Geld verdienen vanuit huis: echt zo makkelijk?

Geld verdienen vanuit huis: echt zo makkelijk?

Of je nou teveel tijd hebt en je verveelt, of simpelweg iets meer geld wilt verdienen naast je normale inkomen: geld verdienen vanuit huis kan op verschillende manieren. Maar je zult er wat voor moeten doen!

Actief en passief inkomen

Laat ik beginnen te zeggen dat er over het algemeen twee vormen van inkomen zijn: actief inkomen en passief inkomen. Actief inkomen is geld dat je verdient door er actief uren in te stoppen. Passief inkomen is geld dat binnenkomt, zonder dat je hier 1-op-1 uren aan besteedt (passief dus).

Het web staat er vol mee: filmpjes van mensen die je vertellen hoe je gemakkelijk duizenden euro's kunt verdienen vanuit huis. Het een zonder veel kennis, het ander vergt dat je een cursus doet om de “beste strategie” te leren toepassen.

Kom op. Wees even kritisch. Als het echt allemaal zo makkelijk zou zijn, zou iedereen het doen. En dan zou het vanzelf weer moeilijk worden, door alle concurrentie. En meestal zijn het voornamelijk de makers van zo'n cursus die er (passief) aan verdienen. Niet jij!

Geld verdienen zonder er moeite voor te doen bestaat niet (uitkeringen etc, daargelaten – daar valt over te twisten, wat ik hier niet ga doen).

Zowel bij passief als actief geld verdienen vanuit huis, zul je dus aan de bak moeten. Echt, stel je daar gewoon op in en bespaar je de illusie van een kijk-mij-eens-in-mijn-villa-op-bali-zitten-zonder-stress strategie om snel rijk te worden (je kent die reclames op Youtube vast wel).

Het kost tijd, kennis en moeite – echt!

Geld verdienen kost tijd, kennis en moeite. Ja, sommige vormen kosten minder tijd dan moeite en andersom. Maar ga er vanuit dat je niet binnen een paar maanden even een klein fortuin gaat opbouwen.

Mensen die vanuit huis wat extra geld willen verdienen, vallen wat mij betreft in een van de volgende drie categorieën:

  1. Zij die denken dat het gemakkelijk is, enthousiast starten en teleurgesteld de harde realiteit ondervinden.
  2. Zij die denken dat het te moeilijk is, nooit beginnen en teleurgesteld zijn dat anderen het wel lijkt te lukken.
  3. Zij die de realiteit onder ogen zien, toch enthousiast starten en door blijven zetten tot ze spectaculair falen of na verloop van tijd toch succes zien.

En je hoeft niet in een van deze categorieen te vallen. Je kunt ze ook allemaal doorlopen, zoals ik heb gedaan.

Succes = Vallen en weer opstaan

Jaren geleden zocht ik naar snelle manieren om geld te verdienen vanuit huis. Toen de realiteit anders bleek dan mijn verwachtingen, bleef ik gedesillusioneerd achter (fase 1).

Hierdoor belandde ik in fase 2, waarbij ik gewoonweg dacht dat het te lastig was. En dus stokte mijn plannen en durfde ik het niet nog eens aan. Maar inmiddels ben ik in fase 3 beland.

Ze zeggen wel eens: het is vallen en opstaan. En: falen is een cruciaal onderdeel van succes. En hoe cliche het ook is, het is in mijn geval gewoon waar.

Ik heb geleerd van mijn fouten. En onderweg mijn mindset vorm kunnen geven, zodat ik niet bang ben om dingen uit te proberen. Het falen is een les en geen einde oefening.

Voorbeelden van thuis geld verdienen

Er zijn ZOVEEL mogelijkheden om geld te verdienen vanuit huis. Het vergt dus (zelf)kennis, tijd en moeite. Maar in veel gevallen ook: wat geluk en geld. Jazeker, om geld te verdienen zul je in veel gevallen ook geld moeten uitgeven. Dat is echter wel afhankelijk van de business die je kiest.

Om je globaal een idee te geven van de mogelijkheden, heb ik er hieronder een aantal uiteen gezet.

1. Geld verdienen met een blog

Heb je een bepaalde niche of onderwerp waar je veel over weet? Dan zou je kunnen overwegen om een blog te starten. Veel mensen zeggen dat je ook moet kunnen schrijven, maar wat mij betreft is dat een skill die je kunt leren door te doen.

Een blog is een mooie manier om via advertenties, betaalde artikelen en affiliate marketing (producten en diensten van anderen aanprijzen) geld vanuit huis te verdienen.

Maar, wat ik uit eigen ervaring weet: een blog is VEEL, heel veel werk. Tuurlijk, je kunt het afdoen met een paar artikelen per jaar. Of je hele website volknallen met commerciële uitingen. Maar dat is echt focussen op de korte termijn. Niemand wil graag naar zo'n site terugkomen, dus al snel zal blijken dat dit niet de juiste strategie is.

