Beleggen in crypto

Beleggen in crypto

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van crypto. Voornamelijk doordat er de afgelopen jaren enorm veel media-aandacht was, na de bizarre prijs-explosies die de digitale cryptomunten en projecten hebben gezien. Maar ondanks dat velen er van gehoord hebben en over mee kunnen praten, zijn er lang niet zoveel mensen die in crypto beleggen. Te eng, te vaag, te shady of simpelweg te lastig om op een veilige manier aan te komen.

En laten we voorop stellen dat je NOOIT in iets moet beleggen, waar je niets van weet. Dat is vragen om problemen en kun je meer zien als gokken dan investeren. En niet elk type investering is voor iedereen.

Doe dus vooral je eigen onderzoek, vorm je eigen mening en wees altijd kritisch!

Ervaring met beleggen in crypto

Twan is begin 2017 begonnen met een beetje geld te beleggen in cryptovaluta en crypto-projecten. En het is een enorme achtbaan geweest in de afgelopen jaren. Van slechts een paar honderd euro in Bitcoin, naar duizenden euro's in vage en veelbelovende projecten en tokens – en weer terug.

Op een gegeven moment had hij in 2018 meer dan 30 verschillende cryptovaluta en tokens. Verreweg de meesten hiervan zijn inmiddels van de hand gedaan. Sterker nog: alleen Bitcoin en Ethereum zijn overgebleven in z'n portfolio.

Jasper heeft ook al meerdere malen uitstapjes gemaakt naar crypto, waarbij tot nu toe echter alleen Ethereum (ETH) is blijven hangen in z'n portfolio.

Dit geeft ook maar weer eens aan hoe verschillende mensen verschillende keuzes maken bij het investeren in crypto. Er zijn duizenden crypto's en ook wij zijn ervan overtuigd dat meer dan 90% op niets uit gaat lopen. Ja, je kunt enorme winsten behalen met diverse crypto's, maar dit vergt of een flink portie geluk of een behoorlijke investering aan tijd en focus.

Waarom Bitcoin en Ethereum?

Tijd en focus om alles in de gaten te houden, heb veel mensen gewoonweg niet. Maar je wilt misschien ook niet geheel aan de zijlijn staan, want misschien geloof je wel in de toekomst van crypto en heb je simpelweg geen flauw idee hoe die toekomst er precies uit gaat zien en welke crypto-projecten uiteindelijk als winnaars uit de bus gaan komen.

En daarom kiest Twan ervoor om te beleggen in de twee grootste cryptovaluta: Bitcoin en Ethereum.

Bitcoin

Bitcoin is de langstlopende en vertegenwoordigt een vorm van digitaal goud (hard digital money). Dat is het voornaamste. Verder heeft het de potentie om als veilig internet protocol (nog nooit gehackt) te fungeren en een gedecentraliseerd betaalnetwerk te worden. Veel bedrijven zijn op dit moment op Bitcoin aan het bouwen.

Ethereum

Ethereum is voor Twan toch meer een speculatieve belegging in een protocol waarop veel apps / toepassingen kunnen worden gebouwd, waar Bitcoin op dit moment niet direct geschikt voor is. Denk aan programmeerbare slimme toepassingen die gecentraliseerde databases op dit moment vervullen. Ethereum heeft inmiddels een enorm aantal ontwikkelaars en bedrijven die geïnvesteerd zijn in de toekomst van het netwerk.

Deze twee zijn voor Twan de afgelopen jaren de beste manier gebleken van beleggen in crypto. Het is een “innovation play”. Een toekomst-investering die, net zoals met startups, heel groot of helemaal niets wordt.

Verder zijn netwerk-effecten en adoptie belangrijk bij dit soort nieuwe innovaties. Hoeveel gebruikers en ontwikkelaars heeft het en voldoet het aan z'n belofte? We hebben namelijk al vaker gezien in de geschiedenis, dat niet altijd de beste technologie als winnaar uit de bus komt. Bitcoin en Ethereum hebben op dit moment dan wel de meeste adoptie, maar het kan zomaar zijn dat dit in de toekomst zal veranderen. Mocht dat zo zijn, dan zal hij niet schromen om zijn beleggingen hierop aan te passen.

Natuurlijk zijn er veel meer crypto's en met de keuze voor Bitcoin en Ethereum heb je wellicht niet zoveel winst geboekt als vele mensen die in andere protocollen en tokens hebben geïnvesteerd en gespeculeerd. Maar misschien zijn deze twee dus misschien beter vergelijkbaar met Apple en Microsoft: genoeg winstpotentie met een mate van zekerheid qua bestaan. Niet te spannend, niet te saai – gewoon prima voor een belegger die een gemiddeld risico-profiel heeft.

Bitcoin en Ethereum kopen

Twan heeft in de afgelopen jaren al via meer dan 20 platforms in Bitcoin en Ethereum gehandeld en geïnvesteerd. Elke keer was er wel weer eentje die qua gemak er bovenuit stak. De ontwikkelingen gaan immers heel hard. Je hebt op dit moment heel wat partijen waar je veilig kan beleggen in crypto – in welke vorm dan ook. Er valt voor iedere aanbieder wel wat te zeggen en iedere belegger heeft zijn eigen voorkeuren.

