Innovatie beleggen: Blockchain, Space & Autonoom rijden

Innovatie beleggen: Blockchain, Space & Autonoom rijden

Als belegger kijk je vooral naar de mogelijkheden die met een minimale risico een maximaal rendement opleveren. Toch vind ik het een aantrekkelijke gedachte om te investeren in bedrijven waarbij ik verwacht dat zij de markt dankzij innovatie flink zullen opschudden.

Aan de ene kant bieden dit soort bedrijven een enorm groeipotentieel. Vaak wel tegen een hogere waardering. Aan de andere kant is het tof om een bedrijf te zien ontwikkelen van een sterk idee en concept, naar een dominante speler. Het vraagt een gevoel voor (macro) trends, inschatten van de potentie van het bedrijf en een sterke maag om bovenmatig risico te nemen.

In deze driedelige serie staan we stil bij de negen belangrijkste disruptieve innovaties en trends van de komende jaren. Per artikel worden drie innovaties behandeld, met een aantal relevante aandelen per industrie.

Lees ook de andere artikelen in deze serie:

Blockchain

Blockchain is een technologie die data bewaard op een gedecentraliseerde manier. In een versimpelde vorm: data wordt door meerdere plekken opgeslagen, op een anonieme en veilige manier. Dankzij blockchain technologie wordt gevoelige informatie op een anonieme en veilige manier opgeslagen, waarmee niet te manipuleren valt. Denk aan contractafspraken, medische- en financiële gegevens. Blockchain wordt al enkele jaren gezien als een grote aanstaande innovatie, maar de echte doorbraak heeft nog niet plaats gevonden. Toch is dit een interessante technologie in een alsmaar digitalere wereld.

Als je gelooft in het gedecentraliseerde manier van data opslaan, dan kan het interessant zijn om te beleggen in een innovatieve tech speler. Dan kan je denken aan bedrijven zoals IBM (IBM) en Intel (INTC), twee volwassen legacy bedrijven die stevig investeren in hun blockchain services. Op dit moment worden beide bedrijven afgestraft door beleggers, dus dit zou een interessante value belegging kunnen zijn voor de lange termijn. Ook Amazon (AMZN) is actief in blockchain met managed services.

Ook kan je ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die stevig profiteren van de opkomende blockchain technologie. Mijn eerste keuze is DocuSign (DOCU), een dienst die helpt om documenten veilig te ondertekenen en op te slaan. Een sterkere blockchain technologie zal direct bijdragen aan de kwaliteit van DocuSign. Ook op FinTech gebied liggen mooie kansen, met bedrijven zoals Visa (V), Square (SQ) en Mastercard (MA).

Space Exploration & Connectivity

Space, the final frontier! Iets waar iedereen al sinds kind over fantaseert dat we ooit op een andere planeet zouden kunnen wonen. Dat is allemaal nog iets teveel Star Trek, maar sinds afgelopen jaar is het wel mogelijk om te investeren in ruimtevaart bedrijven. De grootste parels zoals SpaceX en Blue Origin blijven nog in private handen, maar er zijn wel degelijk mooie bedrijven met toekomstperspectief waarin je kan beleggen.

Eén van de bedrijven in mijn portfolio is AST SpaceMobile (ASTS). Hun missie is om alle bewoners op aarde te voorzien van een mobiele verbinding. Op dit moment is 52% van de mensen niet connected vanwege beperkingen rondom hun locatie. AST SpaceMobile werkt samen met de grootste telecom providers, die hun service zullen aanbieden aan hun vaste klanten. In ruil krijgt AST SpaceMobile een deel van de omzet.

Ook een aantrekkelijke investering is de zogeheten ‘picks and shovels' van deze nieuwe industrie. Oftewel, diegenen die de raketten kunnen bouwen en lanceren. Eén van die bedrijven is Rocket Lab (RKLB). Zij faciliteren bedrijven in het produceren en lanceren van onder meer satellieten en ruimtevrachten.

Andere mogelijke beleggingen: Virgin Galactic (SPCE) Maxar Technologies (MAXR) en Iridium Communications (IRDM).

Autonoom rijden

Het klinkt als een geweldige toekomst: je hoeft nooit zelf meer ergens heen te rijden. Je kan op ieder moment een auto oproepen via een app, want niemand heeft meer een auto in bezit. De auto brengt je zelfstandig naar je bestemming, terwijl jij op de achterbank een film kan kijken. In no-time ben je op plek van bestemming, want dankzij AI zijn files geminimaliseerd en zijn verkeersongelukken uitgesloten.

De 5 fases van Autonoom rijden:

  • Level 0: geen autonomie, oftewel de huidige auto
  • Level 1: Driver Assistance, denk aan cruise control en lane assist
  • Level 2: Partial Automation, als bestuurder dien je je hand op het stuur te houden, maar de snelheid en sturing wordt geautomatiseerd. Onder meer een technologie die Tesla auto's bezitten
  • Level 3: Conditional Automation, dit is de nabije toekomst. Auto's kunnen zichzelf besturen, maar enkel onder bepaalde omstandigheden zoals op de snelweg en bepaalde snelheden
  • Level 4: High Automation, auto's kunnen zichzelf besturen zonder menselijke interactie. Maar het blijft beperkt tot bepaalde taken.
  • Level 5: Full Automation, volledig autonoom rijden zonder enige inbreng van bestuurder. Het stuur en de pedalen kunnen uit de auto gesloopt worden, er ontstaat een geheel nieuw voertuig

Hoe staat het nu ervoor?

Op dit moment zitten bepaalde modellen in level 2.5: op bepaalde gebieden kan een auto zichzelf besturen, maar vaak wordt wel gevraagd voor een hand aan het stuur. Deze ontwikkelingen gaan echter razendsnel, dus het kan een interessant domein zijn voor een belegger om in te investeren. Hierbij heb je de mogelijkheid om in de automakers te investeren die qua technologie voorlopen op de rest. Tesla (TSLA) is de meest vooruitstrevende kandidaat op dit gebied. Maar daarnaast heb je ook Lucid Motors (LCID) die oorspronkelijk een tech bedrijf is. Uiteraard heb je ook de legacy automakers zoals Ford (F) en Volkswagen (VWAGY) die serieus investeren in zelfstandig rijden.

Naast de automakers, kan je ook ervoor kiezen om te investeren in de technologie bedrijven die zelfstandig rijden grotendeels mogelijk maken. Hierbij kan je denken aan een tech gigant zoals Google (GOOG), die met Waymo een dochterbedrijf hebben die gezien wordt als de speler met de meest vooruitstrevende technologie. Maar je kan er ook voor kiezen om te investeren in Lidar technologie: camera's in de auto die de auto zijn ogen geeft. Dan kan je denken aan Ouster (OUST) en Luminar (LAZR).

Benieuwd naar meer innovatieve kansen?

Lees ook de andere artikelen in deze serie:

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in