Gebruik ETP’s om in crypto te beleggen

Nu de crypto hype weer op volle toeren lijkt te draaien en we mogelijk uitkijken naar een bullrun (je weet het nooit), zijn er altijd veel vragen over hoe te beleggen in en profiteren van mogelijke koersstijgingen in de cryptomarkt.

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Natuurlijk kun je zelf aan de slag door direct de cryptocurrencies en tokens te kopen op een crypto exchange of via je eigen wallet, maar er zijn ook beleggingen die je kunt doen bij normale brokers: via Exchange Traded Products.

Exchange Traded Products

Bij een broker als DEGIRO of LYNX kun je niet direct beleggen in crypto zoals Bitcoin en Ethereum, laat staan alle kleine duizenden andere cryptoprojecten. Hiervoor dien je dan een account te openen bij Bitvavo, Amdax, BLOX of een van de andere aanbieders van dit soort diensten.

Maar wat nou als je helemaal niet ergens anders een account wilt openen en gewoonweg blootstelling aan crypto wilt hebben bij jouw traditionele broker, samen met je aandelen en ETF’s? Dan kun je een Exchange Traded Product voor crypto overwegen.

Een Exchange Traded Product is een beleggingsproduct dat de koers van een onderliggende asset volgt. Je hebt bijvoorbeeld ook ETP’s voor grondstoffen, zoals goud en koper en dus ook voor crypto’s zoals Bitcoin en Ethereum (en anderen).

Een ETP kun je gewoon aankopen bij DEGIRO, Trading212, LYNX en andere bekende brokers. Het werkt niet anders dan bij een Wereld ETF bijvoorbeeld en dat maakt het aantrekkelijk voor beleggers die niet willen overwegen om in crypto’s zelf te investeren en dit gescheiden moeten houden van andere beleggingen in hun portfolio.

Mijn favoriete ETP’s om in crypto te beleggen

Ok, dus je wilt profiteren van de mogelijke bullrun in crypto’s en je wilt een (kleine) allocatie doen bij je eigen broker. Dan zijn er verschillende ETP’s om in te beleggen, waarvan ik hieronder mijn favorieten zet.

VanEck Bitcoin ETN (VBTC)

De VanEck Bitcoin ETN is een volledig met onderpand gedekte exchange traded note die belegt in bitcoin. Je belegt met deze ETN (Exchange Traded Note) dus alleen in Bitcoin en niet in de andere cryptovaluta.

De VanEck Bitcoin ETN is bij zo’n beetje alle brokers aan te kopen.

 • Jaarlijkse lopende kosten: 1,00%
 • Introductie jaar: 2020
 • Belegd vermogen: $300+ miljoen
 • Beurzen: Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, SIX Zwitserland, Deutsche Börse
 • ISIN: DE000A28M8D0

Alternatieven zijn o.a. de CoinShares Physical Bitcoin ETP (ISIN: GB00BLD4ZL17) en de WisdomTree Physical Bitcoin ETP (ISIN: GB00BLD4ZL17).

VanEck Ethereum ETN (VETH)

De VanEck Ethereum ETN is net als z’n grotere broertje VBTC een volledig met onderpand gedekte exchange traded note, maar dan voor Ethereum.

Ook deze is bij heel veel brokers aan te kopen, waaronder DEGIRO, LYNX en Trading212.

 • Jaarlijkse lopende kosten: 1,00%
 • Introductie jaar: 2021
 • Belegd vermogen: $100+ miljoen
 • Beurzen: Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, SIX Zwitserland, Deutsche Börse
 • ISIN: DE000A3GPSP7

Alternatieven zijn o.a. de CoinShares Physical Ethereum ETP (ISIN: GB00BLD4ZM24) en de WisdomTree Physical Ethereum ETP (ISIN:GB00BJYDH394).

VanEck Crypto Leaders ETN (VT0P)

Wil je nou niet specifiek in 1 of 2 crypto’s beleggen, dan kun je ook beleggen in de mandje. Dit komt wat meer in de buurt van een ETF met meerdere onderliggende beleggingen.

Een optie is de VanEck Crypto Leaders ETN, die in de meest liquide crypto’s belegt in de top 10. Denk hierbij aan Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano, Chainlink en Polygon.

Persoonlijk denk ik dat Bitcoin en Ethereum het goed zullen doen en de komende jaren zullen overleven, maar van de anderen weet ik het gewoonweg niet. En daarom zou ik zo’n mandje overwegen, want dan doet VanEck in dit geval het werk voor mij.

 • Jaarlijkse lopende kosten: 1,50%
 • Introductie jaar: 2022
 • Belegd vermogen: $10+ miljoen
 • Beurzen: SIX Zwitserland, Deutsche Börse (XETRA)
 • ISIN: DE000A3GWEU3

De lopende kosten zijn wellicht wat hoog, maar je hebt hiermee dan ook een product dat mogelijk niet groeit met het standaard 8% rendement per jaar (zoals bij een ETF). Voor de kans op meer rendement, betaal je ook meer aan lopende kosten. Is wellicht het overwegen waard.