Het starten van een blog is eenvoudig, goedkoop en daarom wellicht ook enorm populair op het moment. Regel wat hosting voor 50 euro per jaar, gebruik de gratis versie van WordPress en begin gewoon. Maar, de concurrentie is moordend, dus besef je wel dat je niet de enige bent met dit idee.

2. Online enquetes invullen

Heb je echt veel tijd en verveel je je te pletter? Dan kun je wat geld bijverdienen door online enquetes te doen. Een snelle Google Search levert je heel veel websites op die jou geld of cadeaubonnen bieden, in ruil voor jouw antwoorden en tijd.

Realiseer je wel dat het echt HEEL VEEL TIJD gaat kosten voordat je een leuk bedrag bij elkaar geklikt hebt. Maar, daarentegen kan iedereen hiermee gratis en vandaag nog starten. Dus als tijd geen issue is voor je, give it a try!

3. Vanuit huis vertaalopdrachten doen

Heb je een talenknobbel of ben je bijvoorbeeld goed in Engels? Dan zijn er vele online bureaus die opdrachten uit hebben staan ter vertaling. Hierbij kan het gaan om het vertalen van hele web-teksten tot het omzetten van spraak (Youtube/Podcast) in tekst of het verzorgen van ondertitels voor filmpjes en dergelijke.

Je kunt, na een kleine test, vaak snel beginnen. En omdat dit online vanuit huis te doen is, kun je het gewoon in je vrije uren doen. Het is vaak in opdracht-vorm, dus als je even op vakantie bent neem je gewoon geen nieuwe opdracht aan.

RadicalFIRE heeft hier een hele fijne blogpost over geschreven.

4. Zelf dingen maken en online verkopen

Vaak verkopen mensen spullen op Marktplaats, maar dat is niet waar ik het hier over heb. Ook al kun je daar prima geld mee verdienen.

Nee, ik heb het hier over producten die je zelf maakt en online wil verkopen. Als hobby. Bijvoorbeeld: kettingen, kaarten, gebreide mutsen, bedrukte t-shirts, aardewerk, mondkapjes (jazeker), sleutelhangers, kunst, speelgoed en ga zo maar door.

Er is een wereldwijde marktplaats voor al deze zelfgemaakte, creatieve producten: Etsy.com. Op hun website vind je een gemakkelijk gids voor beginners, dus zeker even een kijkje waard.

5. Online skills aanbieden op Fiverr

Fiverr is een online marktplaats waar je jouw skills kunt aanbieden en hier vanuit huis geld mee kan verdienen. Ben je bijvoorbeeld goed in het ontwerpen van logo's, maak je muziek, doe je aan copywriting of ben je een pro in videobewerking? Dan zijn er opdrachtgevers die jou via Fiverr (zakelijk en particulier) hier voor willen betalen.

Het mooie aan Fiverr is dat het veelal om skills gaat die je mogelijk in je huidige werk reeds toepast. Als (web)designer kan je dus extra bijverdienen door jouw diensten via Fiverr aan te bieden aan een breder publiek. Gewoon naast je huidige baan. Wel even checken met je werkgever of dat ok is, natuurlijk.

6. Vakmanschap aanbieden via Werkspot

Waar het bij Fiverr gaat om online (digitale) diensten aanbieden, kun je op Werkspot jouw vakmanschap of klus-skills aanbieden. Veel huishoudens en bedrijven zijn op zoek naar klusjesmannen en die vinden ze vaak via Werkspot.

Ben je bijvoorbeeld goed in elektra, planken aan een muur maken of zelfs IKEA kasten in elkaar zetten – dan kun je aan bak om wat bij te gaan verdienen.

Let er wel even op dat je hiervoor wel een KvK nummer nodig hebt.

7. Opdrachten doen voor Roamler

Roamler is een smartphone app, waarmee je taken kunt voltooien in jouw buurt of stad. Grote merken plaatsen opdrachten om onder andere in supermarkten, winkels, cafés en restaurants hun zichtbaarheid te controleren.

Je gaat via de Roamler app dus op locatie (bijvoorbeeld bij een supermarkt) korte vragenlijsten invullen, foto's maken en op pad als mystery shopper. Uitbetalingen varieren van een paar euro (makkelijke en snelle opdracht) tot een paar tientjes (uitgebreide opdracht, waarvoor je eerst wat niveaus in de app behaald moet hebben).

8. Maaltijden bezorgen via Thuisbezorgd, Deliveroo en Ubereats

Dit zie ik veel jonge mensen doen en is een leuke manier om wat extra te verdienen. Het is niet echt vanuit huis, maar je hoeft er ook niet voor op kantoor te zitten of ver voor te reizen.

Met name in dit soort tijden groeien de online bestellingen enorm en hier zijn altijd bezorgers voor nodig. Je kunt je snel inschrijven bij een van deze diensten, maar hou er wel rekening mee dat het echt om een bijverdienste gaat: je wordt er niet rijk van.

