Met deze tips houd jij maandelijks meer geld over

Met deze tips houd jij maandelijks meer geld over

Heb jij aan het eind van je salaris altijd een stukje maand over en heb je je gedurende de maand weer laten verleiden om meer uit te geven dan je van plan was? Had je je voorgenomen om meer te sparen of investeren en zo te werken aan een betere financiële toekomst, maar is het er wéér niet van gekomen? Misschien kun je met behulp van onderstaande tips toch maandelijks meer geld overhouden.

1. Schrijf je uit van alle nieuwsbrieven

Laten we eerlijk zijn. Marketing mensen weten heel goed hoe ze ons moeten prikkelen om meer te kopen. Elke keer dat er een nieuwsbrief met een speciale aanbieding in onze mailbox verschijnt, is er weer die verleiding om iets te kopen.

Ga daarom eens een paar uurtjes zitten en schrijf je uit van elke nieuwsbrief die je de afgelopen maand hebt gehad. Of neem je voor om elke keer dat je een nieuwsbrief ontvangt, direct op de “afmelden” knop of link te klikken. Hoe minder verleiding, hoe groter de kans dat jij maandelijks meer geld overhoudt.

2. Zet het op een aparte rekening

Het hebben van meerdere spaarrekeningen en betaalrekeningen heeft er bij mij voor gezorgd dat ik minder geld uit ging geven. Door niet alles op die ene rekening te hebben staan, waar ook mijn pinpas bij hoort, ben ik minder snel geneigd om er gebruik van te maken.

Zet een deel van je spaargeld elke maand weg op een rekening waar geen betaalpas aan gekoppeld zit. Niet dat het daardoor onmogelijk is om geld uit te geven, maar het introduceert weer een extra stap om dat geld over te schrijven naar een rekening waarmee je wél kunt betalen. En elke extra stap is een bewust moment om jezelf even te herinneren waarom je wilde sparen.

Open je bijvoorbeeld een gratis betaalrekening, waar een pinpas bij hoort, dan kun je overwegen om die pas te verknippen en weg te gooien zodra hij binnen is.

3. Pin alvast een deel cash

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het fysiek vasthouden van cash bedragen en hiermee te betalen, voor ons veel “echter” voelt dan wanneer het slechts een paar digitale cijfertjes zijn op een scherm.

Er zijn hele hordes mensen die het enveloppen systeem uit vroegere tijden weer zijn gaan gebruiken, waarmee ze aan het begin van de maand onder andere hun boodschappengeld cash in een envelop doen. Door dit budget cash uit te geven, zie je gedurende de maand duidelijk hoeveel je daadwerkelijk nog over hebt.

Tevens voorkom je hiermee dat je online gaat online shoppen, want cash is nou eenmaal niet door de WiFi te proppen! Dus je zult elke keer fysiek ergens heen moeten gaan om je geld uit te geven, wat de kans alweer vergroot om maandelijks meer geld over te houden.

4. Maak alles automatisch

Ben jij ook zo iemand die aan het eind van de maand nog maar heel weinig geld over heeft? En wordt je hier creatief van, door ineens goed op te moeten letten waar je dat laatste beetje geld aan uitgeeft?

En zodra je salaris is gestort, voel je je rijk en ben je ineens niet zo creatief meer met elke euro. Je hebt er immers weer genoeg van.

Zorg daarom voor een kleine “mind trick” en stel alles op je rekening zo in, dat je op salarisdag nog steeds blut bent. Je doet dit door van tevoren automatische overschrijvingen in te plannen naar jouw investeringen, spaarrekeningen en maand budget.

Zodoende wordt je op salarisdag niet wakker met een berg geld en een berg redenen om dat geld uit te gaan geven aan dingen waar je de afgelopen maanden ook zonder hebt gekund.

5. Betaal je schulden (extra) af

Dit klinkt misschien als een gekke tip om geld te besparen. Maar geld dat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Door je schulden (automatisch) af te betalen, voorkom je in feite dat je het geld voor – onnodige – aankopen gaat gebruiken.

Zodra het overgemaakt is om je schuld te verlagen of af te lossen, kun je er niet meer bij. Ja, dit doet misschien even pijn. En misschien wil je gewoon lief zijn voor jezelf door een spaarbuffer op te bouwen of wat meer ademruimte te hebben.

Maar wij mensen zijn maar al te goed in onszelf voor de gek houden. Weg is weg, en je hebt er direct jouw schulden ook weer mee verlaagd = beter voor je toekomst!

6. Zoek een buddy

Net zoals bij sporten, kan het helpen om het samen met iemand te doen. Door een buddy te hebben, hou je elkaar op koers en kun je elkaar stimuleren om je aan de goede voornemens te houden. Gewoon, als extra stok achter de deur.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in