kopen van goud, zal je aanraden om zelf goud te kopen en dit zelf op een veilige plek op te slaan.

Het voordeel van goud kopen en zelf opslaan, is dat je enkel jezelf hoeft te vertrouwen bij het veilig houden van jouw gouden munten en baren. Het nadeel is, natuurlijk, dat je wel moet weten wat je doet. En, niet onbelangrijk: zorg dat je een vertrouwde aanbieder kiest, want er zijn heel wat nepmunten in omloop.

Fysiek goud kopen kan in de vorm van munten en baren, waarbij munten bij particulieren over het algemeen populairder zijn dan baren. Baren zijn zwaar en kosten letterlijk een vermogen. Een kilo goud kost je al snel zo'n €60.000, dus dit is meer het terrein van banken en de rijken der aarde.

Hou er rekening mee dat gouden munten en baren een premium hebben ten opzichte van de zogeheten spotprijs. Dat betekent dat een ounce goud in een munt of goudbaar een hogere prijs heeft dan de werkelijke goudkoers. Ze moeten immers gemaakt, verscheept en verkocht worden.

Online aanbieders in Nederland waar je fysiek goud kunt kopen en thuis laten bezorgen, zijn o.a.:

NB: Wij hebben geen affiliatie met deze leveranciers, maar via diverse kennissen werden deze aanbevolen.

2. Fysiek goud kopen (en laten opslaan)

Wanneer je het avontuur niet aandurft om zelf voor Dagobert Duck te spelen, dan kun je ervoor kiezen om jouw goud op te laten slaan bij een externe partij, in een streng beveiligde kluis.

Diverse aanbieders geven je de mogelijkheid om op deze manier online te beleggen in fysiek goud. Dit betekent doorgaans dat het goud op jouw naam komt te staan, in een register van investeerders die een claim hebben op een goudbaar. Je bezit dus een hele baar (duur) of gedeelte van een baar.

Certificaten zijn online in te zien en de verzekerde opslag wordt afgehandeld door diverse specialisten op het gebied van bewaring, zoals: AmsterdamSafe, De Nederlandse Kluis, Aunexumsafe, en Loomis/G4S. Je kunt er tevens voor kiezen om het opgeslagen goud te spreiden over kluizen in diverse landen.

Tevens kun je op deze manier ook weer snel van jouw goud af, mocht je dit willen. Met een druk op de knop in jouw account, kun je jouw goud verkopen en het geld over laten maken naar jouw bankrekening.

Online aanbieders waar je fysiek goud kunt kopen inclusief opslag, zijn o.a.:

Met beide partijen heb ik goede ervaringen. Met name voor particuliere beleggers met een klein budget, is het spaarprogramma van zowel Doijer & Kalff als Gold Republic interessant. Hiermee kun je al vanaf €50 per maand sparen in goud dat op jouw naam opgeslagen wordt. Volledig automatisch via een maandelijkse incasso vanaf jouw bankrekening.

3. Beleggen in een Goud ETF / ETC

Wil je nou niet beleggen in fysiek goud, dan kun je ervoor kiezen om te gaan beleggen in goud via een Exchange Traded Fund (ETF) of Exchange Traded Commodity (ETC) op de beurs. Deze producten volgen de prijs van goud en kunnen een mooie aanvulling zijn op je toch al bestaande beleggingsportefeuille.

Goud ETF – Exchange Traded Fund

Het voordeel van het beleggen in een Goud ETF en/of ETC is dat je altijd snel in en uit deze belegging kunt stappen. Met een druk op de knop beschik je weer over euro's in jouw account. Net zoals dat gaat met beleggen in aandelen van bedrijven.

De meest populaire ETF wereldwijd is de “SPDR Gold Shares (GLD)“. Verder heb je nog de “GraniteShares Gold Trust (BAR)” ETF en de Sprott Physical Gold Trust (PHYS).

Aankopen van een willekeurige Gold ETF kan nog best een uitdaging zijn bij diverse brokers in Nederland, omdat ze niet overal meer beschikbaar zijn – vanwege nieuwe regels voor ETF's.