9. Een Youtube kanaal beginnen

Denk jij dat je iets hebt wat andere mensen graag willen zien en ben je bijvoorbeeld geen fan van schrijven? Dan kun je overwegen om een Youtube kanaal te beginnen.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er content voor maken. Vervolgens kun je dan via advertenties of samenwerkingen met merken, aan verdienen.

Let er wel op dat dit ook weer HEEL veel tijd kost (video- en fotobewerking, erop uit trekken etc). Maar, er zijn bijvoorbeeld ook kanalen en accounts die slechts de lege straten in grote steden tijdens Corona-tijd filmen.

Of urenlange video's van simpelweg de rust van het bos afspelen. Zonder spraak of edits. En duizenden mensen trekken (en advertentie inkomsten), door slim in te spelen op een trend.

10. Geld verdienen met Tiktok

Ben je helemaal fan van Tiktok en heb je veel volgers? Dan kan het interessant zijn om hier geld mee te gaan verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door (net als op andere Social Media) producten van jezelf of anderen te promoten. Of door jouw volgers donaties te laten doen zodra je live gaat. Op deze manier geld verdienen staat nog wat in de kinderschoenen, maar ook hier kun je dus geld mee verdienen vanuit huis.

11. Virtual Assistant worden

Dit kwam ik voor het eerst tegen in het boek “The vierurige werkweek” van Tim Ferris. Hij gebruikt mensen op afstand als persoonlijke assistent. Zij beheren zijn agenda, voeren kleine taken uit, zorgen voor persberichten en ga zo maar door. Je bent dus de sidekick van iemand die hulp nodig heeft bij het managen van de business. En dit kan geheel virtueel/digitaal, waar je dan ook zit in de wereld. Kijk eens op de site van Upwork, waar veel mensen hun diensten aanbieden als VA.

12. Bijles geven

Ben jij ergens goed in en denk je dat je andere mensen kunt leren hoe ze daar ook goed in kunnen worden? Denk dan eens aan het aanbieden van jouw diensten, in de vorm van bijles. Dit kan op locatie, bij jou thuis. Of digitaal, online. Denk aan bijles in talen of huiswerk, maar ook omgaan met software zoals Microsoft Office.

13. Websites testen

Veel bedrijven willen weten hoe hun website nou echt werkt voor de gebruiker. En hoe ze zaken kunnen verbeteren, voor of nadat die website online staat. Jij kunt vanuit huis websites gaan testen en hier geld mee verdienen. Een populaire website die dit aanbiedt is bijvoorbeeld Usertesting.

14. Geld verdienen met gamen

Ja echt! Gamen is niet alleen voor veel mensen ontspannend, maar je kunt er inmiddels ook goed geld mee verdienen. Enkele voorbeelden zijn het streamen op Twitch, vloggen over gamen op Youtube, handleidingen schrijven over een specifieke game, een blog beginnen over gamen en games testen voor producenten. Google maar eens op “earn money with gaming” of “geld verdienen met gamen”.

15. Dropshipping

Dropshipping is booming en lijkt overal nog altijd terrein te winnen. Het is het principe waarbij jij producten aanbiedt, maar zelf niet hoeft te zorgen voor de productie, opslag, verzending en afhandeling van orders. Alles gaat dus volledig automatisch: een klant besteld een product op jouw website, wat automatisch doorgegeven wordt aan de leverancier.

Die verzorgt de verzending naar de klant. Hierdoor kan je het vanuit huis doen en hier geld mee te verdienen. Maar, let wel op: dit lijkt makkelijk dan het is en de concurrentie is moordend. Je eigen dropshipping website beginnen kan bijvoorbeeld via Shopify (wel inschrijven bij KvK).

Bijverdienen en de belastingdienst

Hou er wel rekening mee, dat de Belastingdienst het natuurlijk niet ziet zitten dat je (veel) geld gaat bijverdienen en hier geen belasting over betaald. In veel gevallen zul je dit soort extra inkomsten dus ook jaarlijks moeten opgeven. In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Conclusie

Is geld verdienen vanuit huis nou echt zo makkelijk? Ja en nee. De term “makkelijk” is natuurlijk heel persoonlijk. De één heeft er de tijd voor, de ander minder. En het vergt kennis, wat voor de één al aanwezig is (vanuit een baan bijvoorbeeld) en waar de ander hard voor moet leren.

Maar het is ZEKER mogelijk. En de voorbeelden hierboven zijn slechts enkele manieren om geld te verdienen vanuit huis. Ik ben zelf in 2019 begonnen met deze blog en verdien daar nu (bescheiden) wat extra geld mee.

Er komen ook maandelijks meer mogelijkheden bij, doordat de technologische ontwikkelingen bijna niet bij te houden zijn. En daarmee de kansen om een extra zakcentje te verdienen of zelfs van je hobby, je werk te maken.

Gary Vaynerchuk zei het al eens: “There have never been more opportunities than now” (Youtube video). Wees niet bang te falen, maar wees bang om het niet te proberen!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in