Gezien de ontwikkelingen en ook problemen in de afgelopen jaren, is het inmiddels wel wijsheid om zowel Bitcoin en Ethereum te kopen via een Nederlandse partij. En dan wil je ook niet jouw crypto bewaren bij die partijen, maar zelf bewaren op een hardware wallet.

Dat kan onder andere bij deze aanbieders:

  • Bitonic
  • BTC Direct

Bij hen kun je via een maandelijkse automatische incasso een vast bedrag aan Bitcoin en Ethereum kopen. Dit wordt na afschrijving automatisch van euro's omgezet in BTC en ETH en naar jouw eigen hardware wallet gestuurd. Je spaart hierdoor als het ware elke maand een beetje, zonder je druk te hoeven maken om de koers. Geeft rust en is wat ons betreft een hele goede manier om te beleggen in crypto.

Nederlandse platformen om in crypto te beleggen

Afgezien van deze twee aanbieders zijn er natuurlijk nog vele andere. Doe vooral zelf goed onderzoek in wat en waar je wilt beleggen, investeren en speculeren. Een aantal Nederlandse aanbieders die de mogelijkheid bieden om, naast Bitcoin en Ethereum, in vele andere cryptoprojecten te investeren zijn onder andere:

  • BLOX
  • Bitcoin Meester
  • Satos
  • Bitvavo
  • Anycoin Direct
  • Amdax

De meesten bieden ook aan om jouw crypto's daar op te slaan en bewaren, zodat je niet zelf aan de slag hoeft met jouw eigen hardware wallet. Dat is voor beginners vaak laagdrempeliger. En wij merken in onze eigen omgeving dat vooral BLOX erg populair en gebruiksvriendelijk is.

→ In het register van De Nederlandsche Bank vind je alle crypto-aanbieders met een officiële registratie in Nederland.

Wereldwijde aanbieders

En dan heb je buiten de oerhollandse aanbieders natuurlijk nog vele grote platformen die wereldwijd opereren: Kraken en Binance bijvoorbeeld. Aangezien hier nog wel heel wat regels en wetten onduidelijk zijn, zijn wij hier zelf niet zo'n fan meer van en zoude we het persoonlijk bij een van bovenstaande Nederlandse aanbieders houden. En het hoeft ook niet internationaal, want op eigen bodem hebben de meeste mensen al genoeg keus. Doe vooral goed je eigen onderzoek.

Staking

Staking is het mechanisme waarbij je jouw coins vastzet en hier een vergoeding voor ontvangt, in de vorm van rente (staking rewards). Ook al kan dit een mooie manier zijn om passief rendement te krijgen op assets die je voorlopig niet wilt verkopen, zijn wij hier toch geen fan van. Meestal worden die coins vanuit cryptobedrijven uitgeleend aan andere partijen om er zo aan te verdienen en jouw die rente uit te kunnen betalen.

Maar zoals we al vaker gezien hebben in afgelopen jaren, voeg je hierdoor vaak juist meer risico toe dan crypto toch al heeft. Het kan namelijk zijn dat de partij waar die coins aan uitgeleend worden, failliet gaat en dan ben je jouw crypto hoogstwaarschijnlijk kwijt. Het is ook niet nodig, want de potentiële rendementen op crypto-assets zijn al zodanig hoog, dat die paar extra procenten rente niet veel toevoegen. Wij blijven er zelf van weg, maar doe vooral wat je zelf bevalt. :)

Hardware wallets: zelf jouw crypto opslaan

Wil je nu zelf jouw eigen crypto’s beheren en niet opslaan of bewaren in de app van een van bovenstaande aanbieders, koop dan een hardware wallet. Dit is een soort usb stick waarmee je zelf jouw eigen wallets hebt. Een stuk veiliger dan een online service of een app, mits je natuurlijk die hardware wallet niet kwijtraakt. Want dat vergeten ook veel mensen: er is niemand die jouw crypto kan redden, als je zelf niet de verantwoordelijkheid neemt over jouw eigen wallet en wachtwoord.

Wij maken gebruik van zowel de Trezor als de Ledger hardware wallet. Beiden zijn vanaf de officiële websites van Trezor en Ledger te koop. Ook bij Bol en Amazon vind je ze, maar we zijn er zelf voorstander van om het rechtstreeks bij de leverancier te bestellen, omdat je dan zeker weet dat het originele producten betreft.

Beleggen in crypto voor beginners

Heb je nou nog nooit wat gedaan met crypto en wil je, na een stevig portie onderzoek, een begin maken met beleggen erin? Als wij zelf opnieuw zou moeten beginnen met een heel klein bedrag, dan zouden we simpelweg een account aanmaken bij een van de Nederlandse aanbieders. Daar koop, verkoop en bewaar je jouw crypto zonder al te veel poespas. Verreweg het gemakkelijkste.

Wil je toch wat serieuzer worden en met grotere bedragen gaan beleggen in crypto, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een hardware wallet van Trezor of Ledger aan te schaffen. Of misschien een combi van beiden: deels in eigen beheer en deels in beheer van een (Nederlandse) aanbieder, zoals Amdax. Dan loop je in ieder geval niet het risico dat je alle crypto kwijt bent als er iets mis gaat met jouw hardware wallet of bij die derde partij.

En wil je net als Twan maandelijks met een vast bedrag sparen in Bitcoin en Ethereum, dan kan dat via het Bits programma van Bitonic (alleen BTC) en het spaarplan van BTC Direct (BTC en ETH).

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in