Goud ETC – Exchange Traded Commodity

Een Exchange Traded Commodity is wellicht voor minder mensen bekend, maar is in feite gewoon een beursproduct dat simpelweg de koersontwikkeling van een onderliggende commodity volgt. In het geval van goud, heb je onder andere de keus uit:

  • Amundi Physical Gold ETC (ISIN: FR0013416716)
  • Invesco Physical Gold ETC (ISIN: IE00B579F325)
  • iShares Physical Gold ETC (ISIN: IE00B4ND3602)
  • Wisdomtree Core Physical Gold ETC (ISIN: JE00BN2CJ301)
  • Xtrackers Physical Gold ETC (ISIN: DE000A1E0HR8)

Je kunt ze op de website van JustETF.com allemaal op een rijtje vinden.

4. Beleggen in Gold Miners

Dat goud moet allemaal uit de grond gehaald worden. Maar dit wordt steeds moeilijker en kostbaarder. Gold Miners zijn bedrijven die zich richten op het vinden en mijnen van goud.

En in die bedrijven kun je beleggen. Het voordeel tenopzichte van het beleggen in goud, is dat Gold Miners over het algemeen vele malen sneller in waarde stijgen dan de goudprijs. Maar het nadeel is: juist, ze crashen ook sneller en harder.

Nu kun je zelf op zoek gaan naar individuele Gold Miners, zoals de gevestigde namen Newmont Goldcorp en Barrick Gold en vele anderen. Maar zoals vaak het geval is met hand-picking in beleggen: het is een speld in een hooiberg zoeken. Met enorme risico's en kans op missers. Je moet echt goed weten wat je doet.

Daarom zijn er diverse Gold Miner ETF's: indextrackers die een mandje bedrijven in deze sector volgen. De populairste zijn:

Het verschil tussen deze twee is dat de GDX zich richt op de gevestigde namen en de GDXJ op de juniors (kleinere, opkomende gold miners).

Beleggen in beide ETF's kan gewoon via je eigen broker. Ik gebruik hier DEGIRO voor.

5. Investeren in goud op de blockchain

Als je bedenkt wat een gouden ETF eigenlijk is: een bewijs dat jij een aandeel hebt die de prijs van goud of een mandje Gold Miners volgt. Dit bewijs leeft op het platform van jouw broker. Die weet dat jij het, onder jouw naam, gekocht hebt en recht hebt op de koerswinst of -verlies.

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om via de blockchain over zo'n bewijs, van jouw investering in goud, te beschikken. En wel in de vorm van een digital asset. Een “digital asset” is een digitale vertegenwoordiging van een onderliggende waarde. Er zijn digital assets die hun waarde vertegenwoordigd zien door een dollar (stablecoins), maar nu ook digital assets die goud als onderliggende waarde hebben.

Het verschil, simpel uitgelegd, met een ETF is dat een ETF niet overdraagbaar is van persoon tot persoon. Het huistimmers binnen het platform van je broker, op jouw naam. Een gouden digital asset is een verhandelbare token op de blockchain. Als zodanig kun jij deze token, gedekt door de waarde van goud, versturen tussen wallets. Jouw eigen wallets of die van iemand anders.

En omdat de blockchain transparant is en alles vastgelegd, kun je de daadwerkelijke allocatie van het goud controleren. Elk uur van de dag, 7 dagen per week. Dit is natuurlijk even een categorie waar veel mensen aan moeten wennen. Ik ook. Het is nieuw. Logisch. Maar het is er: dat je het even weet. ;-)

Conclusie

Naast bovengenoemde mogelijkheden om in goud te beleggen, zijn er natuurlijk nog vele andere beleggingsinstrumenten. Maar dit zijn de meest algemene, populaire en innovatieve manieren die ik volg om goud onderdeel te maken van mijn portfolio.

Persoonlijk denk ik dat iedereen er verstandig aan zou doen om in deze tijden van monetaire experimenten (Centrale Banken) en onzekerheid in de wereld, toch een beetje in goud te beleggen. In mijn eigen portfolio is dat zo'n 10% van het totaal.

Geen financieel advies natuurlijk, maar duik er eens in. ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in