WisdomTree Physical Altcoins (ALTC)

Deze ETN volgt de prestaties van de top altcoins. Hiermee beleg je dus in de top van de cryptomarkt, exclusief Bitcoin en Ethereum (die zitten er niet in). Je zou deze ETN dus als aanvulling kunnen gebruiken op een reeds bestaande positie in BTC en ETH.

 • Jaarlijkse lopende kosten: 1,45%
 • Introductie jaar: 2021
 • Belegd vermogen: $3+ miljoen
 • Beurzen: Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, SIX Zwitserland, Deutsche Börse (XETRA)
 • ISIN: GB00BMTP1519

Complete lijst van Crypto Echange Traded Products

Hierboven vind je mijn favorieten, die ik zelf ook gebruik om bij een normale broker mee te beleggen. Wil je nou een compleet overzicht van Crypto ETP’s, dan kun je deze vinden op de website van JustETF.com.

Hier vind je onder andere ook ETP’s in Aave, Algorand, Solana, Avalanche, Cardano, Chainlink en nog veel meer. Er zijn voor Europeanen al meer dan 70 van dit soort beleggingsproducten om exposure te krijgen in crypto.

Crypto Ecosysteem mandje

Ik heb bij Trading212 een mandje gemaakt met enkele van dit soort ETP’s, aangevuld met individuele aandelen die exposure hebben in crypto. Dit mandje houd ik maandelijks bij en beleg ik een deel van mijn vermogen in.

Beleggen in onze thema-portfolio’s
Vanaf dit jaar beleggen we een deel van ons vermogen in thematische portfolio’s. Met behulp van Trading 212 kunnen beleggers eenvoudig portfolio’s samenstellen, posities heralloceren en hun portfolio’s laten kopiëren door anderen. Als jij gelooft in de ideeën en thema’s waarin Twan of Jasper beleggen, bieden we de mogelijkheid om

Mocht je interesse hebben, dan kun je het mandje kopieren en meeliften op mijn beleggingen. Wel op eigen risico, want dit is geen financieel advies.

En de Bitcoin ETF dan?

Het zal je niet ontgaan zijn dat er mogelijk Bitcoin ETF’s aankomen, die door heel wat grote partijen zoals BlackRock en VanEck aangeboden zullen worden. Waarom zou je hier dan niet op wachten en toch in een ETN/ETP beleggen?

De Bitcoin ETFs zullen beschikbaar zijn voor Amerikanen en niet voor ons als Europeanen. Althans, dat verwacht ik voor de eerste periode. Om erin te kunnen beleggen als Europeaan, bijvoorbeeld via DEGIRO, moet het een UCITS versie krijgen.

UCITS is een richtlijn van de Europese Unie waaraan alle in de EU gevestigde beleggingsfondsen moeten voldoen om verkocht te kunnen worden. We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn wanneer je een mooie ETF hebt gespot op een forum en na een tijdje zoeken erachter komt dat je hem hier nergens kunt kopen.

Dit komt omdat er dan geen UCITS versie van is, zoals ook al jaren het geval is geweest bij de ETF’s van ARK Invest. Leuk voor Amerikanen, minder leuk voor ons.

Dus tot de Bitcoin ETF ook voor Europeanen beschikbaar is, zijn dit soort ETP’s een goed alternatief, wat mij betreft. Helaas wel duurder (lopende kosten) dan de Amerikaanse varianten, dat wel.

Wat gebeurt er als de Bitcoin ETF er komt - De Lange Termijn
Een van de meest besproken crypto-thema’s van de afgelopen maanden is toch wel de Bitcoin ETF. Komt hij er of niet en wat kan er gebeuren als de lancering ervan wordt goedgekeurd?

Direct en indirect in crypto beleggen

Waarom zou je gebruik maken van dit soort producten bij traditionele brokers, terwijl je ook gewoon direct in crypto kunt investeren door het bij een cryptobroker of in je eigen wallet te houden?

Ik ben persoonlijk voorstander van een combinatie van producten. Ik houd zelf crypto in mijn eigen wallet, maar ook bij partijen zoals Amdax. Die spreiding vind ik prettig en de crypto’s zijn dan (deels) in mijn beheer.

Met een ETP heb ik geen crypto’s in eigen beheer, maar maak ik simpelweg gebruik van een beleggingsproduct om exposure te krijgen in de koersbewegingen van de cryptomarkt.

Daarnaast is het een voordeel dat ik dit soort beleggingen gewoon vanuit mijn eigen DEGIRO / Trading212 / LYNX account kan doen en hier niet weer een of ander crypto-account voor moet openen bij een (onbekende) partij.

Met het deel van mijn geld dat belegd is in Crypto ETP’s, wil ik winst kunnen maken die ik daarna gemakkelijk binnen de broker kan omzetten in bijvoorbeeld een dividend ETF of individuele aandelen.

Wat voor jou het beste werkt, is aan jou. Ik kan me voorstellen dat die-hard crypto believers hier niets in zien en liever de crypto zelf in hun eigen wallets beheren. Maar niet iedereen vindt dit prettig en wil hierover alles leren. Fair enough en daarom zijn er dit soort producten.

Heb je zelf nog tips, let me know!

CryptoAandelen

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.